564 de ani de prima atestare documentară a Capitalei țării. Trei sfinți născuți in București

Capitala Romaniei aniversează 564 de ani de la prima atestare documentară pe 20 septembrie. Vă prezentăm trei sfinți care s-au născut in București.

Numele unei comunități, regiuni, sau al unui oraș este cu atat mai cunoscut cu cat in respectiva localitate s-au născut și au crescut diferite personalități care au contribuit la dezvoltarea societății.

In București s-au născut nenumărate personalități, poate unele incă neștiute, sau al căror timp nu a venit pentru a fi aflate.

Actuala Capitală a țării a dăruit poporului roman trei sfinți ale căror activități au contribuit fundamental la viața bisericească și cea monahală din Țara Romanească.

Acești trei sfinți sunt, in ordine cronologică: Sfantul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Romanești, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica și Sfantul Irodion de la Lainici.

Sfantul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Romanești (1765 – 1834)

Născut la București in 1765, Sfantul Ierarh Grigorie Dascălul a fost mitropolit al Țării Romanești intre anii 1823-1834. După ce a studiat la renumite școli din București, a ajuns ucenic al Sfantului Paisie Velicicovschi, fiind călugărit la Mănăstirea Neamț.

Dornic de desăvarșire, la indemnul Sfantului Paisie Velicicovschi� tanărul monah Grigorie viețuiește o perioadă de timp la Sfantul Munte Athos. Revenind in țară, se așază la Mănăstirea Căldărușani, așezămant monahal reorganizat de Sfantul Cuvios Gheorghe, starețul Mănăstirilor Cernica și Căldărușani.

Mitropolitul Grigorie Dascălul a desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară și social-culturală, numind ierarhi in scaunele episcopale de la Argeș, Ramnic și Buzău și intemeind școli teologice in fiecare dintre aceste centre eparhiale.

Sfantul Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Romanești este serbat pe 22 iunie.

Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica (1787 – 1868)

Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut la 7 octombrie 1787, in București, aproape de biserica Sfantul Visarion, primind la botez numele de Constantin.

In anul 1807 a intrat frate la Mănăstirea Cernica, sub ascultarea cuviosului stareț, arhimandritul Timotei. La 12 noiembrie 1808 a fost tuns in monahism cu numele de Calinic, iar la 3 decembrie 1808 a fost hirotonit ierodiacon.

Ajuns stareț al Mănăstirii Cernica, Părintele Calinic a innoit viața monahală a așezămantului. Astfel că in anul 1850, cand a plecat ca Episcop de Ramnic a lăsat in mănăstire aproximativ 350 de călugări.

Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica este prăznuit anual pe 11 aprilie.

Sfantul Irodion de la Lainici (1821 – 1900)

Vatra monahală de langă București și grija părintească a Sfantului Calinic l-a atras și pe Sfantul Irodion de la Lainici.

S-a născut in 1821 la București primind numele de Ioan la botez. La 20 de ani intră ca viețuitor la Mănăstirea Cernica, atras fiind de viața isihastă ce se trăia aici, sub oblăduirea starețului Calinic. In 1846 este tuns in monahism, primind numele de Irodion.

La alegerea Sa ca Episcop de Ramnic, Sfantul Calinic il ia pe monahul Irodion cu el pentru a-l ajuta să revitalizeze viața bisericească din eparhie.

In 1854 este numit stareț la schitul Lainici. Intre 1854-1900 starețul Irodion a păstorit 41 de ani acest schit cu mici intermitențe. A fost cel mai longeviv stareț al schitului Lainici din toate timpurile.

Pe 3 mai 1900 Cuviosul Irodion se mută la Domnul, iar șapte ani mai tarziu starețul mănăstirii i-a descoperit trupul neputrezit.

Sfantul Irodion de la Lainici este cinstit anual pe 3 mai.

Capitala Romaniei este un loc renumit pentru arhitectura sa, pentru faptul că este traversat de raul Dambovița, pentru școlile și facultățile din oraș și pentru multe altele, insă ceea ce contează cu adevărat sunt oamenii care locuiesc aici.

Foto credit: Basilica.ro / Diac. Iulian Dumitrașcu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 212

Id: 79163

Data: Sep 20, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).