PS Antonie a sfințit piatra de temelie a Paraclisului Episcopal din Bălți

De Ziua Națională, Episcopul Antonie de Bălți a sfințit piatra de temelie a viitorului Paraclis Episcopal din Bălți. Sfantul locaș va face parte dintr-un complex care va include o catedrală și sediul episcopal, precum și un centru pastoral-cultural.

Ierarhul a oficiat slujba de binecuvantare impreună cu un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului, intre care s-a aflat și Arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadambu din județul Iași, care a sprijinit concret inceperea lucrărilor. Au mai participat consilieri eparhiali, oficiali locali și credincioși.

Părintele Dorian Revenco, protopop de Bălți și viitorul coordonator al proiectului de construcție, a citit hrisovul de sfințire a pietrei de temelie

Episcopul de Bălți, starețul Mănăstirii Hadambu, deputatul Boris Marcoci și părintele protopop Dorian Revenco au așezat apoi, in cele patru laturi ale viitoarei biserici, cate o piatră.

Preasfințitul Părinte Antonie a mulțumit Arhimandritului Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadambu, și firmei de construcție Marsharcon din Bălți, spunand că, fără ajutorul lor, nu se puteau incepe lucrările.

O zi semnificativă pentru romani

„Ne-am dorit foarte mult să fie 1 Decembrie. E semnificativă această dată pentru neamul romanesc”, a declarat Preasfințitul Părinte Antonie pentru Trinitas TV.

„Sunt cateva picături și, probabil, va urma și ploaie mai intensă. Acestea sunt lacrimile de bucurie ale inaintașilor noștri – in primul rand ale ierarhilor care au păstorit aici. Este vorba de vrednicul de pomenire mitropolit Visarion Puiu, de Mitropolitul Tit Simedrea și Episcopul Partenie Ciopron, care au luptat pentru unitatea neamului romanesc”, a adăugat ierarhul.

„Dumnezeu va găsi oameni cu suflet bun și cu inimă nobilă, să sprijine episcopia noastră, să sprijine acest loc, pentru că este extraordinar de dureros cand nu ai unde să te inchini, să intri in casa lui Dumnezeu, unde Duhul lui Dumnezeu sălășluiește”, a declarat și Arhimandritul Nicodim Gheorghiță.

„Maica Domnului va blagoslovi acest loc binecuvantat și veți vedea cat popor va aduce Maica Domnului!”

„Este ziua frumoasă a Mitropoliei Basarabiei, a Episcopiei de Bălți. Eu vă doresc ca acest locaș să fie cat mai rapid ridicat, ca dumneavoastră să puteți, la 1 Decembrie, să slujiți in el”, a transmis comunității deputatul Boris Marcoci.

Distincții pentru binefăcători

Episcopul Antonie a acordat mai multe distincții, astfel:

  • Ordinul „Crucea bălțeană pentru clerici”: Protos. Iorest Goraș, secretarul Mănăstirii Hadambu din jud. Iași; Pr. Nicolae Tverdostup, parohul din Romanovca, raionul Ungheni, Rep. Moldova.
  • Ordinul „Crucea Bălțeană pentru mireni”: Boris Marcoci, deputat in Parlamentul R. Moldova; Boris Grițunic, arhitect la INCP Urbanproiect – filiala Nord; Vitalie Țurcanu, fost șef al Centrului Multifuncțional din Bălți.

Despre Ortodoxia romanească in regiune

Paraclisul va avea hramurile „Duminica Sfinților Romani”, „Sfantul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei” și „Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina” și este prima construcție din viitorul Ansamblu Episcopal din Bălți.

Acesta va fi construit pe un teren achiziționat in 2021 cu ajutorul statului roman și va face parte dintr-un complex care va mai cuprinde o catedrală, sediu episcopal, centru pastoral-cultural, clopotniță, agheasmatar și un monument.

Punerea pietrei de temelie făcut parte din seria de manifestări dedicate anul acesta implinirii unui secol de la reinființarea, după Marea Unire, a Episcopiei Hotinului, predecesoarea actualei Episcopii de Bălți. Ortodoxia romanească are rădăcini istorice adanci in regiune, dar și un parcurs zbuciumat, din cauza repetatelor ocupații rusești.

La Hotin a funcționat, in secolul al XVIII-lea, o episcopie dependentă de mitropolia grecească a Proilaviei (care avea sediul la Brăila). Cel mai cunoscut ierarh al ei a fost Amfilohie Hotiniul (1730 – 1800), autorul primei lucrări romanești de geografie, fost profesor de matematică cu studii la Roma și călugăr la Mănăstirea Secu.

După Marea Unire, Mitropolitul Visarion Puiu (1923 -1935) a construit la Bălți o catedrală episcopală și un centru eparhial, pe care eparhia intenționează să le recupereze in justiție.

Foto credit: Episcopia de Bălți

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 157

Id: 79754

Data: Dec 3, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).