„Nu tu găsești icoana. Icoana te găsește pe tine”: O convertire la Ortodoxie care a inceput cu o colecție de artă sacră

Peter Petersen, colecționar de artă sacră romanească, a străbătut lumea in lung și in lat, pentru a se opri in Romania, unde pasiunea sa pentru icoana ortodoxă s-a transformat, treptat, intr-o călătorie �spirituală, la capătul căreia s-a botezat ortodox.

Recent, el și-a oferit colecția de artă sacră Patriarhiei Romane, spre expunere pentru o perioadă nedeterminată in cadrul unui muzeu inaugurat la Palatul Patriarhiei. Colecționarul a povestit pentru Basilica.ro cum il ajută credința și cum a ajuns membru al Bisericii Ortodoxe Romane. „Nu tu găsești icoana. Icoana te găsește pe tine”, amintește la el.

Tot la fel, fiecare convertire este, de fapt, răspuns la chemarea lui Dumnezeu, Cel Care ne găsește Primul – uneori chiar inainte să-L căutăm.


„In Romania m-am simțit acasă”

Basilica.ro: Unde v-ați născut și cum ați ajuns să trăiți in Romania și să vă atașați de țara noastră?

La origine, familia mea este germană. M-am născut intr-un spital militar din Germania, la 24 august 1941. Am trăit in Australia timp de 30 de ani, am devenit și cetățean australian, așa că astăzi am un pașaport australian. De asemenea, am petrecut timp in multe alte locuri, unde am mers cu afaceri.

Am ajuns in Romania in 6 ianuarie 1990, cu speranța de a convinge noile autorități să continue o afacere comercială incheiată de fostul regim cu firma pe care o reprezentam.

Peter Petersen, Răzvan Mihai Clipici, director Cultural la Sectorul Cultură, Pictură și Restaurare al Administrației Patriarhale, și Cornelia Adina Gheoghieș, asistent coordonator proiect, in ziua dinaintea inaugurării expoziției de la Palatul Patriarhiei. Foto: Basilica.ro

Cand am ajuns aici, nu știu cum, dar m-am simțit ca acasă. Poate că are legătură cu faptul că mama a trăit in Romania, la Vatra Dornei, in Bucovina. Sora mea s-a născut aici, deci am niște rădăcini in Romania.

Mama a avut o proprietate mare in Vatra Dornei, dar a decis să nu o revendice după căderea comunismului. A spus că aparținea Romaniei.

Basilica.ro: Cum v-ați cunoscut soția, care este romancă?

Mi-am intalnit soția prin intermediul unui prieten, care mi-a spus: „Vreau să-ți fac cunoștință cu o doamnă care este foarte spirituală”. Ne-am intalnit in cartierul Dorobanți din București și am stat de vorbă. Ne-am simțit imediat foarte legați unul de celălalt. Soția este cu 30 de ani mai tanără decat mine, dar spune că a fost imediat atrasă de mine.

Avem o căsnicie incredibil de fericită de atația ani! Soția are foarte multă grijă de mine.

Icoana ca experiență spirituală

„Nu tu găsești icoana. Icoana te găsește pe tine”, spune Peter Petersen. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Basilica.ro: Cum ați făcut cunoștință cu Ortodoxia și ce anume v-a determinat apoi să deveniți un colecționar pasionat de artă bisericească și, de curand, și membru al Bisericii Ortodoxe?

In primele luni petrecute in Romania, am fost fascinat de biserici. Există o astfel de atmosferă in bisericile ortodoxe, cu toate picturile de pe pereți, cu sfinții și toate celelalte. Nu poți compara acest lucru cu nicio altă religie. Eu m-am născut catolic. Bisericile catolice sunt foarte reci, este foarte greu de descris. Totul este atat de simplu, nu există romantism, nimic.

Nu te inspiră. Poate că tu crezi in religia ta, dar nu iți dă același sentiment cum se intamplă in bisericile ortodoxe. Așa că nu a fost o coincidență faptul că a trebuit să vizitez un restaurator roman de icoane ortodoxe și, cand am intrat in acea cameră, am văzut acele două icoane: Sfantul Nicolae și Maica Domnului.

Patriarhul Daniel a sfințit joi, 16 noiembrie 2023, atat locația noului muzeu, cat și piesele din colecția de artă bisericească, oferite spre expunere de Peter Peterson. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

 

Pentru mine a fost o experiență atat de spirituală! Dar nu erau de vanzare. Nu știu de ce, eram hotărat să le am, așa că m-am intors la fiecare cateva zile timp de cateva luni. I-am enervat! In cele din urmă, doamna care le deținea a spus: „Dă-i-le nebunului de australian, e prea hotărat!” Asta se intampla in 1994.

