16-31 martie | Zeci de masuri de sprijin ale Bisericii Ortodoxe Romane in criza de sanatate COVID-19

Odată cu noile reglementări privind organizarea serviciului religios, Biserica și-a intensificat prezența atât în societatea românească, cu precauțiile sanitare cerute de situație, cât și în spațiul online.

Înainte de instaurarea stării de urgență, imediat ce autoritățile au ridicat nivelul de alertă cu privire la epidemia de coronavirus, Biserica s-a pregătit pentru a preîntâmpina o eventuală criză umanitară.

În toată țara, parohii, mănăstiri, episcopii și arhiepiscopii ajută fiecare la capacitatea sa, coordonându-se la nivel de eparhie. Oferă sprijin spiritual și consiliere, dar și hrană caldă pentru lucrătorii medicali și vamali, pentru vârstnici, persoane fără venituri și persoane izolate în carantină.

Mai multe eparhii achiziționează aparatură medicală pentru spitalele locale și dau un impuls efortului de strângere de fonduri pentru acestea, devenind astfel un catalizator social al eforturilor de sprijin în pandemie.

Toate acestea reflectă solidaritatea Bisericii cu cei bolnavi, vârstnici și vulnerabili, dar și „prețuirea deosebită față de toți cei care, în frunte cu medicii, lucrează în spitale și în alte așezăminte medicale”, menționează un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a prezentat mulțumiri publice Patriarhiei Române pentru „sprijinul material și suportul spiritual” oferit: „În această perioadă grea, asemenea dovezi de compasiune și grijă față de cei din jur sunt foarte importante și ajută foarte mult, atât personalul medico-sanitar, cât mai ales beneficiarii direcți, pacienții”.

Sprijinul financiar și material de până acum al Bisericii se ridică la suma de 4.105.002 lei, la care se adaugă o donație de 10.000 de lei făcută de Părintele Patriarh Daniel din salariul personal, în scopul achiziționării de materiale de protecție pentru voluntarii platformei ajutacubucurie.ro.

Platforma ajutacubucrie.ro a fost creată de Patriarhia Română și Federația Filantropia pentru a spriijini eforturile la nivel național în criza COVID-19. Pe această platformă online și la linia telefonică gratuită 0800-800.368 se poate cere, dar și oferi ajutor pentru cei vulnerabili și izolați din toată țara.

Prezentăm în continuare lista acțiunilor și măsurilor de sprijin oferite în ultima perioadă.


Arhiepiscopia Bucureștilor

Foto: Basilica.ro / Raluca Ene
  • A distribuit 595 de porții cu hrană caldă persoanelor aflate în izolare la domiciliu (vârstnici, persoane cu dizabilități, mame singure cu unul sau mai mulți copii).
  • A oferit 2.000 de sticle de apă plată Izvorul Alb, în valoare de 5.000 lei, pentru centrele de tratare COVID-19 de la spitalele „Matei Balș” și „Victor Babeș” din București.
  • A oferit peste o tonă de fructe, peste 1.400 de sandvișuri, 1.000 de produse de patiserie și peste 500 de tricouri Spitalului „Matei Balș”.
  • A donat 5.000 de cărți de rugăciune în valoare de 6.500 lei pentru bolnavii și personalul medical din mai multe spitale bucureștene.
  • A înființat (în colaborare cu ISU București-Ilfov) numărul unic de apel 0799.785.491 pentru cei aflați în situații de gravă vulnerabilitate socială, unde aceștia pot cere alimente și hrană caldă; numai în luna martie, 900 de porții de hrană caldă în valoare de 15.000 lei au ajuns la persoane vârstnice, persoane cu dizabilități sau mame singure.
  • Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sprijină persoanele fără adăpost cazate la centrele din Capitală și alte persoane vulnerabile din Capitală și județul Ilfov.
  • Protoieriile Ploiești Nord și Ploiești Sud au oferit spitalelor din Ploiești 2.000 de măști, 40 L de săpun lichid și 1.000 de cărți de rugăciune la vreme de boală și necaz.

