15 răspunsuri la 15 ani de Basilica.ro: Interviuri-fulger la ceas aniversar

Am trimis o serie de intrebări unor persoane care considerăm că au o influență benefică in mediul online. Am primit in total 15 răspunsuri – tot atatea cat este numărul anilor pe care Basilica.ro ii implinește vineri de la publicarea primei știri online.

Ne-au răspuns la intrebări Daniel Buzdugan, de la Radio Zu, Floriana Jucan, jurnalistă și fondatoarea revistei Q Magazine, și Alexandra Nadane, Director Executiv la Centrele ROUA, care oferă sprijin in criza de sarcină, și promotoare a mesajului pro-viață prin faptă și cuvant.


Basilica.ro: Se poate spune că sunteți un influencer in mediul online. Cum vă simțiți in această postură și cum incercați să vă folosiți acest statut pentru a răspandi binele de știut in acest mediu de comunicare?


Daniel Buzdugan: Nu sunt de acord cu titulatura de influencer, pentru că nu sunt. Eu imi pun doar sufletul pe tapet: in rețelele de socializare unde sunt activ, prezint lucrurile care imi fac mie bine, lucrurile pe care imi place să le impart cu alți oameni.

Cred că menirea mea este să răspandesc starea de bine și să le arăt oamenilor că poți fi și altfel.

Daniel Buzdugan le face reclamă pa pagina sa de Facebook micilor producători care il conving că merită acest lucru. Foto: Facebook / Daniel Buzdugan

Mă consider un neadaptat al vremurilor pe care le trăim și asta mă ajută să nu merg cu valul, cum se spune. Toată lumea merge intr-o direcție, dar eu stau să mă mai gandesc. Așa sunt construit și sufletește, și fizic. De multe ori cred că am și pierdut multe lucruri, pentru că nu pot fi fals, nu pot fi „pe trend”.

Floriana Jucan: �Dumnezeu mi-a dat la naștere darul cuvintelor, pe care il desăvarșesc continuu prin lectură permanentă și dobandire de cunoaștere. Și cum dar din dar se face Rai, am ințeles forța pe care o au cuvintele mele și incerc să le dau oamenilor nădejde, și să le arăt, prin exemplul personal, că există Sens dacă ne uităm in Sus.

Intr-o lume tot mai desacralizată, in care se destructurează și se deconstruiește tot ceea ce are valoare, cred că este o datorie, mai ales a celor care au această putere, de a influența, să nu lăsăm să se prăbușească sufletele și mințile oamenilor, arătandu-le că, in final, binele prevalează. Și chiar dacă uneori, acest deznodămant nu apare la scară umană, el se produce, totuși, la scară istorică, pentru că Dumnezeu echilibrează lucrurile și in detaliu-pentru om- și in ansamblu-pentru omenire.

Pot spune, smerit, că am schimbat destinul catorva oameni prin forța cuvintelor. Sigur, Dumnezeu a făcut-o, eu am fost doar instrumentul Lui.

Alexandra Nadane: Mediul online are un potențial imens, pe care suntem chemați să-l folosim pentru binele aproapelui.

In urmă cu cațiva ani, am primit un mesaj de mulțumire de la o tanără care a trecut printr-o criză de sarcină, a fost aproape de avort, nu a avut curajul să solicite sprijin, dar a urmărit mărturiile și postările de pe Facebook și s-a simțit incurajată să aleagă viața.

La fel ca această tanără, sunt foarte multe persoane pe care o știre care oferă un exemplu de a face bine și a te feri de rău sau o mărturie le poate inspira să ia o decizie bună sau să meargă pe un drum bun in viață.

Alexandra Nadane la cea mai recentă ediție (2023) a Marșului pentru viață de la București. Foto: Studenți pentru viață / Andreea Lupu

Din păcate, nu folosesc rețelele de socializare la potențialul pe care il au și in acest mod ii lipsesc pe oameni de binele de știut.

Am văzut situații in care un share dat unei mărturii sau unei postări a salvat o viață. Putem face foarte mult bine cu foarte puțin efort și avem responsabilitatea de a-i sprijini pe ceilalți, folosind aceste unelte.


Basilica.ro: Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Romane implinește 15 ani de existență. Cum vedeți rolul in societate al unei agenții de știri care promovează mărturia și valorile Ortodoxiei?


Daniel Buzdugan: Instagram, Facebook, Youtube sunt ca niște țevi, ca niște canale, pe care putem transporta orice. Și atunci, cum spunea și părintele Cleopa, există posibilitatea să dai drumul la apă curată sau la apă murdară.

Este nevoie ca modul de comunicare al Bisericii Ortodoxe să fie in acord cu mijloacele actuale.

