Retrospectivă: Cărțile anului 2023 la Editurile Patriarhiei Romane

Editurile Patriarhiei Romane au publicat anul acesta numeroase titluri ziditoare de suflet, lucrări de cercetare de nivel academic, cărți de rugăciune și cărți pentru copii.

Cărți de rugăciune

Noutatea anului a fost noua colecție de acatiste tipărite in format mic a Editurii Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă (EIBMO). Au apărut deja cele dedicate Icoanei Maicii Domnului Prodromița, Sfinților Arhangheli, Sfintei Parascheva, respectiv sfinților Dimitrie cel Nou, Mina, Nectarie, Iosif cel nou de la Partoș, Nicolae și Andrei.

La aceeași editură, au mai fost publicate, in format obișnuit, acatistele unor sfinți incluși de curand in Calendarul Bisericii Ortodoxe Romane: „Viața și Acatistul Sf. Cuv. Porfirie Cavsocalivitul”, traduse in limba romană de consilierul patriarhal Aurelian Nicolae Iftimiu, directorul Agenției de știri�Basilica, „Viața și Acatistul Sfantului Cuvios Varsanufie de la Optina” și „Viața, Acatistul și Slujba Sfantului Neofit Cretanul”.

Spiritualitate

  • „Evanghelia slavei lui Hristos – predici la duminicile de peste an”, ediția a II-a (Ed. Basilica), de Patriarhul Daniel.

Volumul cuprinde cele 56 de predici la Duminicile de peste an, republicate in formă revizuită și imbogățită a primei ediții – inclusiv cu note care cuprind citate din Sfinții Părinți și din unii teologi contemporani, care contribuie la consolidarea interpretărilor ortodoxe ale textelor biblice.

  • „Viața Părintelui Sofian Boghiu – o icoană a virtuții” de Protos. Antipa Burghelea de la Mănăstirea Antim (Ed. Cuvantul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei).

Autorul a cercetat toate documentele arhivistice cunoscute despre Părintele Sofian, culegand, in același timp, informații bogate de la ucenici și de la cei care l-au cunoscut.

  • „Comentariu la Evanghelia Sfantului Ioan”, tomul 3, de Sfantul Chiril Arhiepiscopul Alexandriei, in Seria traducerilor din Colecția Dumitru Stăniloae a Editurii Basilica.

Părintele Dumitru Stăniloae a adus explicații in pasajele mai dificile prin note de subsol, astfel volumul are peste 700 de note adăugate de teologul roman.

Cercetări academice, istorie bisericească

  • „Cronica Mitropoliților Țării Romanești”, vol. I, de Arhim. Paisie Teodorescu (Ed. Basilica).

Lucrarea enciclopedică prezintă Mitropoliții Țării Romanești cu ajutorul imaginilor și documentelor de arhivă.

  • „Dicționar de nume și termeni religioși iudaici” de pr. prof. dr. Nicolae Achimescu (Ed. Basilica).

Volumul conține 392 de termeni analizați din perspectivă teologică, filologică, filosofică, iconografică și istorică. Autorul prezintă curentele culturale și religioase iudaice, grupările și personalități importante din istoria iudaismului, precum și sărbătorile iudaice.

  • „Istoria veșmintelor liturgice din Răsăritul Ortodox de la origini pană la Sfantul Simeon al Tesalonicului (1429)” de Arhid. dr. Vlăduț-Iulian Roșu (Ed. Cuvantul Vieții).

Autorul a urmărit trei aspecte principale in analiza realizată: „etimologia”, „originea și dezvoltarea” și „semnificația simbolică” a fiecărui veșmant in parte. De asemenea, au fost analizate culorile vestimentației liturgice, rugăciunile la imbrăcarea veșmintelor, precum și modalităților vechi de confecționare și impodobire a lor.

  • „Civilizația bizantină”, ediția a II-a revizuită, de Steven Runciman (Ed. Basilica).

Textul traducerii a fost supus revizuirii, precum și recenzării peer-review, cu scopul imbunătățirii calității științifice. Totodată, cartea este o prezentare realizată cu mult talent narativ de unul din cei mai mari experți in studiul civilizației bizantine.

  • „Impăratul șovăitor. O biografie a lui Ioan Cantacuzino, impărat bizantin și monah” de Donald M. Nicol (Ed. Basilica).

Biografia „unei mari personalități indelung blamate, a unui supraviețuitor neințeles, care a incercat, ca impărat, să influențeze cursul evenimentelor din secolul său”, conform autorului, care a adus astfel o contribuție importantă la cercetarea in limba engleză cu privire la această personalitate.

Lucrarea conține și un studiu genealogic și prosopografic asupra tuturor membrilor cunoscuți ai familiei bizantine a Cantacuzinilor pană in jurul anului 1460.

Dialogul Ortodoxiei cu societatea

  • „Ziarul Lumina 5.000: trecut, prezent și viitor” coordonat de pr. dr. Nicolae Dascălu (Ed. Trinitas).

Volumul cuprinde lucrările colocviului de presă religioasă desfășurat la Mănăstirea Caraiman in iulie 2022, pentru a celebra ediția cu numărul 5.000 a cotidianului Patriarhiei Romane.

  • „Taina căsătoriei in contextul deconstructivismului. Dialog intre antropologia ortodoxă și abordările post-moderne” de Pr. Bassam Antoine Nassif (Ed. Basilica).

Teza de doctorat a autorului (Universității din Balamand, Liban) analizează ideile majore ale postmodernității și implicațiile lor asupra antropologiei.

Carte pentru copii

  • „Sfantul Simeon Noul Teolog. Viața și invățătura”, carte pentru copii scrisă și ilustrată de Ani-Eliza Busuioc (Ed. Basilica).

Cartea este structurată in trei părți și se incheie cu o secțiune de Jocuri.


Cărțile de la Editurile Patriarhiei Romane pot fi achiziționate astfel:

  • online: de pe websiteul Tipografiei Cărților Bisericești: cartibisericesti.ro;
  • comandă pe email: [email protected] sau [email protected]
  • comandă telefonică: 021.335.21.28.

Foto credit: Freepik / Jcomp

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 202

Id: 79845

Data: Dec 15, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).