15 ianuarie – Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, numit de Constantin Noica „omul deplin al culturii românești”, este Ziua Culturii Naționale din decembrie 2010.
Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale a fost semnat în 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial 831 din 13 decembrie 2010.
Şi în alte ţări europene, Ziua Culturii Naţionale omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.
Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.
Mihai Eminescu
Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
A fost activ în societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.
Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902, notează Agerpres.
Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.
”Eminescu ne cheamă azi să iubim limba română, să o cunoaștem temeinic și să o cultivăm cu iubire și respect, ea fiind Patria spirituală a identității și demnității noastre naționale.
– Patriarhul Daniel.
Evenimente de Ziua Culturii Naționale
Cea de-a zecea ediție a Zilei Culturii Naționale va fi marcată festiv la Ateneul Român, unde va avea loc de la ora 11:00 o sesiune festivă, organizată de Academia Română, la care este anunțată prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, dar și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În foaierul Ateneului Român va fi organizată expoziția foto-documentară „Eminescu 170”, realizată de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, și vor fi prezentate trei colecții de carte ale Academiei Române: „Civilizația românească”, „Basarabica” și „Izvoare privind istoria românilor”– Seria „Hurmuzaki”.
Poetul Național va fi comemorat atât la mormântul său din cimitirul Bellu, cât și în localitatea natală din Botoșani, precum și în multe biserici din țară și din diaspora.
De asemenea, la Catedrala Patriarhală istorică va fi oficiată o slujbă de pomenire la finalul Sfintei Liturghii.
Vezi și: Patriarhul Daniel despre Mihai Eminescu în 11 citate memorabile
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 263
Id: 68884
Data: Jan 15, 2020
Imagine:
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat miercuri la sesiunea festivă organizată de Academia Română cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. Manifestarea a avut loc la Ateneul Român.
Tema centrală a cuvântului adresat de Patriarhul României a fost cultura .....
Data: Jan 15, 2020
La împlinirea a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul poetului național din Cimitirul Bellu.
Parastasul a fost precedat de Sfânta Liturghie oficiată în capela cimitirului .....
Data: Jan 15, 2020
O femeie de 73 de ani din Cugir a ţesut pe o pânză lungă de șapte metri toate strofele poeziei „Luceafărul”. Opera unicat a fost
Data: Jan 15, 2020
Comuna Potlogi va deveni prima comună din judeţul Dâmboviţa care va fi iluminată cu ajutorul energiei solare. Investiția a fost asigurată din bugetul local.
Proiectul inițiat de primăria comunei va fi demarat în perioda următoare, urmând ca de la de la 1 aprilie, .....
Data: Jan 15, 2020
Biblioteca „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe a primit din partea editurii TipoMoldova din Iaşi, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, mai multe cărți printre care şi volume din colecţia „Ediţii. Mihai Eminescu, 170 de ani de la naştere”.
Biblioteca a fost
Data: Jan 15, 2020
Sala Mare a Ateneului Român a găzduit miercuri Ziua Culturii Naţionale, sesiunea festivă organizată de Academia Română sub semnul sincroniei europene.
La invitaţia celui mai înalt for de cultură din România, la eveniment au participat oficialităţi ale .....
Data: Jan 15, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).