50 de ani de la descoperirea martirilor de la Niculițel: Sunt chezașia invierii noastre, spune IPS Teodosie

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a oficiat vineri Sfânta Liturghie la altarul de vară de lângă complexul paleocreștin de la Niculițel, unde se găsesc vestigiile bazilicii construite pe mormântul sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip. Anul acesta s-au împlinit cinci decenii de la descoperirea moaștelor lor.

Arhiepiscopul Tomisului i-a avut alături pe Părintele Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos și pe Părintele Episcop Visarion al Tulcii.

Despre cei patru sfinți ocrotitori ai Episcopiei Tulcii descoperiți la Niculițel, Înaltpreasfințitul Teodosie a amintit că sunt patru din cei 36 de mucenici martirizați la Isaccea, unde staționa o legiune romană.

„Pământul acesta este plin de sfinți. Cei patru au fost așezați după demnitatea lor de martiri ai lui Hristos”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

„Dar și ceilalți se află pe aici, printre noi, cel puțin 32, câți au pătimit, mai sunt prin locurile acestea și până la Isaccea”, a adăugat el. „Așadar, avem aici o ceată de sfinți care sfințesc pământul acesta și ne dau și nouă raze de sfințenie prin sfintele lor moaște.”

„Cine sunt cei patru martiri? Sunt fruntași ai soldaților, sunt fruntași ai creștinilor, sunt mărturisitori fără de frică, sunt aceia care L-au purtat pe Hristos în sufletul și în viața lor”, a spus ierarhul.

El a evocat pelerinajul tăcut al credincioșilor și studenților teologi la cripta de la Niculițel în timpul comunismului, precum și felul în care moaștele au fost luate de pe șantierul arheologic și ascunse la Mănăstirea Cocoș, deoarece autoritățile comuniste nu permiteau cinstirea lor.

„Sfintele moaște sunt chezășia învierii noastre”, a mai precizat Părintele Arhiepiscop Teodosie. „Sunt ferestre către învierea noastră, ca să înțelegem cum vom învia și noi. Credința în Învierea Domnului nu este completă dacă nu este împlinită cu credința în învierea noastră.”

Joi, în ajunul praznicului, Părintele Episcop Visarion a oficiat slujba privegherii, apoi moaștele sfinților au fost duse la Niculițel, unde au fost așezate vineri spre închinarea credincioșilor.


Moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip au fost descoperite în 1971 în urma unor ploi torențiale la Niculițel și sunt păstrate din 1973 la Mănăstirea Cocoș din județul Tulcea.

În mesajul transmis vineri, la împlinirea a 50 de ani de la descoperirea lor, Părintele Patriarh Daniel îl citează pe Părintele Profesor Emilian Popescu, arheologul care rezumă astfel importanța descoperirii celor patru sfinți:

  • „a ieșit la iveală una dintre cele mai vechi basilici de pe teritoriul țării noastre și cel mai vechi martyrium de acest gen cunoscut până acum”;
  • „se întărește convingerea noastră că știrile din martyrologii sunt veridice”;
  • „se dovedesc forța și vechimea credinței creștine pe pământul României”;
  • „asemenea descoperire este până acum unică în întreg spațiul balcanic și extrem de rară în întregul Imperiu Roman”.

Ceilalți doi ocrotitori ai Episcopiei Tulcii sunt Sfinții Mucenici Epictet și Astion de la Halmyris.

Vezi și:

Foto credit: Jandarmeria Română

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 348

Id: 73788

Data: Jun 4, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).