Arhiepiscopia Iașilor

Foto: Mitropolia Moldovei și Bucovinei
  • Protopopiatul Botoșani a donat DSP și ISU Botoșani produse de igienă și alimente, bani pentru echipamente de protecție și dispozitive medicale de testare în valoare totală de 105.000 lei.
  • Mănăstirile confecționează lenjerii din bumbac 100% și saci din pânză pentru hainele persoanelor infectate, pe care le vor dona spitalelor.
  • Arhiepiscopia a înființat linia telefonică gratuită non-stop 0800.672.027, la care se oferă consiliere psihologică și se primesc cereri de ajutor concret, și platforma de voluntariat fiideajutor.ro, unde se poate cere sprijin și se pot înscrie cei care ajută persoanele vulnerabile.
  • Spitalul Providența din Iași, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, oferă consultanță medicală online și telefonic pentru persoanele vulnerabile.
  • Arhiepiscopia a organizat o campanie de donare de sânge.
  • Mănăstirea Neamț oferă locuri de carantină, unde deja se află a doua serie de persoane în carantină.

Arhiepiscopia Sibiului

Foto: Patrimoniu Sibiu
  • A renunțat la alocări bugetare de 1.500.000 de lei destinate reparării bisericilor, cerând redirecționarea acestor bani către Spitalul Județean Sibiu și Spitalul Județean Brașov, pentru urgențele și dotările medicale necesare în contextul pandemiei Covid-19.
  • Pune la dispoziția autorităților serviciul de ambulanță licențiat, precum și serviciile Cabinetului Stomatologic din cadrul Centrului medical „Sfântul Nectarie” din Sibiu.
  • Oferă o masă caldă zilnic pentru 140 de persoane vulnerabile; la proiect s-au alăturat firme care trimit alimente și produse igienico-sanitare pentru vârstnici și persoane aflate în izolare.
  • Unele parohii, în parteneriat cu asociații locale, organizează campanii de strângere de fonduri pentru spitalele locale.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

Foto: Radio Renașterea
  • Oferă zilnic 300 de porții gratuite de hrană la domiciliu pentru persoanele vârstnice, bolnave sau aflate în autoizolare (prin Cantina „Sfântul Arhidiacon Ștefan”, tel: 0733070590; Cantina parohiei „Sfânta Treime”, tel: 0723690203; Cantina „Sfânta Mc. Filofteia”, tel: 0749404795; Cantina Fundației „Protopop Aurel Munteanu”, tel: 0364800568; 0748191670).
  • Oferă hrana pentru 50 de beneficiari ai Centrului Social de Urgență din Cluj-Napoca.
  • Pune la dispoziția autorităților 340 locuri de carantină.
  • Protoieria Ortodoxă Năsăud a donat 15.000 lei spitalului „George Trifon” din municipiu.
  • Parohia clujeană „Sf.Treime” asigură zilnic hrană caldă pentru 60 de vârstnci și bolnavi.

Arhiepiscopia Craiovei

Foto: Ziarul Lumina
  • A donat echipament medical de tratare a COVID-19 pentru Spitalul „Victor Babeș” din Craiova.
  • A inițiat o campanie de colectare de alimente de bază și produse de igienă pentru vârstnici și cei izolați.

