Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfințit a fost cinstit la mănăstirile pe care le-a intemeiat, Tismana și Vodița �

Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfințit a fost cinstit marți la Mănăstirea Tismana din județul Gorj și la Mănăstirea Vodița de pe Valea Jiului.

Mitropolitul Irineu al Olteniei a oficiat marți Sfanta Liturghie la Mănăstirea Tismana. Manifestările religioase desfășurate cu ocazia hramului au debutat in seara zilei de ajun cu vecernia mare.

In predica rostită, Mitropolitul Irineu a subliniat că „sfințenia de care s-a umplut Sf. Nicodim este darul lui Dumnezeu”.

„Simțim sfințenia și suntem atrași de ea. Prin puterea lui Dumnezeu, sfinții devin izvoare de sfințenie. Sfinții sunt trăitori ai sărbătorilor sfinte in chip desăvarșit. Ei trăiesc aceste evenimente ca impliniri. Sfinții trăiesc permanent această bucurie de a-L vedea pe Mantuitorul Hristos”.

„Sf. Nicodim și toți ceilalți sfinți din această mănăstire și-au sfințit viața și au ajuns in Impărăția lui Dumnezeu. Aceștia ne dau putere și sunt modele pentru noi in viața noastră de zi cu zi. Pentru faptele sale minunate, Dumnezeu l-a preamărit pe Sf. Nicodim”.

La finalul slujbei a fost oficiată Agheasma mică pentru sutele de pelerini prezenți la hramul așezămantului monahal.

Mănăstirea Tismana a fost intemeiată de Sfantul Nicodim in a doua parte a secolului al 14-lea fiind cea mai veche mănăstire din Țara Romanească.

Mănăstirea Vodița

Sfanta Liturghie de la Vodița a fost săvarșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul roman din Ungaria.

In predica sa, Preasfințitul Părinte Siluan a amintit că „Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana, care prin chemarea lui Dumnezeu și-a dedicat Lui intreaga Sa viață, venind in aceste părți și intemeind Manăstirea Vodița și alte manăstiri, care prin rugăciune și nevoință au devenit case a lui Dumnezeu, dar și loc de scăpare și de mantuire pentru credincioșii care vor veni la ele”.

Primul așezămant monahal intemeiat de Sf. Nicodim a fost la Vodița intre anii 1364-1370, după venirea sa de la Muntele Athos și din Serbia și a fost inchinat Sfantului Cuvios Antonie cel Mare. De-a lungul timpului Manăstirea a trecut prin mai multe etape de reconstrucție, dar a cunoscut și o perioadă de decădere, după războiul ruso-turc din 1718.

Citește și: Sinaxarul Sfantului Sfințit Cuvios Nicodim de la Tismana

Foto credit: Episcopia Ungariei


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 135

Id: 79930

Data: Dec 28, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).