Un fost călugăr benedictin convertit la Ortodoxie despre monahism: Este inima Bisericii

Intr-un interviu acordat pentru Ziarul Lumina, părintele Gabriel Bunge, fost călugăr benedictin, a vorbit despre monahismul Ortodox, pe care il definește ca fiind „inima Bisericii”.

Părintele Gabriel Bunge s-a născut in anul 1940 la Koln, Germania. In 2010 s-a convertit la Ortodoxie, iar schitul benedictin „Sfanta Cruce” din Cantonul elvețian Ticino a devenit Mănăstirea ortodoxă „Sfanta Cruce”, aparținand Patriarhiei Moscovei.

In convertirea lui la Ortodoxie au avut un rol semnificativ mai mulți părinți romani, insă, in special, părintele Gabriel Bunge iși amintește cu căldură de intalnirea cu părintele Cleopa.

In Ortodoxie nu există o spiritualitate pentru laici și una pentru călugări

„In Biserica Ortodoxă nu este o spiritualitate pentru călugări și una pentru laici. Noi am primit același Duh și de aceea avem și aceeași viață duhovnicească”.

„Singura diferență este aceea că monahii ar trebui să fie mai specialiști, mai profesioniști. Dar călugării și laicii sunt de nedespărțit”, a explicat in continuare părintele.

Monahismul, inima Bisericii

Comparand cu monahismul apusean, părintele Gabriel a subliniat faptul că in Biserica Ortodoxă „monahismul este inima Bisericii, de aceea este intimitatea aceasta mare intre credincioși și călugări”.

„Asta pot să o spun și din experiența mea”, a afirmat monahul, „deoarece credincioșii noștri demonstrează o familiaritate specială cu noi. Intreabă tot timpul ce ne lipseşte, ce pot aduce pentru Liturghie”.

„Inseamnă că noi, monahii, trebuie să fim in mănăstire pentru ei, să-i ascultăm, să-i indemnăm. Această solidaritate este reciprocă”.

„Eu nu am mai trăit şi experimentat inainte așa ceva”, a spus in continuare părintele Gabriel, referitor la diferența dintre monahismul Ortodox și cel occidental.

Mai presus de toate, a explicat părintele la finalul interviului, este important „să trăim viața lui Hristos” și să „fim statornici in credință, urmand vieții lui Hristos cel Răstignit, Inviat și Inălțat”.

„Apostolii și mucenicii au trăit in vremuri grele și au ajuns ceea ce au ajuns. Cuvioșii, pustnicii, creștinii din vremea persecuțiilor, şi care n-au fost puține in Biserică, au ajuns la sfințenie și desăvarșire. Viața duhovnicească se poate trăi in orice condiții”.

Foto credit: Ziarul Lumina


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 116

Id: 80809

Data: Apr 17, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).