Arhiepiscopia Timișoarei

Foto: Facebook / Adrian T. Photographer
  • A achiziționat patru echipamente medicale de monitorizare a pacienților, în valoare de peste 30.000 de euro, pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
  • A donat două concentratoare de oxigen spitalului C.F. Timișoara.
  • Mănăstirile oferă hrană caldă pentru vulnerabili și izolați.
  • A oferit o tonă de produse alimentare unor instituții precum Spitalele de Psihiatrie din Jebel și Gătaia ori Cantina socială a Primăriei Timișoara.
  • În colaborare cu DSP Timiș, a oferit hrană caldă și transport de produse de igiena și alimente pentru 45 de familii din județul Timiș aflate în izolare.
  • Fundația Filantropia Timișoara asigură hrană caldă preparată la bucătăria Liceului Sf. Antim Ivireanul. Un preot și-a pus la dispoziție propria casă pentru perioada de izolare obligatorie a unei familii.
  • A distribuit 300 litri de materiale de igienizare și detergenți unor unități medicale, biserici și familii.
  • A distribuit 5.000 de cărți de rugăciune și publicații ziditoare de suflet pentru folosire acasă.

Arhiepiscopia Chișinăului

Foto: Imperator Travel
  • Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei a inițiat, cu sprijinul Kaufland Moldova, în parteneriat cu The Moldova Project și cu autoritățile publice, campania de responsabilitate socială „Ajut. Îmi pasă!”. Kaufland va oferi carduri de cumpărături în valoare de 100.000 de lei moldovenești pentru produse de primă necesitate. Acestea vor fi distribuite de voluntari persoanelor vulnerabile din Chișinău. Companiile care vor să facă donații de alimente și produse de igienă pot suna la telefonul 061 058 777, iar voluntarii se pot înscrie la emailul [email protected] Se pot face și donații online.

Arhiepiscopia Târgoviștei

Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Foto: Doxologia.ro
  • A donat două aparate și 2.000 de kituri de testare COVID-19 pentru Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou”, în valoare totală de aproximativ 100.000 de euro și a lansat un apel la donații pentru mai multe aparate și kituri suplimentare.
  • A creat un grup de sprijin pentru personalul medical de la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, care, împreună cu instituții și firme, asigură pentru personalul medical cazare, masă, transport și recuzită medicală, dar și asistență spirituală și psihologică pentru personalul medical din zona Sucevei.

Arhiepiscopia Alba Iuliei

Foto: Facebook / Arhiepiscopia Alba Iulia
  • Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” a arhiepiscopiei și-a extins, în colaborare cu autoritățile locale, programul de asistență din județele Alba și Mureș, ajungând la 500 de persoane vârstnice și vulnerabile pe care le asistă cu hrană caldă la domiciliu, dar și cu alte servicii, precum cumpărături, consiliere de la distanță sau achitarea facturilor.
  • Persoanele în carantină care au nevoie de ajutor pot apela la preoții de la parohii (la numerele de pe site-urile reintregirea.ro și filantropiaortodoxa.ro; alte numere utile aici).
  • Asociațiile filantropice ale eparhiei continuă să asigure hrană zilnic pentru beneficiarii de la așezămintele lor sociale: 625 de copii și 881 de vârstnici.
  • La inițiativa Arhiepiscopului Irineu, Căminul Bisericesc Peregrinus le oferă cazare cadrelor medicale de la Spitalul Județean din apropiere, ca măsură de precauție și protecție pentru familiile acestora.
  • Protopopiatul Alba Iulia oferă suplimentar, zilnic, 70 de porții de hrană persoanelor fără adăpost și vârstnicilor.
  • Zilnic, Protopopiatul Sighișoara oferă 40 de porții de hrană persoanelor în izolare.
  • Protopopiatul Reghin a oferit 87 de pachete cu alimente în valoare de 7.000 lei persoanelor aflate în izolare din comuna Breaza.