Așa am devenit un colecționar de artă ortodoxă romanească – numai romanească. Tot ce vedeți aici este romanesc. In ultima cameră, am o colecție de statui catolice din lemn. Mi-au plăcut și ele, așa că le-am adus la expoziție.

Basilica.ro: Cum ați reușit să găsiți toate aceste obiecte?

Este o vorbă romanească: „Nu tu găsești icoana. Icoana te găsește pe tine”.

După botez ințelege mult mai bine Ortodoxia

Basilica.ro: Cand ați devenit ortodox și ce amintiri aveți de la momentul botezului?

Acum doi ani, in octombrie, am vrut să devin creștin ortodox. Am vorbit cu preotul meu și mi-a spus că este posibil. Am avut o lungă pregătire.

Botezul ortodox a fost un moment special, iar ulterior, Peter Petersen spune c ă a ințeles mai bine Ortodoxia. Foto: Arhiva personală

Momentul botezului este foarte greu de descris. Am fost foarte emoționat cand am ieșit din cristelniță.

Am simțit că devenisem cu adevărat mai spiritual și mi-am dat seama brusc că visul meu devenise realitate. Intotdeauna mi-am dorit să fiu ortodox și, cand s-a intamplat acest lucru, la o biserică din București, evenimentul a fost cu adevărat grandios pentru mine.

Nu știu cum să vă descriu ce am simțit: te simți mai ușor, te simți diferit. Simți că s-a intamplat ceva in tine și iți dai seama de aceasta. A fost un moment extraordinar in viața mea. Iar acum ințeleg mult mai bine Ortodoxia.

Peter Peterson și Răzvan Mihai Clipici in ajunul inaugurării expoziției, alături de cea mai veche piesă din colecție, un fragment de frescă din secolul al XIV-lea. Foto: Basilica.ro

De asemenea, am acum mulți prieteni extraordinari, cum ar fi Răzvan Clipici, care este un om minunat. Mă sprijină și știe foarte multe despre icoane, despre vechimea și istoria lor. Și-a făcut atat de mult timp pentru a ne ajuta, iar cunoștințele lui sunt uimitoare!

„E ca și cum soarele strălucește in tine”

Basilica.ro: La ce sfant sau sfantă aveți o evlavie specială?

La Sfanta Parascheva. Am fost de multe ori la Iași și intr-una din aceste vizite am avut un sentiment aparte langă moaștele ei, mi-e greu să-l descriu. E ca și cum soarele strălucește in tine și te simți cu adevărat conectat cu dansa.

Dar asta nu se intamplă de fiecare dată. Mie mi s-a intamplat o dată. Acum, pentru că nu pot călători cu avionul din cauza tensiunii arteriale, nu o mai pot vizita, dar imi lipsește foarte mult. Cu toate acestea, simt tot ajutorul ei. Este sfanta mea preferată. Sunt mai multe icoane cu ea in această colecție. A făcut adevărate minuni pentru sănătatea mea mentală.

Familia Petersen și curatorul expoziției. Ana Dobjanschi, după inaugurarea muzeului in care este expusă colecția familiei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Basilica.ro: Intr-adevăr, aveți o sănătate trupească destul de fragilă in prezent, ceea ce v-ar putea afecta și in plan psihologic. Cum vă ajută credința să depășiți momentele dificile?

Am fost operat de șase ori, mai am doar un singur rinichi, am tensiunea arterială foarte mare, sunt hrănit printr-un tub care ajunge direct in stomac și port un cateter urinar. Cu toate acestea, sunt o persoană fericită, nu mă simt deloc deprimat.

Așadar, secretul unei bune sănătăți mentale este să crezi și să fii cu adevărat sincer, să fii o persoană bună, să nu faci lucruri rele nimănui și iți va merge totul bine!

Colecția lui Peter Petersen include mai multe icoane ale Sf. Parascheva, la care are o evlavie deosebită, dar și numeroase cărți liturgice, unele adevărate monumente ale literaturii romane. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Basilica.ro: Aveți un mesaj pentru vizitatorii expoziției de la Palatul Patriarhiei și pentru romani in general?

Incercați să vă păstrați istoria, nu vă lăsați patrimoniul să se deterioreze și aveți grijă de el! Este cel mai relevant lucru pe care il aveți.

Vezi și:

  • Patriarhul Daniel a inaugurat un muzeu de artă eclezială cu exponatele din colecția unui convertit la Ortodoxie
  • La Palatul Patriarhiei a fost inaugurat un muzeu de artă bisericească | In imagini

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 184

Id: 79627

Data: Nov 17, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).