PS Paisie la Mănăstirea Techirghiol: Chipul care a strălucit pe Tabor este o prefigurare a chipului cu care vom invia

„Chipul care strălucit pe Tabor este o prefigurare a chipului cu care vom invia noi inșine in ziua invierii de obște”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul in predica rostită de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, la Mănăstirea Techirghiol.

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a explicat mai multe pasaje biblice in care este relatată minunea Schimbării la Față a Domnului.

„Această sărbătoare amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos Domnul iși descoperă slava Sa, dumnezeirea Sa, inaintea apostolilor Petru, Iacov și Ioan. Sf. Evanghelist Matei spune că a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina (Matei 17, 2), iar Sf. Ev. Marcu spune că veșmintele Lui s-au făcut albe ca zăpada (Marcu 9, 3)”.

Firea zidită poate fi preschimbată

Episcopul vicar patriarhal a explicat că prin minunea de pe Muntele Tabor „se descoperă taina Invierii şi a luminii de dincolo, o cale de revenire a lui Hristos de-a dreapta Tatălui in Impărăţia Sa cea fără sfarşit”.

„Prin această minune, a Schimbării la Faţă, precum şi a Botezului in raul Iordan, cand se deschid cerurile, se observă uşor că firea zidită poate fi preschimbată, fiind capabilă să se imbrace in lumină, Hristos descoperind atunci, pe munte, lumii, reprezentată de cei trei Apostoli, infăţişarea ultimă a noastră preschimbată de lumina şi strălucirea Invierii, care se va intampla spre finalul istoriei şi a veacurilor”.

Ierarhul a subliniat că „lumina feței Domnului arătată pe Tabor este o prevestire a chipului strălucitor ca un fulger de lumină al Mantuitorului, inviat și preamărit – chip care avea să-l cucerească și pe apostolul Pavel cand se afla pe drumul Damascului, transformandu-l total, din cumplit prigonitor, in cel mai renumit Apostol”.

Impărtășirea de lumina necreată

Preasfinția Sa a afirmat că fiecare se poate atinge cumva de prezența harului lui Dumnezeu, intr-o măsură mai mare sau mai mică.

„Aceasta se poate intampla in timpul slujbelor, la primirea Tainei Sfintei Euharistii, ori in momente de rugăciune profundă, mai ales in timpul rugăciunii de noapte putem simți o bucurie aparte, o prezență tainică a lui Dumnezeu, care ne atinge sufletul și ne dăruiește o schimbare interioară. Intr-un fel, această trăire, această schimbare interioară, este Taborul nostru, de unde nu am vrea să mai coboram!”.

Grijile zilnice, viața cotidiană și mersul societății il face pe om să uite rapid de liniștea și harul primite.

„Pentru aceasta, atat noi, clericii și monahii, dar și credincioșii care trecem prin momente de slăbire a credinței, să nu uităm cuvintele de azi ale Apostolului Petru, care a trecut prin lepădarea de Mantuitorul Hristos pentru că și-a pierdut mrejele minții sale, a pierdut pentru o clipă puterea credinței, din frică și deznădejde”.

Insă, a adăugat ierarhul, „cand a cantat cocoșul, așa cum spusese Iisus la Cină, Petru și-a dat seama de infinitul iubirii lui Hristos și plin de remușcări a ieșit afară și a plans cu amar pentru lepădarea lui”.

„De atunci inainte Petru a inceput o viață nouă in care nu a mai existat nimic mai important decat mărturisirea lui Hristos”.

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a indemnat „să fim și noi pregătiți de pocăință, atunci cand ne slăbește credința, și intăriți și plini de zel in dragostea față de Hristos, să devenim misionari și mărturisitori ai slavei și iubirii lui Dumnezeu pentru oameni”.

La finalul predicii, Episcopul vicar patriarhal a amintit că in această zi este tradiția să fie aduse la biserică: struguri, faguri de miere, dar și alte roade ale pămantului, pentru a fi binecuvantate și apoi oferite de pomană celor necăjiți.

Foto credit: Trinitas TV / Radu Guță


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 189

Id: 81607

Data: Aug 7, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).