Sf. Ap. Petru și Pavel sunt invațatori ai credinței, pocainței și misiunii Bisericii in lume – Patriarhul Daniel

  • Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel la Catedrala Patriarhală din București.
  • Alături de Preafericirea Sa a slujit și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În omilia sa, Patriarhul României a prezentat principalele trăsături ale celor doi Apostoli, punctând că ei sunt diferiți ca formare intelectuală și spirituală, dar și diferiți ca și cultură și temperament.

Sfântul Apostol Petru s-a născut în Betsaida Galileii și era fratele lui Andrei, cel dintâi chemat la Apostolat. Era un om simplu, obișnuit cu răbdarea pescarului obișnuit. Era un om spontan o fire dinamică și adesea plin de râvnă, Îl iubea pe Mântuitorul Iisus Hristos, Îl respecta și dorea să facă voia Lui, a explicat Patriarhul.

Sfântul Apostol Pavel era un evreu din diaspora iudaică sau evreiască. S-a născut în Tarsul Ciliciei care acum se află în Turcia în estul Turciei. Conform Preafericirii Sale, Sfântul Apostol Pavel avea o familie înstărită, ceea ce i-a permis să învețe la școala din Tars și apoi la școala marelui învățat în tâlcuirea Sfintei Scripturi, Gamaliel de la Ierusalim.

În același timp, cei doi sfinți Apostoli au virtuți și lucrări comune:

  • Mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos;
  • Iubirea lor jertfelnică pentru Hristos. Amândoi L-au iubit pe Hristos până la moarte și încă moarte martirică, violentă;
  • Zelul misionar zelul de a răspândi credința creștină de a propovădui Evanghelia în toată lumea;
  • Amândoi au fost dascăli trăitori mai întâi și apoi dascăli ai pocăinței;
  • Amândoi au fost martiri.

Reprezentarea iconografică

În icoanele ortodoxe, Sfântul Petru are două chei în mână, a subliniat Părintele Patriarh.

„Cele două chei sunt Cheile intrării în Împărăția Cerurilor și anume, prima este cheia pocăinței și a doua a primirii iertării păcatelor. Nimeni nu poate intra în Împărăția Cerurilor fără pocăință, fără Spovedanie și fără primirea iertării păcatelor”.

Sfântul Apostol Pavel, a continuat Preafericirea Sa, apare în icoană ortodoxă cu sabia cuvântului în mână şi purtând Evanghelia pe brațe. „Sabia cuvântului care distinge între erezie și dreapta credință, între adevăr și minciună, între bunătate și răutate”.

Ce învăţăm de la cei mai populari Sfinţi Apostoli

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ca învățători ai noștri, ne învață:

  • Să mărturisim dreapta credință;
  • Să fim iubitori de Hristos cu multă dăruire de sine;
  • Să iubim Biserica lui Hristos, să o apărăm și să o iubim prin cuvânt și faptă și mai ales prin venirea la slujbe și prin împlinirea voii lui Dumnezeu în viața noastră;
  • Să fim și noi propovăduitori ai credinței ortodoxe;
  • Să ne bucurăm de bucuria Duhului Sfânt.

Patriarhul Daniel i-a felicitat pe toţi cei care îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică.

„Felicităm pe toți cei care poartă numele de Petru, Petra, Petrică, Petrișor și alte derivate și pe toți cei care poartă numele de Pavel, Paul, Paula și derivate, dorindu-le ani mulți cu sănătate și ajutor de la Dumnezeu și să fie mărturisitori ai credinței și împlinitori ai faptelor credinței”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 210

Id: 70573

Data: Jun 29, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).