Reportaj in Ziarul de Iași: De ce un profesor de Religie cu 10 la Titularizare a ales să predea la țară

Ziarul de Iași a publicat recent un reportaj despre Ionel Anghel, profesor de Religie. Deși a avut nota 10 la Titularizare, nu a ales o școală din Iași, unde locuiește, ci Școala Gimnazială „Gheorghe Ciobanu” din Andreșeni, județul Iași.

Tanărul cadru didactic apreciază și profesionalismul conducerii școlii și al colegilor și spune că știe mulți profesori ca el care au ales mediul rural datorită atmosferei de comuniune și cooperare din aceste comunități.

De exemplu, la Andreșeni „oamenii sunt legați intre ei mai mult, printr-o iubire care se manifestă diferit, in sensul că unul vorbește frumos, altul te incurajează, celălalt te ajută la nevoie”, spune Ionel Anghel.

Despre nota maximă pe care a luat-o la examenul de Titularizare spune că „reflectă și munca altor persoane din viața mea, de la doamna invățătoare la părintele din sat și părinți”.

Profesorul le-a explicat jurnaliștilor de la Ziarul de Iași cum abordează disciplina Religie, o materie sensibilă in societate. De exemplu, „cei care au fost de altă confesiune și-au dorit să participe la ore din propria inițiativă, iar lucrurile acestea imi dau curaj”, spune el.

Profesorul de Religie ii incurajează pe copii să citească și face cu ei și activități artistice și practice. Sursa foto: Ziarul de Iași

„Chiar zilele trecute vorbeam cu mămica unui elev de o altă confesiune și ii spuneam că lucrurile care ne unesc sunt mai multe și mai importante decat ceea ce ne deosebește și că pană la urmă, intr-o oră pe săptămană, abia reușim să discutăm, să facem despre ceea ce ne unește, decat despre ceea ce ne desparte.”

Familia și Școala au nevoie să lucreze impreună

„In orice demers educațional există un triunghi familie-școală-elev. In ora de Religie și in relația lor cu Dumnezeu, eu pot să vin cu explicații, să ii indrum. Insă, un rol important il are familia și, bineințeles, relația lor cu Biserica” a mai declarat profesorul Ionel Anghel.

„Incerc să ii responsabilizez, să ii fac să conștientizeze că este important, că așa cum trupul are nevoie de hrană și igienă, tot așa și sufletul nostru are nevoie de Dumnezeu.”

Profesorul a observat că elevii cărora părinții le acordă timp și atenție „sunt la inălțime” la școală.

Elevii de la Școala Gimnazială „Gheorghe Ciobanu” din Andreșeni, județul Iași, lucrează la ora de Religie inclusiv folosind tehnologia. „A crede in Dumnezeu nu inseamnă să fii un inapoiat”, spune profesorul Ionel Anghel. Sursa foto: Ziarul de Iași

Pe copii ii captivează la clasă folosindu-se și de tehnologie. „Cred că ii ajută să ințeleagă că a crede in Dumnezeu nu inseamnă să fii un inapoiat”, spune Ionel Anghel. Astfel, copiii explorează abstracțiuni urmărind filmulețe care le ridică diverse probleme de viață.

Aceasta nu inseamnă că elevii nu sunt incurajați să citească. Lectura este o componentă importantă a procesului educațional, combinată cu ateliere practice și artistice care ii ajută pe elevii care nu excelează in plan teoretic să-și descopere alte daruri și tipuri de inteligență.


Religia face parte din trunchiul comun de discipline predate elevilor din sistemul educațional romanesc. Anul trecut, la propunerea cultelor din Romania, Religia a fost inclusă pe lista disciplinelor la care elevii de la profilul Umanist pot susține examenul de Bacalaureat.

Sursa foto: Ziarul de Iași

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 179

Id: 80209

Data: Feb 3, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).