Anton Pann (Antonie Pantoleon-Petroveanu) a trecut la cele veșnice în data de 2 noiembrie 1854 şi a fost înmormântat în curtea Bisericii „Sfântul Stelian” – Lucaci din București.
Despre personalitatea marelui compozitor, a vorbit pentru Basilica.ro Constantin Răileanu, cel care de aproape două decenii promovează, prin activitatea sa, tradiţia şi cultura autentică.
Introducerea limbii române în cult
Artistul a evidenţiat contribuţia lui Anton Pann la introducerea limbii române în cult.
„Anton Pann a fost unul dintre primii intelectuali (un pionier) care au luptat pentru ființarea unei culturi românești. Era moda vremii (final de sec. 18, început de sec. 19) ca totul să aibă identitate naţională. Nu exista până atunci nici în alte state din Vest această idee. Anton Pann alege să se ocupe de culturalizarea maselor prin alcătuirea şi publicarea de versuri pe înţelesul poporului. Această activitate literară a desfăşurat-o în paralel cu cea muzicală şi pedagogică, profesiile lui de bază”.
„Prin tipăriturile sale şi prin distribuirea lor către publicul larg, Anton Pann a reuşit să introducă în popor o logică şi un firesc al exprimării, demonstrând că limba română este destul de versatilă pentru a exprima subtilităţi atribuite până atunci limbilor de circulaţie precum slavona, greaca, latina ori franceza de către unele persoane educate în afara realităţilor lingvistice autohtone”.
„Pe lângă aspectul acesta, Anton Pann a contribuit la impunerea definitivă a limbii române în cultul creştin ortodox prin numărul mare de traduceri şi compoziţii religioase necesare serviciului divin. Alături de Macarie şi ulterior de pleiada de psalţi, Anton Pann a continuat munca de introducere a limbii române în cultul religios începută de diaconul Coresi, fraţii Greceanu, Filothei sin Agai Jipei ș.a.”, a precizat Constantin Răileanu.
Aspecte inedite
Constantin Răileanu a prezentat două aspecte inedite legate de personalitatea lui Anton Pann.
El a menţionat că Tratatul de teorie a muzicii bisericeşti scris de Anton Pann pe la 1854 reprezintă un valoros document prin conţinutul interesant pe care îl propune.
„Anton Pann vorbeşte despre legătura şi interdependenţa care există între muzică şi text cu prevalarea celei din urmă asupra celei dintâi. Oferă, de altfel, şi primele elemente de estetică vocală şi compoziţională pe baza cărora a cizelat şi îmbunătăţit calitatea interpretativă a viitorilor psalţi. Mai mult de atât, la final propune şi o programă şcolară de predare a muzicii în şcolile de psalţi pe o perioadă de 4 ani. Tratatul său de teorie a muzicii bisericeşti s-a impus prin claritate şi adaptabilitate, fiind adoptat de majoritatea psalţilor”.
Legat de fizionomia compozitorului, Constantin Răileanu a precizat: „Era un om înalt, voinic, peste 180 cm (cca 190cm) cu o întindere mare a vocii din registrul de bariton până la tenor şi un timbru puternic”.
Constantin Răileanu a fondat în 2003 Grupul Vocal de Muzică Bizantină „Anton Pann”, din 2004 este fondator și coordonator al Ansamblului Cameral de muzică veche „Anton Pann”, iar din 2006 este fondator și președinte al Asociației pentru Cultură și Tradiție „Anton Pann”.
Chinonic de Anton Pann, interpretat de Grupul Vocal de Muzică Bizantină „Anton Pann”:
Pentru mai multe creaţii muzicale, accesaţi antonpann.ro.
Profil biografic Anton Pann
Originar din orașul bulgar Silven (pe atunci în Imperiul Otoman), Anton Pann s-a născut în jurul anilor 1796-1798 din tatăl vlah – Pandele Petrov și mama grecoaică-Tomaida, fiind cel de-al treilea fiu al familiei. Și-a pierdut tatăl și apoi cei doi frați mai mari în război. Tomaida s-a retras cu fiul ei o vreme în Chișinău, iar apoi în Țara Românească, la București.
Antonache, cum era alintat Anton Pann la vârsta de 16 ani, devine paraclisier la biserica Olari, cântăreţ la Biserica cu Sfinți de pe calea Moşilor, dar și ucenic al dascălului grec Dionisie Fotino. Dornic să-și îmbogățească cunoștințele, s-a înscris „auditor” la „școala de muzichie” deschisă de Fotino.
În 1816 s-a mutat la școala dascălului Petru Efesiul de pe lângă Biserica „Sf. Nicolae” – Șelari. A învățat și meșteșugul tiparului în tipografia aceluiași Petru Efesiul, iar în 1819 a devenit director al tipografiei și a tipărit pentru prima oară un Axion în românește.
A făcut parte ulterior din comisia pentru traducerea cântărilor bisericești din grecește în românește înființată de Mitropolitul Dionisie Lupu. Anton Pann a fost și profesor de psaltichie la școala de cântări bisericești de pe Podul Mogoșoaia, apoi la școala de pe lângă Episcopia Râmnicului. A publicat numeroase volume atât cărți de strană, cât și versuri proprii sau culegeri religioase și folclorice.
O mare parte dintre compozițiile lui Anton Pann sunt utilizate astăzi în cultul divin.
Citeşte şi: O vizită acasă la Anton Pann | În imagini
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 237
Id: 75225
Data: Nov 2, 2021
Imagine:
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a inaugurat duminică centrul de zi pentru persoane vârstnice de la Mănăstirea Partoş. Instituţia filantropică poartă numele părintelui Varlaam Almăjanu, .....
Data: Nov 2, 2021
Părintele Paroh Cristian Cerbu, de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj, și cadrele didactice de la Școala specială „Alexandru Roșca” din Lugoj au .....
Data: Nov 2, 2021
Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei a sfințit duminică biserica „Adormirea Maicii Domnului” din comuna vrânceană Popești, care a fost construită în 1817 .....
Data: Nov 2, 2021
Mitropolitul Iosif a slujit luni, 01 noiembrie, în Biserica românească „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din Mulhouse, Franţa, cu ocazia hramului. La Sfânta Liturghie au participat mai mulți medici.
Nu știm foarte multe despre viața sfinților serbați, .....
Data: Nov 2, 2021
Sanctitatea Sa Bartolomeu I aniversează marţi 30 de ani de la întronizarea ca Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă şi Patriarh Ecumenic.
Cel de-al 270-lea Patriarh al Constantinopolului a fost întronizat în data de 2 noiembrie 1991, la Catedrala Sf. .....
Data: Nov 2, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).