Se împlinesc 125 de ani de la nașterea Reginei Mamă Elena a României, o suverană al cărei suflet și caracter au marcat viața fiului ei, Regele Mihai, și a fiicelor lui. Este singura regină din Europa care a primit titlul de „Drept între popoare” pentru salvarea evreilor de la deportarea în lagărele de exterminare naziste.
„Sunt pierderi pe care nu poate să le evalueze nimeni, nici măcar cei care au astfel de pierderi. Ele aparțin unei alte puteri de evaluare, nepământene”, declara Regele Mihai despre mutarea la Domnul a mamei sale.
În același interviu, acordat scriitorului Mircea Ciobanu, Majestatea Sa mai spunea despre Regina Elena: „Împrejurările vieții au făcut ca mama să trăiască în felul unei făpturi obișnuite. Dar, dacă a trăit astfel, ea nu a încetat niciodată să gândească în felul unei regine”.
Regina Elena s-a născut în 3 mai 1896 la Atena, cu rangul de Principesă de Grecia și Danemarca. A fost fiica cea mare a Regelui Constantin I al Greciei și a Reginei Sofia de Prusia.
„Rudele mamei se gândeau mai mult decât toți oamenii pe care i-am cunoscut la Dumnezeu. Nu știu cum să spun mai bine, ei erau legați de viață, dar nu prin bunuri materiale, ci prin credința lor. Mama luase de la ei această parte bună, ca și un fel de blândețe care nu excludea fermitatea în raport cu oamenii”, i-a mai declarat Regele Mihai scriitorului Mircea Ciobanu.
Istoricul Alina Pavelescu spunea într-o evocare a personalității reginei că „rolul ei a fost unul dintre cele mai importante în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, când practic și-a susținut fiul în încercarea de a rezista nazificării României”.
Suverana „a făcut un gest pe care foarte puțini oameni din Europa l-au făcut în perioada aceea, acela de a participa efectiv, deci nu pasiv, în salvarea evreilor destinați deportării în lagărele germane”, a mai spus istoricul.
Regina Elena s-a căsătorit cu Regele Carol al II-lea în 1921. În perioada 1924-1930 a fost Regentă a Tronului, iar în anii tulburi care au urmat a fost mult timp despărțită de fiul ei.
Îndepărtată din România de Regele Carol al II-lea, a locuit timp de patru decenii la Vila Sparta din Florența, unde Regele Mihai își petrecea vacanțele de vară.
În 2019, suverana a fost reînhumată în Noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, Necropolă Regală, alături de fiul său, Regele Mihai, și conform dorinței acestuia.
Cu acest prilej, Părintele Patriarh Daniel a evocat personalitatea luminoasă a reginei și credința ei puternică în Dumnezeu:
„Aceasta nu se reducea la respectarea formală a unor ritualuri, ci era o trăire interioară, profundă, transmisă şi fiului ei, Regele Mihai, care avea să mărturisească, adesea, faptul că de la mama sa, Regina Elena, a deprins obiceiul de a se ruga des, de a citi Scriptura, de a frecventa Biserica, de a se spovedi și împărtăși”, a transmis atunci Patriarhul României.
Preafericirea Sa a amintit că Regele Mihai, întrebat de Mircea Ciobanu ce cărți prețuiește cel mai mult, a răspuns: „Biblia, fără doar şi poate”.
Suveranul a adăugat: „Nici o altă carte. Convorbirile cu mama au însemnat pentru mine mai mult decât multe cărţi de teologie. Mama a fost un adevărat stâlp în viaţa mea. Ea a fost puternică prin rugăciune. Rugăciunea este fapta noastră cea mai necesară raportului (relației n.n.) cu Dumnezeu”.
Sursa foto: Stiripentruviata.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 340
Id: 73477
Data: May 4, 2021
Imagine:
La ultima ediţie a campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă” au fost recoltaţi peste 200 de litri de sânge.
Acţiunea desfăşurată .....
Data: May 4, 2021
Mitropolitul Banatului a evidenţiat în predica de Paşti iubirea nemărginită a lui Dumnezeu faţă de umanitate. Slujba Învierii a fost oficiată sâmbătă, la miezul nopţii, iar Sfânta Liturghie duminică .....
Data: May 4, 2021
În pastorala de Paşti, Episcopul Ioan Casian al Canadei îndeamnă să îi avem ca modele pe sfinţii ocrotitori ai diasporei.
„Să devenim și noi, după exemplul celor trei sfinți români, mărturisitori statornici ai credinței ortodoxe, reprezentanți de seamă ai valorilor .....
Data: May 4, 2021
Părintele Episcop Iustin a slujit în a doua zi de Paști la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare. În omilia sa, el a oferit o interpretare inedită a mesajelor Mântuitorului Iisus Hristos adresate femeilor mironosițe: „Bucurați-vă!” și „Nu vă temeți”. Ierarhul spune că .....
Data: May 4, 2021
Episcopul Lucian al Caransebeşului a oficiat Sfânta Liturghie în a doua zi de Paşti la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reșița.
Îndemnul central al predicii Preasfinţiei Sale a fost acela de a ne concentra eforturile în a ne feri de păcat.
.....Data: May 4, 2021
Preasfinţitul Părinte Visarion a slujit în a doua zi de Paşti la biserica Sfântul Atanasie din Niculiţel. Este singurul lăcaş de cult din Episcopia Tulcii, ocrotit de acest .....
Data: May 4, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
03 Despre parintele Arsenie Boca - Pictor de icoana si de suflete
09 Despre parintele Arsenie Boca - Vindecari si sfaturi
15 Despre parintele Arsenie Boca - Sfarsitul lumii depinde de purtarea lumii
11 Despre parintele Arsenie Boca - Catolici, Grecocatolici, sectanti, legionari
07 Despre parintele Arsenie Boca - Taina spovedaniei
10 Despre parintele Arsenie Boca - Casatoria
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).