8 deținuți politici de la Salcia descoperiți in gropi comune: Demers necesar pentru istoria Bisericii

Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a oficiat sambătă, 24 august 2024, un Parastas pentru deținuții politici din lagărul comunist de la Salcia. Arheologii au descoperit deja osemintele a opt dintre aceștia la Agaua, in Insula Mare a Brăilei. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel i-a trimis ierarhului o scrisoare in care precizează că demersul este necesar pentru istoria Bisericii Ortodoxe Romane.

„Acest demers este necesar pentru o mai bună cunoaștere a istoriei contemporane a poporului roman, precum și a istoriei Bisericii Ortodoxe Romane, intrucat mulți din cei intemnițați in acest loc au fost clerici, o parte din ei primind moarte martirică pentru mărturisirea credinței in Domnul nostru Iisus Hristos, in lagărul de la Salcia”, i-a scris Patriarhul Romaniei Arhiepiscopului Dunării de Jos, care a citat din scrisoare după slujba de pomenire.

Cercetarea de pe Insula Mare a Brăilei se desfășoară in contextul in care Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la inițiativa Părintelui Patriarh Daniel, a canonizat 16 sfinți martiri și mărturisitori romani din perioada comunistă, dintre care trei au fost intemnițați in lagărul de la Salcia: Sf. Cuv. Mărturisitor Sofian de la Mănăstirea Antim, Sf. Preot Mucenic Constantin Sarbu și Sf. Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu.

Deținuții din lagăr au fost mai ales clerici

Arhiepiscopul Casian a oficiat o Pomenire pentru deținuții morți in lagărul de muncă forțată Salcia din Insula Mare a Brăilei sambătă, 24 august 2024. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Părintele Arhiepiscop Casian i-a pomenit la rugăciune toți cei care au murit după ce au fost inchiși și torturați, incepand din 1952, la colonia de muncă silnică Salcia.

„Părinte Sofian a pătimit șase luni aici”, a precizat Inaltpreasfințitul Părinte Casian. „Langă cei opt este cu numele părintele martir Cornel Tomescu din Ardeal, care a fost adus la muncă forțată, unde a murit, pentru că l-a ajutat pe părintele din Ardeal, Ioan Sabău, pentru sfințirea unei biserici”, a mai spus părintele arhiepiscop.

„Zeci de mii de deținuți s-au perindat pe aici, prin Insula Marea Brăilei, și sute bune și-au lăsat oasele aici. O parte dintre ei sunt inmormantați aici, in cimitirul din Agaua, in parte din spate a cimitirului, care de altfel a și fost ocolită de ingropări de către oamenii locului, pentru că știau că aici se află ingropați deținuții”, a explicat istoricul Marius Oprea, directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului.

„O să fie, fără indoială, cel puțin cinci ani, dacă nu șapte ani de lucru de acum incolo pentru scoaterea osemintelor tuturor celor ingropați in cele două puncte pe care le-am găsit deja, in care autoritățile care conduceau lagărele din Balta Brăilei au găsit cu cale să ii ingroape, bineințeles, fără cruce și fără lumanare, pe cei morți la muncă silnică in lagărele de muncă de aici.”

Vor fi cinstiți cum se cuvine

Osemintele descoperite in prima etapă a proiectului de cercetare arheologică din Insula Mare a Brăilei au fost depuse la bisericile parohiale și Agaua și Frecăței, jud. Brăila, pană la realizarea unui osuar cu toate rămășițele umane care vor fi deshumate din gropile comune. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

„Nu e o muncă ușoară, dar nu-i simțim, practic, greutatea pentru că ușurința vine, dacă vreți, inclusiv din ușurarea pe care o resimțim noi in momentul in care ii găsim. Faptul că putem ști cu certitudine că li se așază o cruce la căpătai, că vor fi pomeniți ca martiri și mărturisitori ai temnițelor comunismului, ne dă nouă un sentiment absolut inălțător și greu de descris”, a subliniat istoricul.

După ce osemintele deshumate au fost puse in racle din lemn, patru dintre acestea au fost așezate in biserica din localitatea Agaua și patru in biserica din localitatea Frecăței. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Dunării de Jos a binecuvantat lucrările de amenajare efectuate recent la cele două biserici și a oferit 30 de ghiozdane complet echipate copiilor din cele două comunități.

La finalul proiectului de cercetare arheologică de pe Insula Mare a Brăilei, osemintele identificate vor fi depuse intr-un osuar nou construit, pentru a putea fi pomeniți și cinstiți după randuiala creștinească.

Foto credit: Facebook / Arhiepiscopia Dunării de Jos


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 101

Id: 81733

Data: Aug 27, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).