Se dorește extinderea Proiectului Eco-inițiative. Participanții s-au intrunit la București pentru rugăciune și perspective

O nouă intrunire a participanților la proiectul pilot „Eco-inițiative in parohiile Bisericii Ortodoxe Romane din Romania și Republica Moldova” a avut loc marți la București.

Intrunirea a marchat intrarea in ultimul trimestru de activitate a proiectului pilot. S-au purtat discuții privind extinderea proiectului, analize și alte perspective de viitor.

Evenimentul a debutat cu rugăciuni pentru creație, in cadrul Sfintei Liturghii, la Biserica „Sfanta Ecaterina”, paraclis universitar. La slujbă au fost interpretați psalmi referitori la modul in care toată creația laudă pe Dumnezeu-Creatorul.

Soborul de preoți condus de părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social‑filantropic al Patriarhiei Romane și Președintele Federației Filantropia, a rostit apoi rugăciuni pentru binecuvantarea roadelor pămantului.

După pranz, cei 16 preoți din Romania și Republica Moldova, alături de alte persoane angrenate in proiect s-au reunit la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” pentru discuții. Programul a inclus o prezentare de proiect al Misiunii „Diaconia” din Republica Moldova.

Se dorește extinderea proiectului Eco-inițiative la nivelul intregii Patriarhii

Proiectul Eco-inițiative se desfășoară in opt parohii din Romania (din Arhiepiscopia Bucureștilor) și opt din Republica Moldova. Scopul este in principal unul educativ, dar și de inițiativă, fiind implicat, in fiecare parohie, un grup de tineri care are demersuri ecologice.

„Anul trecut, tinerii au participat la o sesiune de formare pentru a invăța ceea ce inseamnă ecologia și a fi aproape de natură. După aceea, au mers intr‑o tabără desfășurată in Italia, iar anul acesta au mers intr‑o tabără ecologică in Republica Moldova”, a amintit părintele Ciprian Ioniță.

Președintele Federației Filantropia la intrunirea participanților la proiectul Eco-inițiative. �Basilica.ro / Mircea Florescu

„Acesta a fost doar un proiect pilot. Incercăm să implementăm acest proiect in intreaga Patriarhie”, a declarat preotul pentru Trinitas TV. Totul depinde de identificarea surselor de finanțare, a explicat Președintele Federației Filantropia.

Părintele consilier patriarhal a menționat că o altă finalitate a proiectului pilot este realizarea unui „Ghid pastoral ecologic” ce va fi diseminat către parohiile implicate in proiect, dar nu numai.

Puterea exemplului

La eveniment a fost prezent și Aurelian-Nicolae Iftimiu, Directorul Agenției de știri Basilica, parteneră in proiect. Aurelian Iftimiu a indemnat la o mai bună comunicare a activităților ecologice intreprinse de parohii, pentru a putea servi ca exemple pentru alte comunități.

Directorul Basilica.ro la intrunirea participanților la proiectul Eco-inițiative. �Basilica.ro / Mircea Florescu

Recomandarea Directorului Basilica.ro a fost ca preoții să se orienteze după zilele internaționale dedicate mediului și după sărbătorile religioase ca să transmită mesaje mobilizatoare la nivelul comunităților, in special pentru protejarea ambientului natural proxim.

In cadrul intrunirii, cei prezenți au vizionat filmul „Rugăciunea, modalitate de protejare a naturii”, parte a emisiunii „Cuvant pentru suflet”, realizată de Trinitas TV.

Vezi detalii despre proiectul Eco-inițiative aici.

La finalul zilei, participanții au vizitat Palatul Patriarhiei. Clericii veniți din Republica Moldova au mărturisit că au vizitat pentru prima dată clădirea in care s-a decis Unirea Principatelor Romane.

Vezi mai multe imagini in Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 151

Id: 79107

Data: Sep 13, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).