Taina Preasfintei Treimi, marele tezaur al Bisericii: PS Timotei Prahoveanul la hramul Mănăstirii Radu Vodă

„Taina Preasfintei Treimi este marele tezaur al Bisericii”, a spus luni Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ierarhul a oficiat Sfanta Liturghie la hramul istoric al Mănăstirii Radu Vodă din Capitală.

„Iubiți credincioși, Biserica este plină de Preasfanta Treime”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Dumnezeu este unul in ființă și intreit in persoane. Noi numim pe Părintele cel fără de inceput – Dumnezeu Tatăl, pe Cel Care mai inainte de toți vecii S-a născut din Tatăl – Dumnezeu Fiul și pe Cel Care a purces, sau a izvorat, din Dumnezeu Il numim de asemenea Dumnezeu – Duhul Sfant. Au aceeași ființă.”

Sf. Treime, taina iubirii desăvarșite

„Dintre toți, nouă ni s-a revelat mai mult Treimea prin venirea in lume a Fiului lui Dumnezeu. El ne-a descoperit pe Tatăl, El ne-a vorbit despre Tatăl. Cele mai frumoase cuvinte și rugăciunea in cel mai greu moment al lucrării Sale mantuitoare au fost adresate către Tatăl, după cum Tatăl L-a numit pe El Fiul Său preaiubit”, a continuat ierarhul.

„Persoanele Preasfintei Treimi se odihnesc una in cealaltă, se intrepătrund, comunică, oferă această legătură supremă de iubire, alta decat cea pe care o percepem noi. Noi suntem iubitori de slavă deșartă, iubitori de putere, iubitori de plăcere, iubitori de bani, iubitori de galceavă și așa mai departe, dar nu aceasta este inalta iubire”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Iubirea completă, desăvarșită, este aceea pe care ne-o oferă Preasfanta Treime.”

„Toți cei care au luptat impotriva Treimii s-au pierdut așa cum se risipește nisipul”, a mai afirmat părintele episcop vicar.

„A rămas insă invățătura cea revelată a Preasfintei Treimi, asemenea unei zidiri de pe stancă. Chiar dacă uneori vanturile, furtunile, vremea neprielnică s-ar abate asupra unei astfel de zidiri, ea nu poate fi dăramată.”

„Biserica are in centrul ei această invățătură, iar cei care au urmat dreptei invățături nu doar că au avut mulțimea darurilor Duhului Sfant despre care ne vorbește Sfantul Apostol Pavel in Epistola pentru Galateni, nu doar daruri văzute și primite tainic inlăuntrul inimii lor, ci mai ales bucuria de a fi impreună cu Preasfanta Treime, in pacea și bucuria Preasfintei Treimi”, a continuat ierarhul.

Hramul Mănăstirii Radu Vodă

PS Timotei Prahoveanul a oficiat luni, 24 iunie 2024, Sf. Liturghie la hramul istoric al Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. Foto: Mănăstirea Radu Vodă

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit și despre hramul istoric al Mănăstirii Radu Vodă.

„Iubiți credincioși, orice biserică este ocrotită de un sfant”, a spus ierarhul. „Dar nicio biserică nu este mai ocrotită și mai plină de nădejde in implinirea rugăciunilor ei și a celor care ii slujesc și care vin la slujbe decat bisericile inchinate Preasfintei Treimi.”

„Dacă ne așezăm și noi sub lucrarea, sub puterea Preasfintei Treimi, vom afla har”, a mai spus Preasfinția Sa. Dar, „dacă vom rămane departe de lucrarea Preasfintei Treimi, nu ne vom putea impărtăși de binecuvantarea Ei”, a adăugat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor..

„Ne rugăm Preasfintei Treimi să privească spre noi, spre această mănăstire și spre toți cinstitorii, apărătorii, toți cei care au scris și au vorbit despre Preasfanta Treime, dar mai ales cei care, prin rugăciune inaltă, s-au dovedit a fi teologhisitori ai Treimii”, a incheiat ierarhul.


Mănăstirea Radu Vodă din București a fost intemeiată de domnitorul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) şi de doamna sa, Ecaterina. In 1595, in timpul unei scurte ocupații turcești, mănăstirea a fost distrusă pană la temelii de otomani. A fost reconstruită de Domnitorul Radu Mihnea.

Un fragment din moaștele Sf. Ier. Nectarie au fost dăruite mănăstirii in 2002 de un ierarh grec.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 102

Id: 81309

Data: Jun 25, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).