Daniel Buzdugan călătorește mult și ii place să poposească la mănăstiri și locuri ale credinței. Foto: Facebook / Daniel Buzdugan

Aceasta nu inseamnă că Biserica trebuie să se modernizeze, pentru că Biserica lui Hristos este așa cum a lăsat-o Hristos, nu așa cum o dorește dl X sau dna Y, oameni care se raportează doar la timpurile actuale, nu și la valorile care au fost lăsate de Hristos să le să le urmăm. Biserica nu trebuie să se modernizeze, in schimb, modul de comunicare trebuie să fie să țină cont de instrumentele care sunt in aceste vremuri.

Floriana Jucan: Esențial și, ca martor profesional al acestor ani, vă pot spune că Basilica a fost nu doar o sursă de informație pentru mine, ca jurnalist și manager al revistei Q Magazine, ci o adevărată lumină intr-o lume de informație care promovează constant crimele, grotescul, barbaria, potopul, sluțenia, absurdul, schimonosirea.

Floriana Jucan. Foto: Facebook / Floriana Jucan

M-am intrebat deseori de ce nu a existat de la inceputul anilor 90 o astfel de agenție, dar apoi mi-am răspuns că ea face parte din viziunea Patriarhului Daniel, inzestrat cu capacitatea de a dura in timp, nu in efemeritate, toate „construcțiile” Preafericirii Sale, așadar trebuia să vină mai intai Preafericirea Sa pentru a lua naștere Basilica și tot trustul de Presă al Bisericii Ortodoxe Romane.

Alexandra Nadane: La mulți ani! Aveți o misiune foarte importantă. Reușiți să-i conectați pe tineri și pe cei care vă urmăresc cu realitățile Bisericii, inspirați oamenii să se implice in societate pentru a-și ajuta semenii care trec prin situații dificile și ne reamintiți chemarea continuă de a-L urma pe Dumnezeu.

Alexandra Nadane cu unul din copiii născuți datorită sprijinului oferit mamei de centrele ROUA. Foto: Centrul de Consiliere și Informare „Sf. Impărăteasă Elena”

Așa cum vederea fizică a unei biserici sau a unei cruci ne ajută să ne amintim de Dumnezeu, citirea unei mărturii, a unui interviu sau ascultarea unui cuvant, a unei predici in mediul online ne ajută să ne apropiem mai mult de El.


Basilica.ro: Ce relație vedeți intre comunicarea cu semenii in mediul online și comunicarea cu Dumnezeu in rugăciune și in primirea Sfintei Impărtășanii?


Daniel Buzdugan: Trebuie să mărturisim pur și simplu, să spunem că existăm și noi, că suntem creștini ortodocși. Biserica Ortodoxă este, așa cum spunea Eminescu, este mama neamului romanesc. La noi nu este ca in alte țări, unde sunt atat de multe dialecte, unitatea limbii a fost cultivată mai ales datorită Bisericii.

De aceea, cred că trebuie să fim mărturisitori – mai ales noi, cei cunoscuți și care am primit și o altă educație. Oamenii din vremurile noastre au nevoie să afle de la noi și că poți să invingi durerile sufletești.

Daniel Buzdugan la cea mai recentă expoziție a grupului de iconari Anastasis. Foto: Facebook / Daniel Buzdugan

De multe ori, in vremurile acestea in care lumea s-a inrăit și nimeni nu te mai ajută, nimeni nu mai are timp să te asculte și suntem de multe ori căzuți pe fundul gropii, sufletul nostru e pe fundul prăpastiei, avem nevoie să comunicăm că putem să ieșim din prăpastie, să oferim speranță, nădejde și dragoste.

Cand sufletul suferă depresie, de anxietate sau de alte probleme grave, acestea sunt strigătul sufletului că vrea sus. Cand este cel mai jos, sufletul suferă, pentru că el vrea să fie sus, la Dumnezeu, la valorile care prin care am fost definiți. Se spune că la naștere primim instrucțiuni de folosire a sufletului, adică Biblia.

Floriana Jucan: Doar pe aceea care determină aducerea fizică a omului in Biserică. Ce simte omul cand cineva il ia in brațe printr-un emoticon pe whats app, față de imbrățișarea concretă in care ajunge la tine, fizic, energia, căldura, emoția și bucuria celuilalt?

Este aceeași diferență ca intre o slujbă văzută pe telefon și cantarea pe care o auzi in biserică și care simți cum te transformă pe tine, corp fizic, in suflet imponderabil.

Floriana Jucan. Foto: Facebook / Floriana Jucan

Mediul online este doar un mijloc pe care il putem folosi către scop. Nu vom putea trăi vreodată in virtual, ceea ce trăim in real, oricată imaginație am avea.

Poate că Dumnezeu este nevăzut, dar, paradoxal, sub cupola unei biserici, Il simți. Ii invit pe cei mefienți să vină intr-o duminică, o singură duminică, in curtea Mănăstirii „Radu Vodă” și să vadă ei inșiși!

Alexandra Nadane: Comunicarea și relația cu Dumnezeu este unită cu comunicarea și relația cu semenii noștri – sunt două realități care nu pot fi despărțite, la fel cum nu pot fi despărțite viața bisericească de viața socială.

