„Ne vindem sufletul in fiecare zi”: Preotul Nicolae Dima despre bani, plăcere, putere și faimă

Preotul Nicolae Dima, de la Biserica „Sfantul Nicolae dintr-o zi” din Capitală, a vorbit duminică la Sfanta Liturghie despre cum „ne vindem sufletul in fiecare zi” pentru bani, plăcere, putere și faimă.

Referindu-se la valoarea infinită a sufletului, preotul Nicolae Dima a spus că „sufletul dumneavoastră este sufletul aceleia dintre oile cele o sută pe care le avea păstorul și, pentru că una s-a rătăcit, el le-a lăsat pe toate cele nouăzeci și nouă și a plecat după oaia rătăcită”.

„Este absurd să pleci seara, pe intuneric aproape, să te duci, să o cauți pe oaia care s-a rătăcit și să le lași pe celelalte nouăzeci și nouă fără apărare, practic expuse unor alte pericole”.

In matematica Impărăției lui Dumnezeu, a continuat clericul, sufletul nostru este asemenea unui singur infinit, pe care dacă compari, cu alte nouăzeci și nouă, nu este mai puțin valoros decat celelalte.

„Acesta este sufletul nostru”, a continuat preotul, „aceea este viața, aceea este valoarea vieții dumneavoastră adevărată”.

Totuși, in pofida valorii incontestabile a sufletului, „noi ne vindem sufletul in fiecare zi. Și facem asta, zic oamenii care s-au uitat la lucrurile care ne inrobesc, pentru patru lucruri: bani, plăcere, putere și faimă.”

Astfel, toate patimile sufletului pot fi reduse la patru mari capitole: bani, plăcere, putere și faimă.

Dorința de avuție

„Banii sunt acel lucru necesar care murdărește tot”, a subliniat clericul, „probabil că fiecare dintre noi ar zice, conform unei logici elementare, că este foarte bine să ai bani”.

„Duhovnicește vorbind, banul este atat de pervers incat se joacă cu mintea ta in felul ăsta. E inutil să-ți spun că atunci cand ești bucuros că pierzi, pierzi tot, pană la urmă”.

Banii schimbă lucrurile, dar și mai grav, a adăugat clericul, „banii schimbă mintea, banii derutează pe omul, il derutează atat de rău incat banii sunt cu adevărat ochiul celui rău”.

Dorința de plăcere

In continuare, preotul Nicolae Dima a explicat căutarea noastră permanentă de plăcere, nevoie care, dacă nu o infranăm și nu ii suprapunem o latură ascetică, ajunge să ne copleșească.

„Noi toți suntem robiți intr-un fel sau altul plăcerii. Plăcerilor de tot felul. De la cele mai simple, cum este mancatul, pană la cele mai sofisticate, pană la consumul de substanțe, pană la sexualitate, care scapă de sub control și incepe să te domine ea și așa mai departe”.

„Plăcerile te domină, ajung să pună stăpanire pe tine, pentru că există in noi ceva care foarte ușor se confundă cu dorința de plăcere. Care este acest ceva ascuns in noi? Dorința de infinit”.

Dorința de putere

Chiar dacă nu este manifestată sau expusă, dorința de putere există in fiecare dintre noi, a subliniat preotul Nicolae Dima. „Dorința de putere nu aparține doar celor care sunt in poziții de putere”.

Lumea funcționează prin infranare. Nevoia de mai mult, dorința noastră de mai mult, „este nelimitată și este de natură spirituală”, insă, pentru faptul că nu o tratăm spiritual, ajungem să ne dorim din ce in ce mai mult.

Oamenii care duc mai departe lumea, de cele mai multe ori nu sunt oameni faimoși. Exemplul perfect sunt oamenii de știință.

„Pentru că toată viața lor au stat in laborator așteptand să descopere ceva care ar putea să fie de folos altora. Nu este o asceză zeci de ani să stai intr-un loc in care numai cercetare și cercetare și studiu neapreciat de nimeni? Ești pe stradă, nimeni nu te recunoaște, nimeni nu te respectă, ești un anonim. Pană cand asceza ta dă roade”.

„Fără smerenia omului de știință, n-am avea medicamente bune, n-am avea combustibili performanți, n-am avea o mulțime de lucruri. Nu din consum vine progresul, ci din abținere. Dacă vreți să aveți progres in viața dumneavoastră, abțineți-vă de la lucrurile care vă aduc gratitudine, adică plăcere imediată”.

Dorința de faimă

Faima, in zilele noastre, a trecut printr-o schimbare radicală de paradigmă. „In trecut, primeai aprecieri dacă făceai parte dintr-o elită. Astăzi nu mai este nevoie să faci parte dintr-o elită, pentru ca să primești aprecieri. Și asta amestecă valorile”.

Dorința de faimă duce la descumpănire și anxietate dacă nu este indeplinită, a explicat părintele, iar pentru a o combate este nevoie de introspecție.

Pentru fiecare dintre aceste patimi avem nevoie să „cercetăm mai intai Impărăția lui Dumnezeu din interiorul nostru, acest adanc din ființă” și după, „toate acestea, banii, plăcerea, puterea și faima, vin peste tine. Dar nu vin pentru că le-ai căutat, ci pentru că ai avut grijă de Impărăția lui Dumnezeu”.

Foto: Captură ecran Biserica Sf. Nicolae dintr-o zi / Facebook


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 123

Id: 80754

Data: Apr 10, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).