1 V † ) Sf. Ier. Leontie de la Radauti; Sf. Mc. Doctori fara de arginti sifacatori de minuni Cosma si Damian, cei din Roma

1-v-e280a0-sf

1. Sfantul Leontie s-a nascut in secolului al XIV-lea, in Radauti, din parinti crestini dreptmaritori. De tanar a intrat in cinul monahal la Manastirea Bogdana din Radauti, primind numele de Lavrentie. Mai tarziu, s-a retras in sihastrie, pe Valea Putnei, unde se nevoiau multi calugari imbunatatiti, care l-au indrumat in viata duhovniceasca. In jurul lui s-au adunat multi ucenici. Pentru aceasta Cuviosul Lavrentie a intemeiat schitul Laura (Lavra) care va deveni cunoscut cu numele de Schitul lui Lavrentie, prima sihastrie cunoscuta din nordul Moldovei. Cuviosul Lavrentie a devenit apoi egumen al acestei obsti monahale in crestere. Potrivit traditiei, la acest schit avea sa se aseze mai tarziu si Sfantul Daniil Sihastrul, sub povatuirea egumenului Lavrentie.

In anul 1402, domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1432) intemeiaza Episcopia Radautilor. Astfel, biserica Manastirii Bogdana a devenit catedrala episcopala. Cuviosul Lavrentie, fiind cunoscut de domnitor, cler si mitropolitul Sucevei, a fost ales ierarh al noii Episcopii. Desi nu isi dorea aceasta, el a primit hotararea cu smerenie, lasand in locul sau, ca egumen al schitului Laura, pe Cuviosul Daniil Sihastrul, ucenicul sau.

Ca episcop al Radautilor, Lavrentie a ramas om al rugaciunii si al dragostei de aproapele, facand milostenie si impartasind povatuiri si cuvinte de mangaiere tuturor. Ajuns la batranete, s-a retras din scaunul episcopal si a mers la schitul pe care il intemeiase, nevoindu-se mai departe in pustnicie. Pentru ravna sa duhovniceasca, episcopul Lavrentie a ajuns la masura desavarsirii, fiind binecuvantat cu darul inainte-vederii si cu cel al vindecarilor. Cunoscandu-si mai dinainte sfarsitul sau, el a cerut sa fie tuns in chipul schimniciei, primind numele de schimonahul Leontie . Chemandu-i la el apoi pe toti fratii si ucenicii, si-a luat ramas-bun de la obste, apoi si-a dat cu pace sufletul in mainile Domnului. A fost inmormantat de ucenicii sai in biserica din lemn a schitului Laura, ctitoria sa.

La mormantul lui veneau multi credinciosi sa se inchine, iar acolo se savarseau si multe vindecari de boli. La auzul acestor vindecari, credinciosii si clerul Episcopiei de la Radauti au cerut mitropolitului Moldovei binecuvantare ca sa stramute sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Leontie in catedrala episcopala. Mitropolitul Moldovei a incuviintat, astfel ca sfintele moaste au fost aduse in catedrala din Radauti si asezate in partea dreapta a naosului. Şi aici veneau zilnic multi credinciosi si primeau vindecare de boli si ajutor in necazuri. In anul 1639, orasul Radauti a fost jefuit de o ceata de talhari veniti de dincolo de hotarele de nord ale Moldovei. In vremea acestei navaliri au fost ascunse moastele Sfantului Ierarh Leontie si n-au mai fost gasite multa vreme. O parte din ele au fost redescoperite la sfarsitul secolului trecut. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1992 sa cinsteasca asa cum se cuvine pe Sfantul Leontie de la Radauti, inscriindu-l in randul Sfintilor, cu zi de praznuire la 1 iulie. Moastele Sfantului Ierarh Leontie au fost puse in racla si asezate in biserica Manastirii Bogdana din Radauti, unde aduc si astazi duhovniceasca mangaiere si ajutor de sus, celor ce cheama cu credinta si evlavie pe Sfantul Leontie.

Pentru rugaciunile lui, Hristoase Dumnezeule, miluieste-ne pe noi. Amin.

2. Tot astazi, Biserica face pomenirea Sfintilor Mucenici, Doctori fara de arginti, Cosma si Damian.

[gallery-j]img/8222[/gallery-j]

The post 1 V † ) Sf. Ier. Leontie de la Radauti; Sf. Mc. Doctori fara de arginti sifacatori de minuni Cosma si Damian, cei din Roma appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 901

Id: 60448

Data: Jul 1, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).