Se pregătește o nouă icoană reprezentativă care să conțină sfinți romani contemporani

Sfantul Sinod va canoniza in curand mai mulți cuvioși și mărturisitori din secolul trecut, decizie care va preceda manifestările jubiliare din 2025, cand Biserica Ortodoxă Romană aniversează 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei și un secol de la dobandirea statutului de Patriarhie.

In acest scop, Comisia de Pictură Bisericească a inceput demersurile pentru pregătirea unei icoane actualizate dedicată Sfinților Romani. Aceasta va avea dimensiunile de 90 x 60 cm și se va intitula „Soborul Sfinților Romani”.

Va fi realizată, pană in septembrie, de pictorul bisericesc Costel Olărean, care a pictat recent și icoana de canonizare a Sfintei Teofana Basarab.

Proiectul de icoană a Soborului Sfinților Romani, in care pictorul Costel Olărean va reprezenta și martirii și cuvioșii a căror canonizare va fi proclamată in 2025, Anul Centenar al Patriarhiei Romane. Foto: Arhiva personală

„Există o schiță de pregătire, după care mă voi ghida, dar vor mai fi adaptări pe parcurs in funcție de discuțiile cu Comisia de Pictură Bisericească”, a declarat, pentru Basilica.ro, pictorul Costel Olărean.

„Va fi o icoană nouă, nu copia uneia pre-existente. Voi colabora pas cu pas, in acest scop, cu Comisia de Pictură Bisericească a Administrației Patriarhale, care a dat specificațiile.”

„Icoana este o scenă de ansamblu, cum am regăsit in icoane bizantine mai vechi: in partea de sus vor apărea Maica Domnului pe tron cu Pruncul Hristos, cu sfinți ingeri in jur reprezentați in slavă și cu Biserica in fundal, ca simbol; iar in partea de jos vor fi reprezentați foarte mulți sfinți, pe registre”, a explicat pictorul bisericesc Costel Olărean.

Icoana de canonizare a Sf. Cuv. Teofana Basarab, realizată de pictorul bisericesc Costel Olărean. Foto: Cancelaria Sf. Sinod

„In centrul registrului de jos va fi pictat Sf. Ap. Andrei ca cel care i-a creștinat pe strămoșii noștri și ii ocrotește pe romani, inconjurat de cete de sfinți in ordine ierarhică, după erminia picturii bizantine: sfinți ierarhi romani, mucenici, cuvioși.”

Intre aceștia vor fi incluși și mărturisitori și cuvioși care vor fi canonizați in curand.

Printre aceștia se numără Pr. Dumitru Stăniloae, Arhim. Sofian Boghiu, Ieroschim. Dionisie Ignat, Arhim. Petroniu Tănase, Arhim. Cleopa Ilie, Ieroschim. Paisie Olaru, Arhim. Dometie Manolache, Arhim. Serafim Popescu, Pr. Liviu Galaction Munteanu, Protos. Gherasim Iscu, Protos. Visarion Toia, Protos. Calistrat Bobu, Pr. Ilarion Felea, Pr. Alexandru Baltagă și Protos. Iraclie Flocea.

Pictorul Costel Olărean alături de două icoane in lucru. Foto: Arhiva personală

Pictorul bisericesc Costel Olărean pictează biserici și icoane de catapeteasmă de 15 ani – inițial in Cipru – și a primit atestatul de la Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Romane in 2014.

Lucrarea care i-a ridicat cele mai mari provocări a fost pictarea salonului de protocol de la Centrul Eparhial din Drobeta-Turnu Severin, unde tema a fost să transpună vizual o tematică legată de cantarea bizantină.

Biserica Ortodoxă Romană serbează Duminica Sfinților Romani in Duminica a doua după Rusalii.

Sf. Ier. Spiridon și scene din viața lui. Icoană de Costel Olărean. Foto: Arhiva personală

Duminica Sfinților Romani a fost instituită de Sfantul Sinod in 1992, cand au fost inscrise 41 de noi pomeniri in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane. Acestea au implicat canonizarea sau generalizarea cinstirii in intreaga Patriarhie Romană a 63 de sfinți romani și stră-romani.

Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana. Icoană de Costel Olărean. Foto: Arhiva personală

Foto credit: Arhiva Basilica.ro (deschidere articol)

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 123

Id: 81389

Data: Jul 6, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).