Romanii și sarbii au proclamat Invierea in centrul Varșețului: Este negreșit un Praznic al Luminii, a spus PS Ieronim

In noaptea de Paști, romanii și sarbii ortodocși au proclamat Invierea Domnului in mod tradițional in centrul orașului Varșeț, unde se află atat reședința Episcopiei Banatului din Patriarhia Sarbă, cat și cea a Episcopiei Daciei Felix din Patriarhia Romană.

După ce a oferit Sfanta Lumină la catedrală, Episcopul Ieronim al Daciei Felix a mers in procesiune cu credincioșii romani pană in Piața „Sfantul Teodor” din centrul Varșețului.

La crucea de piatră, alaiul a fost intampinat de Preasfințitul Părinte Nicanor, Episcopul Banatului Sarbesc. Au fost intonate Stihurile Invierii in limba romană și in limba sarbă, după care cei doi ierarhi au adresat credincioșilor prezenți cuvinte de binecuvantare.

Slujba Invierii a continuat cu Sfanta Liturghie in Catedrala episcopală.

Invierea Domnului, prilej al vindecării

Preasfințitul Părinte Ieronim le-a vorbit celor prezenți despre insemnătatea Paștilor și a subliniat că Lumina Invierii simbolizează viața și vindecarea.

„Praznicul Invierii incepe cu Lumină și păstrează permanent in prim-plan Lumina. Invierea este negreșit un Praznic al Luminii. Pentru toți cei credincioși, Hristos Insuși este Lumina!”.

„Adeseori, in cantările Bisericii, lumina este asociată vieții, vindecării. Evanghelistul Ioan dă mărturie despre faptul că ‹intru El›, Cuvantul lui Dumnezeu, ‹era viață şi viața era lumina oamenilor› (Ioan 1:4). Troparul Invierii ne descoperă că ‹Hristos a inviat din morți cu moartea pe moarte călcand și celor din morminte viață dăruindu-le›”.

„Iată, așadar, că Mantuitorul Inviat dăruiește lumina, iar impărtășirea din Lumina lui Hristos simbolizează, din punct de vedere duhovnicesc, impărtășirea sau pregustarea din darul vieții veșnice, vindecarea omului din suferința și moartea păcatului”.

Concluzia cuvantului de invățătură al Preasfinției sale a fost aceea că, „pentru creștinii ortodocși, Praznicul Invierii are o importanță aparte, una mantuitoare sau vindecătoare, deoarece Hristos, călcand moartea, ne-a redeschis porțile Raiului și ne-a oferit harul Său cel Sfant pentru a infrunta primejdia păcatului și a moșteni viața cea veșnică”.

„Vindecarea noastră sufletească și trupească stă in modul in care vom reuși să facem din Invierea Domnului prilej al vindecării și invierii noastre”, a spus PS Ieronim.


Foto credit: Episcopia Daciei Felix


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 122

Id: 80955

Data: May 7, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).