Se implinesc 92 de ani de la inaugurarea Crucii de pe Caraiman

Crucea comemorativă a Eroilor Români din Primul Război Mondial a fost inaugurată şi sfinţită în data de 14 septembrie 1928, de Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Au trecut 92 de ani de la evenimentul istoric desfăşurat în prezenţa Reginei Maria.

Crucea de pe vârful Bucegi a fost construită, între anii 1926-1928, la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României. Este opera arhitecţilor români Georges Cristinel şi Constantin Procopiu.

Monumentul se află afla la o altitudine de 2291 de metri, măsoară 39,5 metri şi include un soclu din ciment de 8 metri.

Materialele au fost transportate cu funicularul Schiel al fabricii de hârtie din Buşteni, iar transportul pe platoul Bucegi a fost realizat cu ajutorul cailor şi a carelor trase de boi.

În anul 2013, monumentul a fost declarat de Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă cruce metalică din lume amplasată pe un vârf montan.

Din anul 2016, monumentul se află în plin proces de restaurare, lucrările fiind executate de MApN, în calitate de administrator legal al acestuia. Foto credit: MApN

Pe platoul Bucegilor, în anul 2018, Patriarhul României a sfinţit piatra de temelie pentru un lăcaş de cult care va fi închinat Eroilor Neamului.

Biserica va avea o suprafaţă de 250 m2 şi va deservi şi ca loc de adăpost în caz de furtună pentru pelerinii şi turiştii care se află pe munte.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Citeşte şi: Maestrul Nicolae Voiculeț a cântat Imnul României la Crucea de pe Caraiman

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 255

Id: 71306

Data: Sep 14, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).