Sfântul Antipa de la Calapodești a fost cinstit la Catedrala din Roman cu Priveghere Mare și Sfânta Liturghie. Se împlinesc 140 de ani de la nașterea în Ceruri a sfântului, care este ocrotitorul Paraclisului Catedralei Arhiepiscopale din Roman.
Slujba Privegherii a fost oficiată duminică de Părintele Arhiepiscop Ioachim.
„Sfântul Antipa este prezent și cinstit și în sinaxarele altor biserici ortodoxe, cum este cea a Rusiei și a Serbiei, ceea ce înseamnă că acest sfânt isihast este prăznuit în Ortodoxia universală. Așadar, am putea spune că un român este prezent în lista marilor sfinți cuvioși și isihaști, a rugătorilor care au dobândit rugăciunea curată și s-au împărtășit din lumina taborică”, a spus ierarhul.
Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a vorbit despre semnificația și importanța Anului comemorativ 2022 în Patriarhia Română, dedicat sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.
„Au apărut pe fresca istoriei la o distanță de 300 de ani unul de celălalt, acest lucru însemnând că Dumnezeu, din timp în timp, dorește reînnoirea sufletească a credincioșilor și a vieții monahale”, a spus Preasfințitul Părinte Ioachim.
„Acest sfânt, născut în sudul județului Bacău, în comuna Dealul Morii, satul Calapodești, ocrotitor al Eparhiei noastre, este un rezultat al reînnoirii vieții monahale a secolului al XIX-lea.”
Liturghia a fost oficiată luni de Părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, cu răspunsuri liturgice oferite de Corul psaltic „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale.
În cuvântul de învățătură, arhimandritul a vorbit, printre altele, despre anii de asceză a sfântului în Muntele Athos, unde a câștigat darul lacrimilor, al rugăciunii și al înainte-vederii.
„I-a uimit pe toți nu atât prin performanțele sale duhovnicești învățate la școala rugăciunii athonite, cât prin vârsta sa fragedă, dăruirea cu care s-a angajat în această lucrare duhovnicească fiind cu totul și cu totul deosebită”.
„Ardea sufletul său și inima sa de dorul de rugăciune, de Dumnezeu și de cer. Inima sa era o flacără vie, care pentru dragostea de Dumnezeu ar fi jertfit orice”, a adăugat părintele vicar eparhial.
Cuviosul Antipa de la Calapodești este unul dintre ocrotitorii Eparhiei Romanului și Bacăului. S-a născut în sudul județului Bacău, în comuna Dealul Morii, satul Calapodești, unde în prezent se găsește mănăstirea care-i poartă numele.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a oficiat duminică slujba de târnosire a noii biserici din localitatea Sânandrei Colonie, județul Timiș. După terminarea rânduielii de sfințire, .....
Data: Jan 10, 2022
Preasfințitul Părinte Atanasie a oficiat vineri Sfânta Liturghie de praznicul .....
Data: Jan 10, 2022
Învăţământul teologic arădean aniversează bicentenarul în anul 2022. Cu această ocazie, vor fi organizate evenimente .....
Data: Jan 10, 2022
Romfilatelia a introdus săptămâna trecută primele mărci poștale din anul 2022. Noua serie de timbre uzuale intitulată „Personalități” a fost concepută în stilul „retro” al filateliei românești și îi ilustrează pe George .....
Data: Jan 11, 2022
În ziua cinstirii Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, Arhiepiscopul Teodosie își serbează onomastica. Cu această ocazie, Patriarhul Daniel i-a transmis Înaltpreasfinției Sale un mesaj de felicitare.
Arhiepiscopul Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, .....
Data: Jan 11, 2022
Academia Română organizează vineri, 14 ianuarie, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, ce se va desfășura în Aula Academiei Române începând cu ora 11:00.
În cadrul evenimentului vor prezenta .....
Data: Jan 11, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Dialogurile Trinitas - 2014-10-27 - Pr Mihai Hau - Sfintii modele de urmat si Sfantul Dimitrie cel Nou
Dialogurile Trinitas - 2015-05-05 - Roxana Sorescu si Liliana Ursu - Vasile Voiculescu p1
Dialogurile Trinitas - 2014-02-17 - Pr Mosoiu - Sfanta Treime si relatia omului cu D-zeu in Treime slavit
Dialogurile Trinitas - 2014-09-03 - Pr Alexandru Motoc - Despre inceputul anului bisericesc
Dialogurile Trinitas - 2014-11-20 - Pr Alexandru Motoc - Intrarea Maicii Domnului in biserica
Dialogurile Trinitas - 2016-03-01 - Pr Alexandru Mihail Nita - Intamplator vs providential p1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).