Marți, 23 februarie 2021, se împlinește un an de la hirotonia și instalarea PS Benedict Bistrițeanul ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Biografie
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul (Valentin-Cosmin Vesa) s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală.
Între anii 1999-2004 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba Iulia. În perioada 2004-2008 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În anul 2010 a absolvit un master în Teologie Ortodoxă Sistematică în cadrul aceleiași facultăți.
În perioada 2009-2011 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția, iar între anii 2011-2012 la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore din Padova, Italia.
Între anii 2010-2013 a urmat studii universitare de doctorat la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (2010-2011), fiind transferat la Școala Doctorală „Isidor Todoran” din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2013), unde a și obținut titlul de doctor în Teologie, la disciplina Spiritualitate Ortodoxă, cu titlul lucrării: „Cunoaşterea lui Dumnezeu la Sfântul Isaac Sirul. Itinerariul spiritual de la «dreptatea ascetică» la «dragostea duhovnicească»”, sub îndrumarea Mitropolitului Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în calitatea de profesor universitar doctor, titularul şi specialistul disciplinei de Spiritualitate ortodoxă, de la facultatea clujeană.
Urmează un al doilea doctorat, în studii istorice și istorico-religioase, în perioada 2012-2016, la Universitatea din Padova, Italia.
Începând cu anul 2012 este secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Din anul 2014 este cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (2014-2016 asistent universitar, iar din 2016 până în prezent lector universitar). În prezent, predă și un workshop/ curs facultativ de Limbă și literatură siriacă, cu scopul de a dobândi o mai bună familiarizare cu literatura patristică a acestei tradiții, analizată în context istoric și cultural-lingvistic. De asemenea, din anul 2013 este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia.
În data de 17 ianuarie 2015 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Nicula, primind numele Benedict, naș de călugărie fiindu-i Părintele Teofil Roman (actualmente arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei).
În 24 ianuarie 2015 a fost hirotonit ierodiacon, iar în data de 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
La 1 ianuarie 2016 a fost hirotesit protosinghel.
La sărbătoarea Nașterii Domnului din anul 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de arhimandrit.
La data de 2 decembrie 2018 a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici.
În ziua de 13 februarie 2020, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura „Bistrițeanul”, fiind hirotonit arhiereu în data de 23 februarie 2020, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Este autorul a numeroase cărți, articole și studii de specialitate (în special de cultură și spiritualitate siriacă) publicate în reviste recunoscute național și internațional.
A participat la numeroase simpozioane și conferințe duhovnicești atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, a susținut multe conferințe și meditații duhovnicești pentru preoți, elevi, studenți și credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Este colaborator permanent al Revistei Renașterea, precum și al postului de Radio Renașterea.
De asemenea, este un bun cunoscător al limbilor clasice (siriacă, greacă și latină), dar şi al principalelor limbi de circulaţie internaţională (engleză, franceză și italiană).
Biografia completă a ierarhului poate fi consultată pe site-ul oficial al Mitropoliei Clujului.
Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 308
Id: 72802
Data: Feb 23, 2021
Imagine:
De obicei în luna februarie, are loc la Patriarhie o serie anuală de întruniri care vizează analiza activității Bisericii din anul încheiat și stabilirea obiectivelor pentru anul în curs. Se întrunesc pe rând: Consiliul Național Bisericesc (CNB), Adunarea Națională .....
Data: Feb 23, 2021
„Ziua Dezrobirii Romilor” (20 februarie) a fost marcată vineri la şcoala „Ion Creangă” din orașul Târgu Frumos printr-o serie de activităţi culturale, informează .....
Data: Feb 23, 2021
Viața noastră trebuie să fie permanentă așezare în lucrarea lui Dumnezeu, iar aceasta se face numai punând smerenia la temelia vieții duhovnicești, a afirmat în omilia sa de duminică Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna. Vom dobândi virtuțile numai .....
Data: Feb 23, 2021
Peste 100 preoți, profesori, asistenți sociali, psihologi și pedagogi sociali din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei participă la cursuri de formare pentru prevenirea și combaterea fenomenului de trafic de ființe umane în județele Alba și Mureș.
„Ca urmare a acestor .....
Data: Feb 23, 2021
„Cerem Parlamentului României să aprobe proiectul de lege care prevede obligativitatea obținerii acordului părinților pentru desfășurarea în școli a orelor de educație pentru viață, inclusiv de educație sanitară”, precizează o petiție semnată deja de peste 25.000 de .....
Data: Feb 23, 2021
Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a sfinţit luni sala mare a bibliotecii mănăstirii construite în Suieşti, satul natal al Patriarhului Justinian Marina.
Evenimentul a fost parte a manifestărilor dedicate împlinirii a 120 de ani de la naşterea celui de-al treilea .....
Data: Feb 23, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).