Sf. Epictet și Astion, cei mai vechi martiri cunoscuți pe teritoriul țării, cinstiți la capela unui cimitir bucureștean

Sf. Epictet și Astion, cei mai vechi martiri care au fost descoperiți pe teritoriul Romaniei, au fost cinstiți luni la capela cimitirului bucureștean „Izvorul Nou”.

Sfanta Liturghie a fost oficiată de Părintele Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoților slujitori in cimitirele de stat din București. I s-au alăturat Părintele Viorel Petcu, parohul comunității create in jurul Capelei de la Cimitirul „Izvorul Nou”, și alți clerici din Capitală.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Corului bărbătesc Cantus Domini, dirijați de Arhid. Răzvan Ștefan, profesor la Seminarul Teologic din București și inspector școlar pentru Municipiul București la disciplina Muzică.

Răspunsurile liturgice au fost oferite luni, 8 iulie 2024, la pomenirea Sf. Mc. Epictet și Astion, de membri ai Corului bărbătesc „Cantus Domini” conduși de Arhid. Răzvan Ștefan. Foto: Basilica.ro

„Iubiți credincioși și credincioase, noi suntem urmașii acestor sfinți mărturisitori și doctori fără de arginți. Și ei sunt impreună cu noi, pentru că, in Sfantul Altar, prin grija Părintelui Patriarh Daniel, această bisericuță a primit o părticică din sfintele lor moaște”, a spus Părintele Gheorghe Dilirici in cuvantul de invățătură.

Toți sfinții sunt aproape de noi

„Și aici, in Sfantul Altar, se găsesc sfintele moaște ale sfinților mărturisitori și doctori fără de arginți Epictet și Astion. Deci, iată că ei sunt cu noi prin sfintele lor moaște. Iată că avem tot curajul să ne rugăm lor, fiind atat de aproape de noi.”

„Toți sfinții sunt aproape de noi, indiferent dacă au moaștele in altar sau nu. Dar iată că aici, mai mult decat in alte locuri, suntem in apropierea acestor sfinți mărturisitori”, a subliniat coordonatorul preoților slujitori in cimitirele de stat din Capitală.

Pr. Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoților slujitori la cimitirele din Capitală, a oficiat Sf. Liturghie luni, 8 iulie 2024, la hramul Capelei Cimitirului „Izvorul Nou”. Foto: Basilica.ro

„Suntem in acest an in care Biserica se roagă mai mult decat de obicei pentru cei aflați in suferință. Și iată că avem acești tămăduitori, doctori fără de arginți, pe care ii prăznuim in această zi, ale căror sfinte moaște se află aici, langă noi, in Sfantul Altar, in Sfanta Masă.”

„Și avem incredințarea că rugăciunile noastre, ale dumneavoastră, se vor implini. Să rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne implinească toate rugăciunile, să ne dăruiască sănătate nouă, familiilor noastre, iar celor dragi ai noștri care odihnesc in acest cimitir să le ierte toate păcatele”, a incheiat Părintele Gheorghe Dilirici.

Rugăciuni pentru adormiți, vindecări sufletești pentru cei vii

„Eu aduc aici mărturie, in această bisericuță de cimitir, că Sfinții Mucenici Epictet și Astion au venit cu ajutorul lor intr-un loc unde este foarte multă suferință, unde este foarte multă deznădejde, unde este foarte multă depresie”, a declarat, după slujbă, Părintele Viorel Petcu, parohul comunității de la Capela Cimitirului „Izvorul Nou”.

„Odată cu venirea mea aici și odată cu inceperea lucrărilor de renovare a acestei capele, am avut, dacă vreți, o descoperire. Fiind prima dată la Peștera Sfantului Andrei, la inchinarea pentru prima dată la moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care s-au descoperit la Halmyris in 2001, am gandit că aici, la Capela Cimitirului Izvorul Nou, dacă se va putea vreodată, să fie acest hram al Sfinților Mucenici.”

Pr. Viorel Petcu, slujitorul Capelei Cimitirului „Izvorul Nou” din Capitală, a dat mărturie luni, 8 iulie 2024, despre vindecările sufletești și emoționale pe care le vede permanent in mica comunitate inchegată in jurul capelei. Foto: Basilica.ro

„Era puțin probabil, dar iată că sfinții au făcut o adevărată minune aici. Am reușit să transformăm fosta capelă in biserică de slujire. Am reușit, cu rugăciunile lor, cu rugăciunile Maicii Domnului și cu munca noastră, să strangem in jurul acestei capele o comunitate vie, care este prezentă Duminică de Duminică și sărbătoare de sărbătoare”, a precizat Părintele Viorel Petcu.

„Și ne bucurăm că, după mai mult de 17 ani, sfinții dau roade cu rugăciunile lor. Cele mai mari minuni pe care le-am văzut aici, că tot este vorba despre Anul omagial al pastorației și ingrijirii bolnavilor, sunt niște vindecări pe care eu, personal, le-am văzut și le-am simțit alături de credincioșii care mi-au fost incredințați spre păstorire.”

„Am văzut schimbări și vindecări sufletești, vindecări emoționale. Inchipuiți-vă că aici sunt foarte mulți oameni care iși pierd pe cei dragi”, a continuat clericul.

Dar, alăturandu-se comunității din jurul capelei, aceștia „au inceput să-și recapete nădejdea și speranța că cei pe care i-au inmormantat in acest cimitir nu sunt pierduți definitiv și că, prin rugăciunile sfinților, prin rugăciunile Bisericii, prin Sfanta Liturghie, sufletele lor sunt ușurate, sunt ajutate”, a subliniat Părintele Viorel Petcu.


La Capela Cimitirului „Izvorul Nou” este oficiată Sf. Liturghie in fiecare sambătă și duminică și la fiecare sărbătoare, iar preotul se roagă pentru toți cei adormiți care odihnesc in cimitir, precum și pentru cei care au rămas in urma lor. Celălalt ocrotitor al capelei este Sf. Proroc Ioan Botezătorul.

Foto credit: Basilica.ro

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 107

Id: 81408

Data: Jul 9, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).