Sfantul Ioan Iacob, serbat la Paraclisul Catedralei Naționale: Sfințenia este la indemana fiecăruia dintre noi

Preotul Ion Dragomir, consilier patriarhal, a subliniat luni in predica rostită la Paraclisul Catedralei Naționale, accesibilitatea sfințeniei pentru orice om din societate, oferindu-l exemplu pe Sfantul Ioan Iacob de la Neamț.

„Deși este o persoană care a trăit aproape contemporan zilelor noastre și a trăit o perioadă destul de scurtă pe acest pămant, Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț a reușit să sfințească viața lui și să ne arate incă o dată faptul că sfințenia este la indemana fiecăruia dintre noi, atunci cand ducem viața noastră urmand Sfintei Evanghelii a Domnului nostru Iisus Hristos”, a afirmat Părintele Ion Dragomir.

Paraclisul de la demisolul Catedralei Naționale il va avea ca ocrotitor pe Sf. Ioan Iacob de la Neamț, de sărbătoarea sfantului fiind organizat un program liturgic special.

„Este incă o dată o bucurie pentru Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului să găzduiască unul dintre hramurile viitorului paraclis care este in curs de amenajare la demisolul Catedralei Naționale”.

„Acest paraclis va avea două hramuri, unul dintre ele fiind sărbătoarea de astăzi și anume prăznuirea Sfantului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, noul Hozevit, și celălalt Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul”, a explicat Pr. Ion Dragomir.

Biografie

Sfantul Ioan Iacob s-a născut in data de 23 iulie 1913, in satul Crăiniceni, comuna Horodiştea, din fostul judeţ Dorohoi, intr-o familie de ţărani credincioşi, Maxim şi Ecaterina, fiind singurul copil la părinţi. După şase luni de la naştere, mama sa a trecut la Domnul, lăsand copilul in grija bunicii sale, Maria. Tatăl său a murit in război, in toamna anului 1916, copilul rămanand in grija rudelor apropiate.

Părintele Ion Dragomir a amintit de importanța bunicii in viața Sfantului Ioan Iacob Hozevitul.

„Bunica sa, Maria, este cea care i-a sădit in inima lui acest dor de Dumnezeu, așa cum se intamplă deseori cu bunicile fiecăruia dintre noi. Bunica, de cele mai multe ori, se străduiește și ne invață primele rugăciuni, ne invață să mergem la biserică, ne duce, de cele mai multe ori, la impărtășit, evident, atunci cand suntem lăsați ca și copii, in grija bunicilor noștri. Și aceasta avea să mărturisească Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț despre bunica lui pe care o considera ca o sfantă”.

Preotul slujitor la Paraclisul Catedralei Naționale a expus mai multe aspecte din viața Sfantului Ioan Iacob de la Neamț, evidențiind perioada petrecută in Pustiul Hozeva, in peștera Sfintei Ana.

Părintele Dragomir a amintit că Sfantul Ioan Iacob de la Neamț este primul sfant roman trecut in sinaxarul Patriarhiei Ierusalimului.

In anul 2018, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului a oferit Catedralei Naționale un fragment din moaștele Sfantului Ioan Iacob și un epitrahil.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 96

Id: 81596

Data: Aug 6, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).