Steagul lui Sf. Ștefan cel Mare, vedeta unei expoziții de artă religioasă inaugurate la Muzeul Național de Istorie

Muzeul Național de Istorie a Romaniei a inaugurat miercuri expoziția temporară „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens”. Printre obiectele de artă religioasă, cel mai valoros este stindardul Sf. Ștefan cel Mare, care il reprezintă pe Sf. M. Mc. Gheorghe.

Expoziția prezintă o selecție valoroasă de obiecte de factură religioasă (țesături, argintărie, cărți de cult) din patrimoniul muzeului, unele dintre ele fiind expuse in premieră.

Printre acestea din urmă se numără o dveră din perioada domniei lui Petru Șchiopul, sec. al XVI-lea, un triptic din bronz descoperit la Popești, județul Giurgiu, cu o temă iconografică ce provine din mediul nord slavic al vechilor ortodocși ruși, precum și o serie de icoane de casă, datate la inceputul secolului trecut, care au rolul de a face trecerea din spațiul ecleziastic in cel domestic, ca o prelungire in acest mediu a iconografiei religioase.

In jurul acestor obiecte de cult a fost creată o scenografie cu totul deosebită, prin intermediul căreia este evidențiat rolul esențial al acestor piese in desfășurarea unui serviciu religios complex, cu scopul de a educa, sensibiliza și indruma publicul.

Conceptul expozițional este completat cu un film documentar, „Patrimoniu religios. Muzeul in mișcare” și un catalog de colecție. In cadrul expoziției se vor desfășura o serie de activități educative și ateliere de creație.

Steagul Sf. Ștefan cel Mare, brodat cu textul unei rugăciuni

„Vedeta” expoziției este stindardul liturgic al Sf. Voievod Ștefan cel Mare, cu reprezentarea Sfantului Gheorghe brodată cu fir de aur pe fundal roșu.

Steagul Sf. Ștefan cel Mare. Foto: Muzeul Național de Istorie a Romaniei

Realizat in anul 1500, intr-un atelier din Suceava, steagul cuprinde unul din puţinele texte păstrate de la Stefan cel Mare.

Pe marginea stindardului este brodat textul unei rugăciuni care se pare că ii aparţine chiar marelui voievod:

„O răbdătorule de patimi și purtătorule de biruință, Mare Gheorghe, intru necazuri și năpaste iute mijlocitorule și fierbinte ajutătorule, celor intristați bucurie nespusă, primește de la noi această rugăciune, a smeritului tău rob, a Domnului Ioan Ștefan voievod, prin mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovenești, păzește-l pe el nevătămat in veacul acesta și in cel ce vas ă fie, prin rugăciunile noastre ale inchinătorilor tăi, ca să te slăvim in veci, amin. Și s-a făcut in anul 7008, iar al domniei lui 43.”

Istoricii sunt de părere că stindardul a fost donat inițial unei biserici de curte sau unui așezămant monahal din Moldova care avea hramul Sfantului Gheorghe. Ulterior, la o dată necunoscută, a ajuns la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos, pe care sfantul domnitor a reconstruit-o aproape in intregime. (astăzi, mănăstire bulgărească).

A fost recuperat din Sf. Munte in timpul Primului Război Mondial și a ajuns in țară abia in 1920. A fost păstrat ulterior la Muzeul Militar pană in 1970, cand a fost predat Muzeului Național de Istorie a Romaniei.”

Despre organizatori

Expoziția „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” de la Muzeul Național de Istorie a Romaniei este realizată in parteneriat cu Mănăstirea Stavropoleos, Muzeul Municipiului București, Biserica Sfantul Vasile-Victoriei, Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, Liceul teoretic „Nichita Stănescu” București și Școala Gimnazială nr. 189 București.

Manifestarea se incadrează intr-un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN): „Un ev mediu religios. Teme iconografice creștine regăsite pe obiecte de cult”. Conceptul expozițional este realizat in colaborare cu arhitectul Andrei Tache.


Expoziția poate fi vizitată in perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024, de miercuri pană duminică, intre orele 9:00 – 17:00 la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti. Casa de Bilete se inchide la 16:15.

Vezi și:

  • Steagul de luptă al Sf. Ștefan cel Mare, reprodus in atelierele Mănăstirii Copou, a ajuns la Mănăstirea Neamț

Foto credit: Muzeul Național de Istorie a Romaniei

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 226

Id: 79577

Data: Nov 10, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).