20 D Inaintepraznuirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului; † ) Sf. Grigorie Decapolitul; Sf. Mucenic Dasie; Sf. Proclu, Patriarhul Constantinopolului (Duminica a 26-a dupa Rusalii)

20-d-inaintepraznuirea-intrarii-in-biserica

1. Sfantul Grigorie Decapolitul

Acest Sfant s-a nascut si a crescut in sud-estul Asiei Mici, in Irinopole, una din cele zece cetati din Decapole, in Isauria, din parinti dreptcredinciosi, Serghie si Maria, pe vremea luptatorilor impotriva sfintelor icoane, sub domnia lui Leon Armeanul (813-820). A fost dat la carte din frageda varsta si, avand aplecare spre cele dumnezeiesti si invatand bine, citea pe la biserici. Deci, daca a ajuns la varsta tineretii, parintii se pregateau sa-l insoare, dar el s-a despartit de cele lumesti, mergand la o manastire, unde se afla egumen Sfantul Simeon Marturisitorul, unchiul sau dupa mama, care i-a fost lui adevarat parinte duhovnicesc. In acea manastire a vietuit fericitul Grigorie vreme de 14 ani, pecetluindu-si viata cu tot folosul duhovnicesc al nevointelor calugaresti si dupa ce s-a pregatit cu sarguinta a inceput a umbla din loc in loc, prin mijlocul credinciosilor din sate si din orase, imbarbatandu-i spre marturisirea dreptei credinte in lupta pentru sfintele icoane.

Lunga si plina de primejdii a fost calatoria aceasta a Sfantului Grigorie, intru care s-a aratat si mare facator de minuni, ca a trecut prin Efes, Enos, Hrisopole, Corint, ajungand pana la Roma, unde a zabovit mai multa vreme. A mers, apoi, in Siracuza Siciliei si a ajuns, de asemenea, si la biserica Sfantului Mina din Tesalonic, unde a primit si darul preotiei. Mergand catre Bizant, a ajuns in cele din urma la muntele Olimp. Şi multime multa de eretici a adus la calea credintei si a fost crestinilor de mare folos. Deci, urcandu-se in munte si imbolnavindu-se, a inteles ca i s-a apropiat sfarsitul. A plecat atunci la Constantinopol, unde se afla unchiul sau, Simeon, inchis in temnita pentru sfintele icoane, si, inchinandu-se lui, s-a savarsit cu pace, in anul 842. Trupul lui n-a putrezit insa, ci s-a dovedit purtator de mari daruri si s-a pastrat in cinste, multa vreme in manastirea unde se sfarsise. Iar in anul 1497, Banul Barbu Craiovescu, rezidind din temelie manastirea Bistrita, din judetul Valcea, a adus cu multa cheltuiala, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul si le-a asezat la aceasta manastire, unde se afla si astazi, fiind facatoare de minuni, atat pentru bolile trupesti, cat si pentru cele sufletesti ale celor ce vin cu credinta. Racla de argint in care odihnesc ele astazi este daruita in 1656 de domnitorul Constantin Şerban (1654-1658).

Pentru rugaciunile Cuviosului Tau Grigorie Decapolitul, Hristoase Dumnezeule, miluieste-ne pe noi. Amin.

2. Sfantul Mucenic Dasie - A fost soldat crestin straroman in Legiunea XI Claudia a armatei romane, cantonat in orasul Axiopolis (langa Cernavoda), pe malul drept al Dunarii. Numele Dasius este de origine geto-dacica si inseamna "miel". A suferit moarte martirica in timpul imparatului roman Diocletian (284-305). Patimirea sa este legata de sarbatoarea pagana Saturnalia, inchinata zeului grec Cronos, al timpului, adoptat de romani cu numele Saturn. Aceasta sarbatoare pagana se celebra in Imperiul Roman timp de sapte zile, anual. Pentru pregatirea sarbatorii, se obisnuia sa se traga la sorti un "rege", care era imbracat intr-o haina imparateasca, dupa asemanarea lui Cronos insusi. Timp de treizeci de zile, alesul urma "sa se dedea la tot felul de petreceri si desfranari, in fruntea unui cortegiu de soldati, spre hazul si desfatarea multimii". Dupa aceasta perioada, in timpul celor sapte zile de sarbatoare propriu-zisa, cel ales "rege" era sacrificat zeului Cronos, strapuns de sabiile ostasilor. La 17 noiembrie 304, sortii au decis ca rege al Saturnaliilor sa fie soldatul Dasie. Crestin in taina, stia ca, de va accepta acele treizeci de zile de desfrau, va fi aruncat in focul cel vesnic. De aceea, a socotit ca "este mai bine pentru mine sa sufar putine chinuri si munci pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, iar dupa moarte sa mostenesc viata cea vesnica, impreuna cu toti sfintii". Astfel, cand a fost adus in fata soldatilor ca rege al sarbatorii pagane, a marturisit ca este crestin si prefera sa fie adus jertfa Domnului Hristos, decat sa fie jertfit zeului Cronos. A fost intemnitat si adus spre judecata in fata comandantului militar Bassus. Acesta l-a indemnat pe Sfantul Mucenic Daisie sa jertfeasca zeilor, insa refuzand a fost supus supliciilor si in cele din urma a primit cununa muceniciei.

Tot astazi, Biserica Ortodoxa sarbatoreste si pe Sfantul Proclu, Patriarhul Constantinopolului.

[gallery-j]2016/stiri/02_februarie/08/g/20[/gallery-j]

The post 20 D Inaintepraznuirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului; † ) Sf. Grigorie Decapolitul; Sf. Mucenic Dasie; Sf. Proclu, Patriarhul Constantinopolului (Duminica a 26-a dupa Rusalii) appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 787

Id: 61390

Data: Nov 20, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).