Timişorenii au sărbătorit prin rugăciune 104 ani de la unirea Banatului cu Romania

In Timișoara au fost desfășurate joi o serie de manifestări, cu ocazia implinirii a 104 ani de la unirea Banatului cu Romania, precum şi a aniversării instaurării administrației romanești in Timișoara.

Ziua de 3 August a devenit ziua orașului Timișoara. Hotărarea a fost luată in 1999 la nivelul Consiliului Local al municipiului.

Manifestările au debutat in Piața Petru Maior cu un ceremonial militar și religios. A fost interpretat Imnul Național de Stat, instrumentat de Muzica Militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, și a avut loc oficierea unui Trisaghion pentru eroi de preoții militari ai Garnizoanei Timișoara.

Muzica militară a Garnizoanei Timișoara a susținut un concert de fanfară, interpretand și cantece patriotice.

In continuare, au fost depuse coroane de flori la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat in fruntea trupelor Regimentului 105 Infanterie al Armatei Romane care au intrat in Timișoara la 3 august 1919.

Părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat o slujbă de Te Deum, �impreună cu preoții militari Andrei Chiriluc de la Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Mihai-Adrian Venter de la Inspectoratul de Jandarmi Județean „General Moise Groza” Timiș și Florin Avram, slujitor al capelei din incinta Penitenciarului Timișoara.

Slujba de Te Deum. Foto: Mitropolia Banatului

In cuvantul său, Pr. Ionel Popescu a subliniat că aniversarea unirii Banatului cu Romania reprezintă „un moment emoționant și un semn al unității noastre naționale”.

Au fost rostite mai multe alocuțiuni de Dominic Samuel Fritz, primarul Timișoarei, Mihai Ritivoiu, prefectul Județului Timiș și Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Finalul evenimentului a fost marcat de defilarea detașamentului de onoare.

Ziua Timișoarei

Prin Hotărarea de Consiliu Local nr. 217 din 1999, data de 3 august a devenit�ziua orașului Timișoara. Prin această hotărare se marchează, ca zi a orașului, momentul intrării trupelor romanești in Timişoara, la 3 august 1919 şi instaurarea administrației romaneşti. In toamna anului 1918, Banatul a fost ocupat de trupele Antantei.

In 1919, la Conferința de Pace de la Paris, a avut loc o dezbatere asupra apartenenței Banatului. Conferința a decis dezmembrarea teritorial-administrativă a Banatului istoric: două treimi din teritoriu revine Romaniei și o treime Regatului Sarbo-Croato-Sloven.

Zona care a revenit Romaniei cuprindea și Timișoara. Astfel, la 28 iulie 1919 a inceput procesul de instaurare a administrației romanești. La 1 august sosesc primele structuri ale Forțelor Armate Romane și anume, Regimentul 9 Jandarmi Timișoara, sosiți de la Lugoj și Deva, orașe in care au fost cantonate din 25 iulie. Procesul a fost incheiat in 3 august, prin intrarea in oraș a unităților armatei romane.

Foto credit: Mitropolia Banatului


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 156

Id: 78782

Data: Aug 4, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).