Arhiepiscopia Râmnicului

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

  • Arhiepiscopul Ioachim și-a donat salariul pe luna martie în vederea achiziționării de aparatură medicală pentru spitalele din județul Bacău.
  • A stabilit numărul unic de urgență socio-medicală 0749666581 și emailul [email protected], la care se primesc cereri și oferte de ajutor pentru cei vulnerabili din eparhie: vârstnici, mame singure, femei însărcinate, familii numeroase, persoane în carantină, persoane cu diverse probleme medicale.
  • Atelierul arhiepiscopiei produce măști de protecție pentru medici și voluntari.
  • Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a pus la dispoziția autorităţilor serviciul propriu de ambulanță şi cele trei mașini ale diviziei medicale de îngrijire a vârstnicilor pentru urgențele medicale din județul Bacău.
  • Protopopiatului Bacău a început o campanie de strângere de fonduri în rândul clericilor, în vederea achiziționării de aparatură medicală: nebulizator pentru dezinfecția terminală în zona ATI sau aparat de monitorizare a funcțiilor vitale.
  • Protopopiatul Bacău a oferit unicul dispozitiv pentru dezinfectarea mașinilor de ambulanță și MAI din județ și a donat 300 de prosoape pentru Spitalul Județean Bacău.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

  • A donat echipamente și produse medicale în valoare de 50.000 de lei pentru Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Pitești și strânge fonduri pentru alte unități medicale din județul Argeș.
  • Pune la dispoziția autorităților spații pentru carantină.
  • Asigură masa pentru persoanele fără adăpost cazate în perioada pandemiei la un adăpost de urgență din Pitești.
  • Oferă gratuit, la cerere, hrană la domiciliu pentru persoanele singure, vârstnice sau aflate în autoizolare.
  • Preoții și voluntarii fac cumpărături și alte activități pentru cei izolați.
  • Parohiile au fost îndemnate să-și facă „bănci de alimente” pentru persoanele care mai urmează să intre în autoizolare sau carantină.

Arhiepiscopia Dunării de Jos

  • Oferă produse de igienă pentru spitale și hrană pentru cei izolați.
  • În colaborare cu Mitropolia Europei Centrale şi de Nord, arhiepiscopia strânge fonduri pentru un aparat de diagnosticare rapidă a infecţiilor cu noul coronavirus, în beneficiul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan“ din Galaţi.
  • Asigură consiliere spirituală, literatură duhovnicească, materiale de igienă şi hrană pentru persoanele aflate în carantină la Galaţi, Brăila şi Tecuci.

Arhiepiscopia Aradului

  • A contribuit cu suma de 72.500 lei la achiziționarea, prin Fundația Universitară „Vasile Goldiș”, a 8 sisteme de ventilație și monitorizare respiratorie destinate Secției de terapie intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) Arad și sprijină în cotinuare strângerea de fonduri în acest scop.
  • A donat măști de protecție și mănuși în valoare de 65.000 lei Spitalului Clinic de Urgență Arad.
  • Oferă hrană caldă pentru 120 de persoane vulnerabile și sprijin financiar pentru achiziționarea de materiale de protecție pentru Spitalul Județean de Urgență din Arad.
  • Mănăstirea Gai și Schitul de maici de la Tămand oferă zilnic hrană caldă cadrelor medicale şi poliţiştilor din Vama Nădlac II.
  • În orașul Arad, arhiepiscopia, în parteneriat cu firma Piroș Security Force, aprovizionează cu alimente persoanele vulnerabile sau le ajută să se deplaseze la medic sau să-și rezolve alte nevoi stringente.
  • Preoții și voluntarii parohiilor țin legătura cu cei izolați la domiciliu pentru a-i ajuta la nevoie.

Episcopia Hușilor

  • A pus la dispoziție o ambulanță și a donat 20.000 de euro Spitalului Județean de Urgență din Vaslui pentru achiziționarea unui aparat de depistare a virusului SARS-Cov-2.
  • A donat 5.000 de euro pentru Spitalul Municipal „Elena Beldiman” din Bârlad, în scopul achiziționării de echipamente de protecție.
  • Cu ajutorul Asociației Filantropia Huși, a distribuit 1.500 kg de alimente neperisabile persoanelor vulnerabile sau izolate.
  • A format comitete locale de sprijin pentru vulnerabili și izolați, punând la dispoziție numerele de telefon 0746.894.280, 0767.470.048, 0769.223.070 (Huși); 0740.657.576 (Vaslui), 0769.223.073 (Bârlad).

