„Și câtă pace, câtă liniștire ne aduce cu sine smerenia atunci când corabia vieții noastre este cuprinsă de furtuna necazurilor și a durerilor! Nimic nu poate birui o asemenea virtute pentru că orice lucru supărător i s-ar întâmpla celui smerit el se judecă îndată pe sine și se învinovățește”, spunea Părintele Sofian Boghiu, unul dintre cei mai mari duhovnici români ai secolului trecut. S-au împlinit, în data de 14 septembrie, douăzeci de ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Serghei Boghiu, pe numele său de botez, s-a născut născut la 7 octombrie 1912 în Basarabia, comuna Cuconeștii-Vechi, județul Bălți. La vârsta de 14 ani intră ca frate în Mănăstirea Rughi din Soroca.
A studiat la Școala de cântăreți din Mănăstirea Dobrușa, iar între 1932-1940 a urmat cursurile Seminarului monahal de la Mănăstirea Cernica.
După seminarul teologic, a studiat pictura la Academia de Arte Frumoase din București.
În 1942 se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București pe care o termină în 1946.
A fost tuns în monahism în anul 1937 la Mănăstirea Dobrușa, primind numele de Sofian. În 1945 este hirotonit preot-ieromonah pentru Mănăstirea Antim pe care a condus-o între 1950-1955 și în a doua parte a vieții.
Fericit este, fraților, cel ce are smerenie; smerenia nu se mânie, nici nu poate să mânie pe cineva. Smerenia nu bârfește, nu osândește pe nimeni, nu disprețuiește.
În 1958 a fost arestat împreună cu mai mulți membri din Rugul aprins și condamnat la 15 ani de închisoare. În 1964 este eliberat și revine la Mănăstirea Antim unde rămâne până la finalul vieții, 14 septembrie 2002. A fost înmormântat la Mănăstirea Căldărușani.
Lucrări: Chipul Mântuitorului în iconografie (2001, București); postum, volumul Buchet de cuvântări (2006, București, cuprinzând predici și meditații teologice).
A pictat mai multe Biserici, dintre care amintim: Mănăstirea Deir-el Harf din Liban, Catedrala Horms – Siria, Biserica din Hama, Biserica Mănăstirii Radu Vodă și Schitul Darvari.
În contextul comemorării Arhimandritului Sofian Boghiu, la Mănăstirea Antim, va avea loc miercuri colocviul „Părintele Sofian, un iconar de suflete”.
Foto: arhiva Basilica / Raluca-Emanuela Ene
Sursă citate: Arhimandritul Sofian Boghiu, Smerenia și dragostea – însușirile trăirii ortodoxe, ediția a doua, revizuită si adăugită, Editura Fundația Tradiția Românească, București, 2002,
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 261
Id: 77331
Data: Sep 14, 2022
Imagine:
Ziua Muntelui a fost stabilită în România pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Stabilită prin lege, conform art. 8, alin. (2) din Hotărârea nr. 715/2002, Ziua Muntelui marchează data tradițională a încheierii pășunatului .....
Data: Sep 14, 2022
În ziua sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci, 14 septembrie 2022, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul .....
Data: Sep 14, 2022
Trei ierarhi au sfințit duminică altarul din Sala Crucilor, situată la demisolul Bisericii mari a Centrului Bisericesc de la München – Aubing, Germania.
Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Serafim al Germaniei împreună cu Episcopul Macarie al Europei de Nord și cu .....
Data: Sep 14, 2022
În perioada 4-10 septembrie a avut loc la Iaşi a doua ediţie a Festivalului Familiei.
Festivalul s-a desfăşurat în mai multe locații din Iași: Biserica Sfântul Haralambie, Ansamblul Mitropolitan și Parcul Copou.
Copii și părinți au venit sâmbătă în număr mare .....
Data: Sep 14, 2022
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” deschide miercuri o expoziție de fotografii care ilustrează Sfânta Cruce în mai multe ipostaze.
Vernisajul „Crucea” se va desfășura începând cu ora 14:00 în .....
Data: Sep 14, 2022
În ziua de marți, 13 septembrie 2022, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în audiență pe domnul Mahmoud Alhabbash, Consilier pentru probleme religioase al Președintelui Statului Palestina.
În cadrul întrevederii, domnul Mahmoud Alhabbash a mulțumit .....
Data: Sep 14, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).