125 de ani de la nașterea Parintelui Paisie Olaru și un secol de la tunderea sa in monahism

Luna aceasta s-au împlinit  125 de ani de la nașterea Părintelui Paisie Olaru (20 iunie) și un secol de la tunderea sa în monahism (9 iunie).

S-a născut în 20 iunie 1897, în satul Stroiești, comuna Lunca, județul Botoșani, primind la botez numele de Petru. Părinții săi, Ioan și Ecaterina, le-au dat o educație creștină și duhovnicească celor cinci copii ai lor.

După școala primară, Petru a luptat în Primul Război Mondial.

În 1921 a intrat în obștea Schitului Cozancea (jud. Botoșani) și în 9 iunie 1922 a fost tuns în monahism ca schimonah, primind numele de Paisie.

După câțiva ani de ascultare, a trăit ca sihastru timp de aproape trei decenii în pădurea din vecinătatea schitului. Aici s-au format câțiva ucenici aleși, printre care și viitorul  Arhimandrit Cleopa Ilie și toții frații acestuia.

A fost hirotonit diacon în 14 octombrie 1943 iș preot în 4 aprilie 1947, când a fost și numit egumen al Schitului Cozancea, pe care l-a condus doar un an, înainte să se retragă la Mănăstirea Sihăstria Neamțului ca duhovnic.

Între 1949 și 1953 a fost duhovnicul Mănăstirii Slatina (jud. Suceava), în perioada în care stareț era Arhim. Cleopa Ilie.

În primăvara anului 1954 a revenit la Mănăstirea Sihăstria, unde a fost, până la plecarea la Domnul, duhovnicul obștii și a mii de credincioși din toată țara.

Între 1972 și 1984 s-a nevoit la Schitul Sihla, aproape de peștera Sfintei Cuvioase Teodora, după care s-a întors în obștea de la Sihăstria Neamțului.

În 1986 și-a fracturat piciorul drept și a rămas imobilizat la pat toată viața sa pământească. Ulterior, cataracta l-a făcut să-și piardă vederea.

A plecat la Domnul în 18 octombrie 1990.

Ucenicii de chilie l-au întrebat odată: „Ce cuvânt de învățătură ne lăsați ca testament, pentru a merge pe calea mântuirii?”

„Să facem și noi ceea ce învățăm pe alții, și tot ce facem în viață să fie spre slava lui Dumnezeu și spre folosul aproapelui, că dragostea acoperă mulțime de păcate. Acest testament vă las tuturor ucenicilor mei, adică testamentul dragostei”, a răspuns Părintele Paisie Olaru.

El le ura ucenicilor să ajungă doar la Poarta Raiului. „Dacă ajungem noi acolo, strigăm la Maica Domnului: «Ușa milostivirii deschide-o nouă» și Măicuța Domnului, cu rugăciunile ei, ne va deschide ușa să intrăm în Rai”, a explicat el cândva.


Părintele Paisie Olaru este propus pentru a fi canonizat în 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.

Alte nume de monahi îmbunătățiți de pe listă sunt: Arhim. Cleopa Ilie, Arhim. Gherasim Iscu, Părintele Dionisie Ignat de la Colciu. Pe listă se mai află și numele Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae, conform dezvăluirii făcute anul trecut de Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Sursa foto: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 248

Id: 77182

Data: Jun 21, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).