PS Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre evlavia romanilor pentru Sfantul Gheorghe, la hramul Mănăstirii Cernica

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre evlavia romanilor pentru Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, la hramul Mănăstirii Cernica.�

„Cultul său s-a răspandit atat in Răsărit, cat și in Apus. (…) Inclusiv in Dobrogea la noi s-au găsit mici vase de ceramică, pe care se afla icoana Sfantului Gheorghe, cu care creștinii care mergeau in Țara Sfantă in pelerinaj luau ulei sfințit sau agheasmă de la locul unde a pătimit Sfantul Gheorghe și le duceau in țara lor la familie, la comunitățile lor creștine din care făceau parte”, a spus Preasfinția Sa.

Istoricii i-au menționat pe Sfantul Gheorghe, Sfantul Dimitrie, Sfantul Mare Mucenic Mina, „ca implicandu-se de partea creștinilor in luptele purtate impotriva păganilor”.

„Sfantul Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei l-a proclamat ocrotitor al Armatei și ocrotitor al Moldovei. Din porunca lui s-au brodat două steaguri cu fir prețios prezentandu-l pe Sf. M. Mc. Gheorghe stand pe tron și ucigand cu sulița balaurul așezat la picioarele lui”, a explicat Preasfinția Sa.

Unul dintre aceste steaguri se află la Mănăstirea Zografu din Sfantul Munte Athos, iar altul la Muzeul Militar Central din București.

Ocrotitorul Forțelor Terestre

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a fost ales drept ocrotitor spiritual al Forțelor Terestre Romane.

„După căderea comunismului, armata terestră sau de uscat din țara noastră a solicitat și a primit drept ocrotitor ceresc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe”.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a amintit că Sfantul Gheorghe este cinstit de poporul roman și prin faptul că „o mulțime de creștini și creștine poartă numele sfantului sau derivate din acesta”.

Sfantul Gheorghe este reprezentat in iconografie pe cal, ucigand balaurul. „Unii consideră că balaurul este o reprezentare simbolică, arătand că Sfantul Gheorghe, Purtătorul de biruință, a purtat biruințe impotriva răului in sine, impotriva slăbiciunilor omenești, el mărturisind cu prețul sangelui său credința in Hristos”.

La finalul slujbei, Grupul Psaltic Tronos le-a cantat „Mulți ani trăiască!” celor care iși serbează ziua numelui in data de 23 aprilie.


La nivel global, 12 țări il au pe Sfantul Gheorghe ca ocrotitor spiritual: Anglia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia și Serbia.

In Romania, pe langă faptul că mai multe orașe ii poartă numele, precum Sfantu Gheorghe in Covasna, Sangeorziul, Giurgiul, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitorul orașelor Botoșani, Tecuci și Timișoara.

Vezi și: Sfantul Mucenic Gheorghe este ocrotitorul spiritual a peste un milion de romani

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 117

Id: 80866

Data: Apr 24, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).