PS Varlaam | Ochiul launtric este capacitatea de discernamant care ne ajuta sa ne pastram libertatea duhovniceasca

Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica a Treia după Rusalii la Catedrala Patriarhală. În omilia sa, ierarhul a subliniat principalele învățături din Evanghelia despre grijile vieții, care face parte din predica Mântuitorului Iisus Hristos pe Muntele Fericirilor.

Evanghelia zilei începe cu atenționarea Mântuitorului cu privire la ochiul nostru lăuntric, „care trebuie păstrat mereu curat printr-o viețuire curată și prin raportare permanentă a noastră la voia și la poruncile lui Dumnezeu”, spune Episcopul Vicar Patriarhal.

„Această metaforă a ochiului curat se referă la conștiința sădită de Dumnezeu în sufletul și în mintea, în inima omului, la capacitatea lui de discernământ”. Discernământul este important, pentru că ne ajută să ne stabilim prioritățile. Iar pe tărâm spiritual aceasta face diferența între viață și moarte spirituală.

Discernământul este acea abilitate, sau știință și voință „de a alege între bine și rău, de a alege între viață și moarte, de a alege între ceea ce este esențial și ceea ce este secundar în viața noastră, de a alege între adevărata viață trăită ca și comuniune cu Dumnezeu Cel în Treime închinat sau de a alege să trăim viața în îndepărtare, în despărțire de El, Izvorul vieții noastre”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

„Omul trebuie să cultive această înțelepciune duhovnicească, păstrând mereu curată conștiința și raportând-o mereu la Legea veșnică a lui Dumnezeu”, a explicat ierarhul, adăugând că în acest context trebuie înțeles îndemnul Mântuitorului de a nu ne îngriji excesiv de nevoile materiale.

„Pentru noi, care avem conștiința că suntem făptura cea iubită a lui Dumnezeu, există o unică prioritate, și anume aceea a căutării Împărăției Cerurilor și a dreptății lui Dumnezeu, cu credința că El, în purtarea Lui de grijă, va adăuga la acestea toate cele ce sunt necesare vieții noastre, că El știe mai bine decât noi de ce avem nevoie”, a subliniat Episcopul Vicar Patriarhal.

Straiele esențiale de care trebuie să ne îngrijim sunt cele duhovnicești, primite la botez: darurile Duhului Sfânt, care ne „îmbracă”, la fel ca pe apostoli, „cu putere de sus”.

„De aceea, atunci când ne naștem din apă și din duh, adică în Taina Sfântului Botez, cerem de la Dumnezeu: «Dă-mi mie haină luminoasă, Cel Ce Te îmbraci cu lumina ca și cu o haină»”, a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam.

Iar această „haină luminoasă”, această „îmbrăcăminte duhovnicească a harului Duhului Sfânt” este cea pe care trebuie să o cultivăm. Cât despre mâncare și băutură, suntem chemați să ne îngrijim, cu prioritate, de a primi Trupul și Sângele Mântuitorului prin Sfintele Taine, a adăugat ierarhul.

Totuși, avertizează el, „Evanghelia de astăzi nu este un îndemn la neglijarea îndatoririlor noastre față de propriul trup, față de familiile noastre, față de societatea în care trăim, față de lumea care ne înconjoară”.

„Dar ceea ce ne cere Evanghelia de astăzi este să avem această capacitate a discernământului, adică să nu ne pierdem libertatea duhovnicească ocupându-ne în mod exclusiv doar de lucrurile trecătoare”, a încheiat Episcopul Vicar Patriarhal.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 224

Id: 70578

Data: Jun 29, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).