Recensămant: Aromanii, minoritatea cu cea mai mare scădere in Albania

Datele celui mai recent recensămant din Albania arată o scădere drastică a populației țării, cu 14%, in ultimii 13 ani.�Minoritatea cu cea mai mare scădere demografică este cea a aromanilor, informează Arumun, primul portal de știri in limba romană din Albania.

Datele au fost făcute publice la finele lunii trecute, in urma recensămantului din 2023.

Conform informațiilor culese și prelucrate de Instat, institutul național de statistică al Albaniei, minoritatea aromană din această țară a scăzut cu 5.807 persoane față de recensămantul din 2011. Astfel, in Albania mai sunt in prezent 2.459 de aromani.

Alte date de la recensămant

Cea mai mare minoritate din Albania este cea greacă (23.485 de persoane), urmată de egipteni (aproximativ 12.400) și de romi (aproximativ 9.800).

Minoritatea macedoneană a devenit, din 2011 și pană in prezent, inexistentă. In regiunea Pustec, cunoscută a fi locuită de macedoneni, in 2023 s-au declarat doar persoane din minoritatea bulgară.

Religia ortodoxă este pe locul trei ca număr de adepți in Albania, după Islam și Catolicism. Practic, 174.000 de albanezi s-au declarat ortodocși.

Scăderea populației Albaniei se explică prin amanarea nașterii primului copil și emigrație.

Două treimi din familiile din Albania aveau in medie cate 4 copii in 2001. In 2023, familiile cu trei copii formează doar o cincime din numărul familiilor din această țară.

Solidaritate cu romanii din Balcani

Chiar dacă minoritatea aromană este in scădere, Guvernul Romaniei continuă să-i sprijine pe romanii din Balcani și de pretutindeni cu burse de studiu in Romania și cu programe gratuite de invățare a dialectului matern aroman.

Aromanii din Albania se mai numesc și vlahi. Ramuri ale romanității se regăsesc in toată zona Balcanilor, unde acești frați ai noștri vorbesc dialecte neolatine inrudite cu (daco)romana: istroromana, aromana și meglenoromana. Megleno-romanii trăiesc in Grecia și Macedonia de Nord. Aceste populații s-au format din tracii autohtoni și coloniștii romani din regiune.

Romania a instituit, in 10 Mai, o zi de celebrare a Romanității Balcanice.

Foto credit: Facebook / Fundația Nicolae Iorga Saranda

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 104

Id: 81416

Data: Jul 10, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).