Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a subliniat joi că cei 14 ani de păstorire ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în fruntea Bisericii Ortodoxe Române au influențat în bine societatea românească la toate nivelurile ei, în pofida repetatelor crize globale care au marcat România în această perioadă.
Episcopul-vicar patriarhal a oficiat joi slujba de Te Deum la împlinirea a 14 ani de păstorire a Preafericitul Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, a vorbit despre una dintre lucrările mai puțin evidențiate ale Preafericirii Sale și influența acesteia în societate: instituirea anilor omagiali și comemorativi.
Această lucrare „a angajat o mulțime de oameni din toate categoriile sociale, care au antrenat o mulțime de energii și a avut rezultate din cele mai neașteptate”, a spus ierarhul.
„Această lucrare a început-o în vremea când era Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, dedicând anii păstoriți acolo comemorării sau omagierii unor personalități sau unor evenimente din viața Bisericii. Același lucru l-a generalizat în viața întregii Biserici după întronizarea sa ca întâistătător al Bisericii noastre”, a explicat el.
Preafericitul Părinte Varlaam a enumerat fiecare din cei 14 ani omagial-comemorativi instituiți în Patriarhia Română și efectele lor la nivelul societății: atât în plan concret, prin restaurări, renovări și tipărituri, cât și în plan nevăzut, de conștientizare a societății, de implicare și educare cu privire la istoria și spiritualitatea poporului român.
Toate acestea s-au împlinit în 14 ani marcați de crize: „grava criză economică instalată în România la câteva luni după întronizarea [Preafericirii Sale] ca patriarh, în decembrie 2008, și ale cărei consecințe au durat până în 2015; ultimii doi ani, marcați de criza sanitară mondială; și criza pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel o are din nou în față, financiară, pentru că toți specialiștii preconizează ca inevitabilă o criză financiară majoră globală în anii următori.”
Ierarhul a remarcat că „14 ani înseamnă multiplul, dublul, cifrei 7, care, în mistica, în spiritualitatea și simbolica teologiei răsăritene, are o semnificație profundă: cifra 7 și toate multiplele acestei cifre sugerează deplinătatea, desăvârșirea, sfințenia”.
„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlinește 14 ani de păstorire în anul în care a împlinit 70 de ani de viață, un alt multiplu al cifrei 7”, a spus episcopul-vicar patriarhal.
„Sf. Ev. Matei ne spune că istoria mântuirii de la Avraam la Iisus se împarte în trei etape a câte 14 neamuri, sau generați. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlinește astăzi cei 14 ani – prima etapă ai păstoririi sale ca întâistătător al Bisericii noastre”, a continuat el.
„Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos ca, spre slava Sfintei Sale Biserici, spre mântuirea credincioșilor încredințați păstoririi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, să-i dăruiască pe mai departe alte etape a câte 14 ani, ca Biserica noastră națională, Biserica Ortodoxă Română, să cunoască din zi în zi un progres la fel de intens cum a cunoscut în acești primi 14 ani de arhipăstorire a Preafericirii Sale ca întâistătător”, a încheiat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Ierarhul i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un dar din partea membrilor Consiliului Național Bisericesc și ai Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Vă oferim o icoană a Preasfintei Fecioare Maria, mama veșnicului și marelui Arhiereu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, rugând-o să Vă dăruiască prin mijlocirile ei multă sănătate, multă putere de muncă, pentru ca Preafericirea Voastră, ca și cel Dintâi Arhiereu al Bisericii noastre, să conduceți această corabie a mântuirii neamului pe valurile din ce în ce mai învolburate ale istoriei noastre contemporane”, i-a urat ierarhul Părintelui Patriarh.
Ceremonia a continuat cu citirea mesajelor transmise de Președintele României, Klaus Iohannis, de Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, și cu un scurt discurs al Secretarului de Stat pentru Culte Victor Opaschi, și cu un cuvânt oferit de Părintele Patriarh Daniel.
(Știre în curs de actualizare)
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 281
Id: 74926
Data: Sep 30, 2021
Imagine:
Echipa de organizare a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) a decis să organizeze evenimentul exclusiv online. Decizia de ultimă oră a fost transmisă marți, cu două zile înaintea deschiderii oficiale.
„Păstrăm posibilitatea întâlnirii directe cu .....
Data: Sep 30, 2021
„Sfântul Grigorie Luminătorul este un sfânt misionar care a încreştinat un popor întreg. Este deosebit de semnificativ zelul său misionar”, a spus joi Patriarhul Daniel în Paraclisul „Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei” din Reşedinţa Patriarhală.
.....Data: Sep 30, 2021
Începutul anului școlar este o mare provocare pentru familiile cu posibilități materiale reduse. De aceea, două asociații bucureștene pregătesc pachete cu alimente neperisabile și produse igienico-sanitare pentru 65 de familii.
„Ajută la nevoie” este numele campaniei .....
Data: Sep 30, 2021
Parohia românească „Acoperământul Maicii Domnului” din Toulouse a finalizat miercuri, 29 septembrie, achiziția lăcașului de cult în care își desfășoară de patru ani activitatea.
Este prima biserică aflată în proprietatea românilor ortodocși din sud-vestul .....
Data: Sep 30, 2021
Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit joi, 30 septembrie 2021, paisprezece ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al României. Aniversarea a fost serbată în cadru restrâns. Patriarhul a
Data: Sep 30, 2021
„Nu contează atât de mult numărul anilor, cât folosirea timpului pentru a-L slăvi pe Dumnezeu și a-i ajuta pe semeni”, a spus Părintele Patriarh Daniel joi, la finalul slujbei de Te Deum oficiate la împlinirea a 14 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe .....
Data: Sep 30, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Atlas biblic - Psalmul 14 - Pr Petre Semen 21 01 2014
Atlas biblic - Sfanta Treime - Alexandru Flavian Sava - Pr Petre Semen 05-04-2016
Atlas biblic - Psalmul 13 - Pr Petre Semen 07-06-2016
Atlas biblic - Ingerii cazuti - Pr Alexandru Mihaila - 07 04 2014
Atlas biblic - Profetul Amos - Pr Alexandru Moldovan
Atlas biblic - Proorocul Ilie - Pr Remus Onisor 2013-06-28
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).