20 de ani de la trecerea la viața veșnica a Parintelui Sofian Boghiu: Nimic nu poate birui smerenia

„Și câtă pace, câtă liniștire ne aduce cu sine smerenia atunci când corabia vieții noastre este cuprinsă de furtuna necazurilor și a durerilor! Nimic nu poate birui o asemenea virtute pentru că orice lucru supărător i s-ar întâmpla celui smerit el se judecă îndată pe sine și se învinovățește”, spunea Părintele Sofian Boghiu, unul dintre cei mai mari duhovnici români ai secolului trecut. S-au împlinit, în data de 14 septembrie, douăzeci de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Serghei Boghiu, pe numele său de botez, s-a născut născut la 7 octombrie 1912 în Basarabia, comuna Cuconeștii-Vechi, județul Bălți. La vârsta de 14 ani intră ca frate în Mănăstirea Rughi din Soroca.

A studiat la Școala de cântăreți din Mănăstirea Dobrușa, iar între 1932-1940 a urmat cursurile Seminarului monahal de la Mănăstirea Cernica.

După seminarul teologic, a studiat pictura la Academia de Arte Frumoase din București.
În 1942 se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București pe care o termină în 1946.
A fost tuns în monahism în anul 1937 la Mănăstirea Dobrușa, primind numele de Sofian. În 1945 este hirotonit preot-ieromonah pentru Mănăstirea Antim pe care a condus-o între 1950-1955 și în a doua parte a vieții.

Fericit este, fraților, cel ce are smerenie; smerenia nu se mânie, nici nu poate să mânie pe cineva. Smerenia nu bârfește, nu osândește pe nimeni, nu disprețuiește.

În 1958 a fost arestat împreună cu mai mulți membri din Rugul aprins și condamnat la 15 ani de închisoare. În 1964 este eliberat și revine la Mănăstirea Antim unde rămâne până la finalul vieții, 14 septembrie 2002. A fost înmormântat la Mănăstirea Căldărușani.

Lucrări: Chipul Mântuitorului în iconografie (2001, București); postum, volumul Buchet de cuvântări (2006, București, cuprinzând predici și meditații teologice).

A pictat mai multe Biserici, dintre care amintim: Mănăstirea Deir-el Harf din Liban, Catedrala Horms – Siria, Biserica din Hama, Biserica Mănăstirii Radu Vodă și Schitul Darvari.

În contextul comemorării Arhimandritului Sofian Boghiu, la Mănăstirea Antim, va avea loc miercuri colocviul „Părintele Sofian, un iconar de suflete”.

Foto: arhiva Basilica / Raluca-Emanuela Ene

Sursă citate: Arhimandritul Sofian Boghiu, Smerenia și dragostea – însușirile trăirii ortodoxe, ediția a doua, revizuită si adăugită, Editura Fundația Tradiția Românească, București, 2002,

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 261

Id: 77331

Data: Sep 14, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).