În contextul pandemiei actuale, Ministerul Educației a publicat documentul Repere metodologice pentru Religie, alături de ghiduri metodologice la alte câteva discipline școlare.
Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române transmite către profesorii de religie recomandarea de a consulta acest document, alături de o prezentare succintă a ghidului:
La nivel național, Ministerul Educației și Cercetării a inițiat elaborarea unor repere metodologice pentru mai multe discipline de studiu, cu scopul de a oferi profesorilor sprijin pentru a realiza, în anul școlar 2020-2021, reducerea decalajelor în învăţare şi planificarea noilor activităţi didactice.
Toate reperele metodologice au titlu de recomandare, constituindu-se în material de sprijin, fără a reprezenta o abordare exhaustivă sau prescriptivă/obligatorie. Fiecare profesor va reflecta asupra propriului demers, în vederea stabilirii acțiunilor necesare pentru planificarea, proiectarea și desfășurarea procesului didactic în anul școlar 2020 – 2021, cu asumarea unui parcurs eficient, care să permită remedierea/recuperarea decalajelor în raport cu programa școlară a anului 2019-2020 și fără prejudicierea țintelor anului școlar 2020-2021.
Documentul Repere metodologice pentru Religie oferă recomandări generale și exemple concrete, pe clase, pentru diferite culte religioase din România. Exemplele oferite evidențiază diversitatea situațiilor educaționale și invită profesorii de Religie la reflexivitate, creativitate şi colaborare, pentru a oferi elevilor sprijin în asumarea valorilor moral-religioase şi în devenirea lor spirituală. Documentul are 216 pagini și este structurat pe cinci capitole:
- Primul capitol orientează profesorii de Religie în demersul de realizare a planificării calendaristice pentru 2020-2021, pornind de la estimarea nivelului de achiziții din anul școlar 2019-2020. În acest scop, sunt prezentate diferite opțiuni de abordare a planificărilor și câteva exemple de planificări calendaristice pentru Religie, la diferite culte.
- Al doilea capitol formulează câteva recomandări pentru profesorii de Religie, în vederea evaluării gradului de achiziție a competențelor din anul 2019-2020. Recomandările generale sunt însoţite de exemple de sarcini de evaluare iniţială, centrate pe competenţe, pe clase, pentru diferite culte.
- Capitolul al treilea sintetizează un set de recomandări pentru activităţi de învăţare inovative, care valorifică experiențele pozitive ale profesorilor de Religie în învățarea la distanță. Sunt prezentate exemple de activități de învățare și de resurse online, dezvoltate de profesori de Religie din țară, pe clase, pentru diferite culte.
- Capitolul al patrulea formulează câteva recomandări pentru construirea unor medii de învățare incluzive la ora de Religie, care țin cont de nevoile și posibilitățile efective ale fiecărui copil.
- Ultimul capitol evidențiază importanța colaborării și a schimbului de practici între profesorii de Religie, pentru a promova adevărate comunități de învățare, spre folosul elevilor care frecventează ora de Religie.
Coordonatorii acestui ghid metodologic sunt d-nele Irina Horga și Mihaela Zăbavă, de la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (Unitatea de Cercetare în Educație, respectiv, Serviciul Evaluări, Examene și Concursuri Naționale). Echipa de autori, în cazul cultului ortodox, este formată din 18 persoane – inspectori și profesori de Religie.
Vezi documentul integral.
Sursă foto: economica.net
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 376
Id: 71229
Data: Sep 7, 2020
Imagine:
Expoziţia de pictură „Grădina Maicii Domnului”, care reuneşte 50 de lucrări realizate de personalităţi ale iconografiei şi artei creştine, va fi vernisată marţi, de la ora 17:00, în Sala de Sticlă a .....
Data: Sep 7, 2020
Prof. dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru a fost înmormântat luni la București. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Ceremonia s-a desfășurat la parohia Bărbătescu Nou (Cuțitul de Argint) din .....
Data: Sep 7, 2020
Protopopiatul Sector 6 Capitală a oferit luni, la început de an şcolar, ghiozdane pentru 1285 de elevi proveniţi din familii cu situaţie financiară precară. „Am ales să investim în viitorul ţării, deoarece copiii reprezintă viitorul nostru. Prin această acţiune am vrut să arătăm şi .....
Data: Sep 7, 2020
ES Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic în România, a vizitat luni Biblioteca Sfântului Sinod.
Distinsul oaspete a fost .....
Data: Sep 7, 2020
Iustina Irimia-Cenuşă este o interpretă de muzică populară, membră a Grupului folcloric „Fetele de la Botoșani”, mama unui copil şi soţia preotului Teodor Cenuşă.
Într-un interviu acordat exclusiv Agenţiei de ştiri Basilica, veți face .....
Data: Sep 8, 2020
„Fiecare creştin care priveşte cu nădejde spre Domnul, Cel Care conduce corabia Bisericii pe marea cea învolburată a acestei lumi, care ascultă cuvântul Lui şi îl împlineşte trebuie să cinstească în acelaşi timp pe mama Acestuia al cărei pântece este fericit că L-a purtat şi al .....
Data: Sep 8, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).