Episcopia Caransebeșului

  • Oferă 500 de porții de hrană zilnic pentru persoanele vulnerabile din Caransebeș, Reșița, Oravița, Moldova Nouă, Bocșa și Băile Herculane. Pentru acest serviciu există două numere de telefon: 0766283351 și 0766549129.
  • La Reșița continuă și programul Mâinile Bucuriei, dezvoltat de ATOR Banatul de Munte împreună cu Direcția de Asistență Socială Reșița, Inspectoratul Județean de Jandarmerie Caraș-Severin și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Caraș-Severin: tinerii  voluntari asigură asistență (cumpărături, alimente și medicamente, masă caldă) pentru persoane în situații de risc.
  • În colaborare cu autoritățile locale, pune la dispoziție spații de cazare pentru persoanele fără adăpost.
  • Confecționează și oferă măşti pentru Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș.

Episcopia Oradiei

  • Oferă alimente, masă caldă și cumpărături pentru 120 de beneficiari permanenți care sunt asistați social în centrele organizațiilor bisericești.
  • Oferă alimente și sprijin pentru cei vulnerabili și izolați, în cooperare cu autoritățile locale (telefon pentru cei care vor să doneze alimente: 0744.647.825; telefon pentru cei care au nevoie de ajutor: 0800.410.430).

Episcopia Maramureșului și Sătmarului

  • Oferă locații pentru carantină la cererea autorităților.
  • Organizează o campanie de strângere fonduri pentru aparatură medicală destinată Spitalului Județean Baia Mare.
  • Parohiile din Protopopiatul Ortodox Român Sighet au donat pentru Spitalul Municipal din Sighetu Marmației 15.200 lei.
  • Protopopiatul Ortodox Român Oaș a donat 15.000 lei pentru a asigura materiale sanitare de protecție (măști, halate) Spitalului Orășenesc din Negrești Oaș, jud. Satu Mare.
  • Protopopiatul Ortodox Român Lăpuș a donat 10.000 lei pentru Spitalul Orășenesc din Târgu Lăpuș.

Episcopia Severinului și Strehaiei

  • A creat grupuri de acțiune la parohii și a transformat programul social-filantropic „Coșul de Paști” într-unul prin care parohiile vor asigura alimente și produse sanitare persoanelor vulnerabile și izolate la domiciliu.
  • Pregătește o donație de 10.000 lei pentru spitalul din județ care va fi
    cel mai afectat de fluxul de pacienți.

Episcopia Sloboziei și Călărașilor

  • A oferit ajutoare materiale pentru 95 de familii aflate în evidența furnizorilor de servicii sociale.

Episcopia Giurgiului

  • Oferă spații de carantină și de preparare a hranei pentru vulnerabili și izolați
  • Mânăstirea Sfântul Ioan Rusul produce halate medicale și măști de protecție pentru autoritățile sanitare.

Episcopia Tulcii

  • A donat 20.000 de lei Spitalului Județean de Urgență Tulcea, pentru materiale sanitare.
  • În cooperare cu autoritățile locale, a început colecte de alimente la parohii și distribuția de hrană către cei vulnerabili. S-au colectat și distribuit 750 kg alimente neperisabile, 150 kg de legume, 250 de perechi de mănuși chirurgicale.

Episcopia Sălajului

  • A inițiat o colectă în rândul clericilor pentru spitalele din județul Sălaj.
  • A constituit grupul de inițiativă „Sf. Zotic”, prin care preoții și voluntarii asigură asistență spirituală, consiliere psihologică și ajutor la cumpărături celor vârstnici, izolați sau vulnerabili.

Această sinteză a fost realizată pe baza rapoartelor de la eparhii.

Întrucât în perioada 16-31 martie 2020 au mai existat acțiuni de sprijin care nu se regăsesc în această sinteză, ne puteți aduce la cunoștință detalii despre acestea la adresa de email [email protected]

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 338

Id: 69697

Data: Mar 31, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).