Sfântul Antipa de la Calapodești a fost cinstit la Catedrala din Roman cu Priveghere Mare și Sfânta Liturghie. Se împlinesc 140 de ani de la nașterea în Ceruri a sfântului, care este ocrotitorul Paraclisului Catedralei Arhiepiscopale din Roman.
Slujba Privegherii a fost oficiată duminică de Părintele Arhiepiscop Ioachim.
„Sfântul Antipa este prezent și cinstit și în sinaxarele altor biserici ortodoxe, cum este cea a Rusiei și a Serbiei, ceea ce înseamnă că acest sfânt isihast este prăznuit în Ortodoxia universală. Așadar, am putea spune că un român este prezent în lista marilor sfinți cuvioși și isihaști, a rugătorilor care au dobândit rugăciunea curată și s-au împărtășit din lumina taborică”, a spus ierarhul.
Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a vorbit despre semnificația și importanța Anului comemorativ 2022 în Patriarhia Română, dedicat sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.
„Au apărut pe fresca istoriei la o distanță de 300 de ani unul de celălalt, acest lucru însemnând că Dumnezeu, din timp în timp, dorește reînnoirea sufletească a credincioșilor și a vieții monahale”, a spus Preasfințitul Părinte Ioachim.
„Acest sfânt, născut în sudul județului Bacău, în comuna Dealul Morii, satul Calapodești, ocrotitor al Eparhiei noastre, este un rezultat al reînnoirii vieții monahale a secolului al XIX-lea.”
Liturghia a fost oficiată luni de Părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, cu răspunsuri liturgice oferite de Corul psaltic „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale.
În cuvântul de învățătură, arhimandritul a vorbit, printre altele, despre anii de asceză a sfântului în Muntele Athos, unde a câștigat darul lacrimilor, al rugăciunii și al înainte-vederii.
„I-a uimit pe toți nu atât prin performanțele sale duhovnicești învățate la școala rugăciunii athonite, cât prin vârsta sa fragedă, dăruirea cu care s-a angajat în această lucrare duhovnicească fiind cu totul și cu totul deosebită”.
„Ardea sufletul său și inima sa de dorul de rugăciune, de Dumnezeu și de cer. Inima sa era o flacără vie, care pentru dragostea de Dumnezeu ar fi jertfit orice”, a adăugat părintele vicar eparhial.
Cuviosul Antipa de la Calapodești este unul dintre ocrotitorii Eparhiei Romanului și Bacăului. S-a născut în sudul județului Bacău, în comuna Dealul Morii, satul Calapodești, unde în prezent se găsește mănăstirea care-i poartă numele.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a oficiat duminică slujba de târnosire a noii biserici din localitatea Sânandrei Colonie, județul Timiș. După terminarea rânduielii de sfințire, .....
Data: Jan 10, 2022
Preasfințitul Părinte Atanasie a oficiat vineri Sfânta Liturghie de praznicul .....
Data: Jan 10, 2022
Învăţământul teologic arădean aniversează bicentenarul în anul 2022. Cu această ocazie, vor fi organizate evenimente .....
Data: Jan 10, 2022
Romfilatelia a introdus săptămâna trecută primele mărci poștale din anul 2022. Noua serie de timbre uzuale intitulată „Personalități” a fost concepută în stilul „retro” al filateliei românești și îi ilustrează pe George .....
Data: Jan 11, 2022
În ziua cinstirii Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, Arhiepiscopul Teodosie își serbează onomastica. Cu această ocazie, Patriarhul Daniel i-a transmis Înaltpreasfinției Sale un mesaj de felicitare.
Arhiepiscopul Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, .....
Data: Jan 11, 2022
Academia Română organizează vineri, 14 ianuarie, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, ce se va desfășura în Aula Academiei Române începând cu ora 11:00.
În cadrul evenimentului vor prezenta .....
Data: Jan 11, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Dialogurile Trinitas - 2014-10-27 - Pr Mihai Hau - Sfintii modele de urmat si Sfantul Dimitrie cel Nou
Dialogurile Trinitas - 2015-05-05 - Roxana Sorescu si Liliana Ursu - Vasile Voiculescu p1
Dialogurile Trinitas - 2014-02-17 - Pr Mosoiu - Sfanta Treime si relatia omului cu D-zeu in Treime slavit
Dialogurile Trinitas - 2014-11-20 - Pr Alexandru Motoc - Intrarea Maicii Domnului in biserica
Dialogurile Trinitas - 2014-09-03 - Pr Alexandru Motoc - Despre inceputul anului bisericesc
Dialogurile Trinitas - 2016-03-01 - Pr Alexandru Mihail Nita - Intamplator vs providential p1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).