PS Timotei Prahoveanul despre sfințenie: Este o cale pe care o pot parcurge toți

In Duminica intai după Rusalii, a Tuturor Sfinților, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Sfanta Liturghie la Biserica ilfoveană „Sfanta Treime” – Gherman. „Sfințenia este o cale pe care o pot parcurge toți, nu este rezervată numai unora, este o libertate care rămane pentru fiecare”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sfanta Liturghie a fost precedată de slujba de sfințire a lăcașului de cult, construit in secolul 18, la finalizarea lucrărilor de restaurare și consolidare a bisericii.

Vorbind despre Duminica intai după Rusalii, a Tuturor Sfinților, Preasfinția Sa a explicat faptul că sfințenia inseamnă in primul rand „a fi bineplăcut lui Dumnezeu”.

„Sfinții au avut mereu această preocupare, această dorință de a fi bineplăcuți lui Dumnezeu mai mult decat a fi oamenilor”.

Sfinții nu se gandesc la sfințenie

Preasfinția Sa a vorbit, totodată, despre sfințenia autentică, caracterizată prin smerenie, bunătate și discreție. Din perspectiva ierarhului, sfinții sunt ziditori ai binelui, nepreocupați de propria sfințenie.

„Sfinții, fără să știe, clădesc. Ei niciodată nu dăramă liniștea altora, bunăstarea altora, bucuria altora. Sfinții intotdeauna ajută pe ceilalți, sfinții nu știu că sunt sfinți, nici nu-și fac tot felul de ganduri”

„Sfinții răman intr-o discreție totală care este străină pămantenilor și celor care caută slava și răsplata de la oameni. Sfinții iartă, sfinții iubesc, sfinții nu trădează nici pe fratele de alături, nici pe rudenia lor, nici pe colegul de servici, nici pe colegul de celulă, așa cum a fost in vremea temnițelor”.

„Sfinții prețuiesc pe alții, sfinții luminează, nu incearcă să maculeze biografia cuiva, niciodată un sfant nu lucrează impotriva fratelui”, a explicat ierarhul.

„Sfinții indreaptă, ei se străduiesc să-i ajute pe cei de alături, sfinții din ceruri cu rugăciunile lor, cu mijlocirile lor, iar oamenii bineplăcuți lui Dumnezeu de langă noi, prin fapte, prin gesturi, prin atitudini”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a subliniat faptul că drumul spre sfințenie se intinde pe tot parcursul vieții.

„Sfinții luptă cu sine, cu ei inșiși, uneori, lupta lor se incheie chiar pe marginea mormantului, pentru că a lupta nu este doar pentru o săptămană, pentru o lună, pentru un an, lupta durează cat ține viața unui om”.

Sfințenia aduce lumină

„Sfințenia inlătură intunericul. Intunericul care pare a fi generalizat, care se regăsește și in noi și alături de noi, dar sfințenia inlătură. Sfințenia caută să aducă lumină, pace, bucurie, indelungă răbdare, curăție, infranarea poftelor și celelalte daruri ale Duhului Sfant”.

„Pană la urmă, mantuirea este dobandirea harului Duhului Sfant și puterea de a lupta, chiar și atunci cand ne aflăm pe margine de prăpastie. Acesta este mesajul pe care il oferă tuturor sfinții Bisericii, cei care au devenit prieteni ai lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

„Mulțimea lor și dragostea lor față de Dumnezeu constituie o mare nădejde pentru Biserica și pentru noi”, a adăugat la final Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto credit: Trinitas Tv / Nicolae Iancu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 92

Id: 81339

Data: Jun 30, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).