Alexandra Nadane la Marșul pentru viață 2019 de la București. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Sfinții Apostoli l-au cunoscut pe Hristos, au fost intr-o permanentă comuniune cu El și in același timp s-au străduit continuu, intreaga viață, să le vestească Evanghelia semenilor lor, să-i ajute să se indepărteze de tot ceea ce le făcea rău și să-i apropie de Dumnezeu.

Un părinte mi-a spus candva că toate eforturile de misiune făcute de Sfinții Apostoli, descrise in Faptele Apostolilor, pot fi realizate cu mijloacele de comunicare de astăzi, pe care suntem chemați să le folosim spre binele celorlalți.


Basilica.ro: Cum să facem ca „Binele de știut”, informațiile pozitive, să ajungă la cat mai mulți tineri?


Daniel Buzdugan: Prin exemplu personal, prin mesaje echilibrate, neagresive. Bun, suntem cu toții impreună, e bine să ne ascultăm unul pe celălalt: tu crezi, eu cred, dar el sau ea sau ei nu cred. Nu trebuie să incerci să convingi cu forța. Dumnezeirea este atat de discretă, incat niciodată nu-ți bate la ușă cu forța.

Uneori este utilă și prezentarea propriei vulnerabilități, fiindcă, de multe ori, oamenii nu au curajul să spună că ne aflăm intr-o situație disperată și să ceară ajutor.

Daniel Buzdugan. Foto: Facebook / Daniel Buzdugan

De multe ori se spune să nu-ți spui sufletul pe tavă. Dar să ne prezentăm in fața oamenilor, in lumina, in haina noastră sufletească adevărată.

Floriana Jucan: Ințelegandu-le psihologia și mergand după ei, in randul lor. Așa cum ideologia LGBT sau a transgenderilor incepe să se predea acum, in mod oficial, aprobat și incurajat de Organizația Mondială a Sănătății și de guvernele lumii, incă de la grădiniță, așa trebuie să ducem și noi binele către copii, incă de cand ei sunt mici.

„Fundația” lor este esențială pentru oamenii care vor deveni mai tarziu. Adevărata luptă dintre Bine și Rău se dă acum pe sufletele copiilor. Pe mine, mișcarea homosexualilor m-a invățat că așa cum ei sunt „proud to be LGBT”( mandru să fiu LGBT) pot fi mandră că sunt cu Dumnezeu. Poate că pană să văd la ei adevărate campanii de PR și publicitate, afirmarea dezinhibată a opțiunii lor sexuale, eram mai rezervată cu mărturisirea credinței mele. Să invățăm (și) de la ei să fim mandri de Binele pe care il ducem in lume!

Alexandra Nadane: Binele se construiește cu un efort continuu, cu multă jertfă și cu multă perseverență. Responsabilitatea ca „Binele de știut” să ajungă la cat mai mulți tineri și să-i inspire este responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

O pancartă care face parte din campania online: „Mamă, iți mulțumesc că m-ai născut!”, derulată in fiecare an in Luna pentru viață. Foto: Facebook / Alexandra Nadane

Cu cat vom conștientiza mai mult această responsabilitate, cu atat vom putea deveni purtători, transmițători ai acestui bine, spre folosul nostru și al celorlalți.


Basilica.ro: Cum credeți că va arăta Agenția de știri Basilica.ro in viitor?


Daniel Buzdugan: Agenția de știri Basilica va arăta pe viitor cum va vrea Dumnezeu și cum vom vrea și noi. Va fi oglinda implicării voastre, a celor care sunteți acolo, și a celor care vor veni. Dumnezeu iți dă după cum ți-e și sufletul, știi? La mulți ani!

Floriana Jucan: Cu cat va fi mai mult rău in lume, cu atat vor fi mai mulți care vor căuta alternativa. Cred că va fi un canal de informare spre care se vor indrepta tot mai mulți oameni, așa cum atunci cand suntem bolnavi ne indreptăm spre spital și către medici. Dumnezeu este Lumină și Basilica il promovează prin insăși esența și rolul ei. Niciunui om nu ii place să trăiască pe intuneric. Pană și in noapte, omul găsește frumusețe in stele, nu in intuneric…

Floriana Jucan. Foto: Facebook / Floriana Jucan

Vă doresc energie pentru toți anii care vin și vă mulțumesc pentru tot Binele pe care l-ați dăruit lumii. La mine a ajuns și l-am impărtășit la randu-mi. Nu doar dar din dar se face Rai, ci și bine din bine…

Alexandra Nadane: Orice demers care il implică pe Dumnezeu are in adancul lui vocația dezvoltării continue spre El și spre semeni.

De aceea, cred că viitorul Agenției de știri Basilica este dezvoltarea continuă, profesionalizarea, extinderea, astfel incat să poată transmite adevărul veșnic și lucrurile bune care se fac in limbajul și contextul perioadei in care trăim și să ajungă la cat mai mulți tineri.

Foto credit: Facebook

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 167

Id: 78516

Data: Jun 16, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).