Tot mai mulți copii aleg de mici psaltica: Un mare caștig pentru strănile din Romania

Invățarea muzicii psaltice presupune efort și dedicare, iar demersul te formează atat duhovnicește, cat și cultural. De aceea, faptul că tot mai mulți copii stau de mici pe langă psalți, la strana bisericii ori in cadru de studiu organizat este un mare caștig, declară pentru Basilica.ro Ioan Balaban, dirijorul Corului Tronos Junior.

Declararea Anului 2023 ca An comemorativ al imnografilor și cantăreților bisericești (psalți) a impulsionat activitatea muzicală existentă la parohii și nu numai. S-au organizat noi conferințe și festivaluri, ateliere și cursuri de muzică bizantină, lucruri care au trezit interesul publicului tanăr.

Tronos Junior și Mini Byzantion sunt două exemple elocvente care devin pepiniere de viitori psalți.

Tronos Junior

In acest context a apărut la București Tronos Junior, in ianuarie 2023, la inițiativa Părintelui Arhidiacon Mihail Bucă.

„Tronos Junior s-a inființat cu gandul de a urma vechea tradiție care era in Biserică inainte de comunism, aceea de a crește psalți la o varstă foarte fragedă, pornind chiar de la 5-7 ani. Printr-o prezență minimă dar consistentă la strană, psalții se formau ușor-ușor și astfel dobandeau o experiență statornică”, a explicat Ioan Balaban.

Proiectul a inceput in ianuarie cu 100 de copii, in mai s-au adăugat 30 și septembrie o altă grupă de 40.

„Eu văd consecvența și statornicia lor ca un mare caștig pentru strănile din Romania. Sunt foarte dornici și serioși”, a spus dirijorul Ioan Balaban.

Lecțiile de psaltică se desfășoară in timpul săptămanii cu toți copiii inscriși, inclusiv sambăta. Pe baza lecțiilor, sunt selectați membri pentru corul principal Tronos Junior care are repetiții separate, duminică seara.

Recent, membri din Tronos Junior au cantat la concertul caritabil pentru reconstrucția Mănăstirii Turnu, alături de Grupul Tronos și Ribale Wehbe din Liban. In prezent, copiii se pregătesc deja pentru perioada colindelor.

„Faptul că mulți copii repetă acasă și cate șapte ore legate pentru a invăța anumite cantece mie imi spune că avem in față viitori mari psalți”, declară conducătorul Tronos Junior.

Mini Byzantion

La Iași, o inițiativă similară se dezvoltă pe zi ce trece. Mini Byzantion este un proiect dorit de mai mulți ani de Asociația culturală Byzantion dar care a luat ființă abia in aprilie 2022. Actualmente numără 35 de copii.

„Scopul acestui grup este creșterea lor duhovnicească, muzicală și culturală, in primul rand in jurul stranei și, in al doilea rand la cursuri, repetiții și alte activități cultural-muzicale”, a explicat lect. univ. dr. Adrian Sirbu, cel care conduce atat Corul Psaltic de copii Mini Byzantion, cat și Corul Academic Byzantion.

Pe langă lecțiile curente de psaltică, membrii Mini Byzantion cantă in fiecare sambătă seară și in ajunul sărbătorilor ortodoxe la Vecernie, alături de Adrian Sirbu la Parohia „Sfantul Antonie cel Mare” din Iași.

„Fiecare, in funcție de varstă și pregătire, răspunde la diferite ascultări, din punct de vedere organizatoric muzical: de la a citi, zice canonarhimă, a ține isonul pană la a canta stihuri sau a da răspunsuri la ectenii”, a detaliat Adrian Sirbu.

Segmentul de varstă este intre 5 și 14 ani.

Pană acum Mini Byzantion a dat mai multe concerte in Iași, atat cu ocazia marilor sărbători bisericești cat și la evenimente precum Masterclassul de cant bizantin sau Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași.

„Cursurile vizează atat invățarea unui repertoriu psaltic ocazional, cum este cel de colinde sau cu ocazia unui concert, cat și invățarea repertoriului liturgic. Invățăm cantările pentru Sfanta Liturghie, una cate una, pentru a putea prezenta in viitorul apropiat o Liturghie susținută muzical exclusiv de Corul Mini Byzantion”, a spus Adrian Sirbu.

La cererea din ce in ce mai mare a părinților, se intenționează deschiderea unei noi serii de inscrieri, in octombrie.

Cursuri de instrumente orientale

Dirijorul Mini Byzantion a oferit detalii despre un proiect inedit care stă să inceapă.

„Poate cel mai important proiect este deschiderea, in această toamnă a cursurilor de instrumente orientale. Proiectul se va numi ‹Orchestra orientală Mini Byzantion›”, dezvăluie psaltul Adrian Sirbu.

Demersul presupune o colaborare cu Asociația „Sfantul Roman Melodul” din Tesalonic, al cărei indrumător este Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

„Profesori din cadrul acestei asociații grecești vor susține săptămanal cursuri. Beneficiari vor fi atat copiii care deja și-au achiziționat instrumente după preferință, in urma unor prezentări prealabile, cat și asistenți din cadrul Asociației culturale Byzantion”.

Asistenții din cadrul Asociației Byzantion, in cea mai mare parte absolvenți ai secției de Muzică religioasă din cadrul Universității Naționale „George Enescu” din Iași, vor avea grijă de instruirea concretă și asistența tehnică a copiilor pentru invățarea corectă a manuirii acestor instrumente.

„Creșterea spirituală și muzicală vizează in primul rand epicentrul stranei și al bisericii iar in tinda bisericii se desfășoară preocupări in jurul muzicii instrumentale care sunt parte din această muzică numită bizantină. Prin muzica Bizanțului copiii sunt crescuți in cultur răsăriteană care e in același duh sacru cu muzica psaltică, cu muzica liturgică”.

Modelul este imprumutat de la multe școli deja consacrate precum cea a lui Simon Caras, cea a Asociației „Sfantul Roman Melodul” din Tesalonic, dar și din metoda de predare a lui Dimitrios Galanis.

Sursă foto: Facebook Tronos Junior și Mini Byzantion


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 196

Id: 79302

Data: Oct 6, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).