Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – filiala Suceava a organizat, în perioada 12-16 august, tabăra de la Mănăstirea Putna, desfășurată sub sloganul „Să fim naționali, cu fața spre universal!”
Programul a inclus activități de cunoaștere și de dialog, o consfătuire a tinerilor și un moment artistic, dar și programul de slujbe rânduite de mănăstire, rugăciune și ascultare.
Zeci de tineri au participat la această tabără cu dorința de a se pregăti sufletește la Mănăstirea Putna, unde se află mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, totodată sărbătorind hramul istoric al Adormirii Maicii Domnului, împlinind dictonul antic Ora et labora (Roagă-te și muncește!), transmit reprezentanții ASCOR Suceava.
Participarea la slujba arhierească de hramul istoric al mănăstirii și consfătuirea tinerilor au fost principalele evenimente, la care au participat și alți studenți din marile centre universitare: București, Iași, Cluj, Sibiu, Suceava – inclusiv reprezentanți ai Asociației Studenți pentru Viață – filialele București și Iași.
Consfătuirea tinerilor sub formă de dialog și dezbatere, discutând aspecte legate de identitatea națională și comunitară.
„Tabere precum cea de la Mănăstirea Putna sunt un for de idei, unde tinerii au ocazia să exprime perspective asupra evenimentelor curente. Necesitatea de a crea un mediu propice pentru o exprimare liberă și sinceră duce la crearea atitudinilor și viziunilor care se materializează nu doar în imediat, ci și în perspectivă”, au transmis reprezentanții ASCOR Suceava.
Ei au mai declarat, într-un comunicat transmis redacției, că, în urma discuțiilor, și-au conștientizat, atât la nivel rațional, cât și spiritual, responsabilitățile referitoare la păstrarea identității de credință și de neam în context universal.
Deviza „Să fim naționali, cu fața spre universal!” a fost creată anul trecut, la Congresul Studențesc Aniversar care a încheiat „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, serie de manifestări care a evocat prima Serbare de la Putna a românilor de pretutindeni (1871), inițiată de Mihai Eminescu cu scopul de a crea o conștiință identitară unitară a românilor care, la vremea aceea trăiau împărțiți în trei imperii diferite.
Mai multe foto aici.
Vezi și:
Mihai Neșu este invitatul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, eveniment care reunește la Cluj-Napoca, în perioada 26-27 august 2022, aproximativ 1500 de tineri din cinci județe. Fostul fotbalist va susține o conferință cu tema: .....
Data: Aug 23, 2022
Începând din 2009, Patriarhia Română a instituit Duminica Migranţilor Români, celebrată pentru a ne aminti că suntem împreună prin limbă, credință și neam.
Marcată în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea a fost inițial instituită în Mitropolia .....
Data: Aug 23, 2022
Reprezentanții Asociației Studenților Creștin-Ortodocși (ASCOR) din Iași au transmis săptămâna aceasta un bilanț de etapă al proiectului catehetic inițiat de ei și intitulat Caravana ASCOR. Acesta promovează lectura Noului Testament în rândul copiilor din mediul rural și identifică .....
Data: Aug 23, 2022
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în data de 21 august 2022, în Duminica Vindecării lunaticului, după următorul program, transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii .....
Data: Aug 23, 2022
Filiala ASCOR Constanța a organizat în perioada 18-21 august, prima ediție a Taberei naționale ASCOR la Mănăstirea Strunga. La acest proiect au participat peste treizeci de voluntari de la filialele asociației, din țară.
Festivitatea de deschidere a avut în seara .....
Data: Aug 25, 2022
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a dat startul unei noi campanii naționale de prevenire: „Desfă-ți aripile! Informarea înseamnă libertate!”.
„Această campanie răspunde nevoii continue de informare a populației privind riscurile și .....
Data: Aug 25, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Invataturi patristice - 2015-03-20 - Cel mai mare dar
Invataturi patristice - 2014-02-18 - despre mandrie
Invataturi patristice - 2013-12-13 - despre marturisirea pacatelor
Invataturi patristice - 2013-12-05 - educatia copiilor
Invataturi patristice - 2013-11-21 - intrarea in Biserica
Invataturi patristice - 2015-01-14 - Despre ura
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).