„Romani suntem și vom rămane totdeauna”: Parcela renovată a eroilor din Sociteni, Basarabia, inaugurată de Ziua Armatei

Un sobor de preoți din Mitropolia Basarabiei a oficiat miercuri o slujbă de binecuvantare a parcelei eroilor romani din cimitirul de la Sociteni, raionul Ialoveni, Republica Moldova. Aceasta a fost renovată cu sprijin de la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor – București și al Agenției pentru Știință și Memoria Militară – Chișinău.

Evenimentul a inceput cu intonarea imnurilor naționale ale Romaniei și Republicii Moldova, simbolizand unitatea și solidaritatea dintre cele două țări.

După slujba Parastasului, au adresat cuvinte de omagiu față de eroii romani Valeriu Mija, Secretar de stat al Ministerului Apărării din Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Locotenent-colonel Ciprian Efimov, Atașat al apărării, militar și aero al Romaniei in Republica Moldova, și Mihail Silistraru, Președintele raionului Ialoveni.

Părintele Ioan Marian, Protopop de Orhei, a transmis un mesaj de felicitare din partea Inaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei.

„Evenimentul de astăzi demonstrează că Armata Romană nu iși uită eroii. Amenajarea și menținerea acestei parcele a eroilor romani in Sociteni ne demonstrează că memoria militarilor are un loc sfant in cultura Romaniei”, a subliniat Valeriu Mija.

Copiii basarabeni au nevoie să-și cunoască eroii

Copiii basarabeni recită in cinstea eroilor la inaugurarea parcelei renovate a eroilor din cimitirul de la Sociteni miercuri, 25 octombrie 2023. Sursa foto: Mitropolia Basarabiei

„Vreau să mulțumesc Guvernului Romaniei pentru că a finanțat renovarea acestui monument, acestui mormant. In raionul Ialoveni, la Văsieni, a fost renovat săptămana trecută un monument al eroilor romani din Primul Război Mondial, care a fost distrus pe timpul sovietic. Este un lucru frumos, pentru că noi, generația mai veche, am fost educați cu alți eroi”, a declarat Mihail Silistraru, citat de TVR Moldova.

„De aceea, copiii noștri trebuie să cunoască eroii neamului, care au apărat patria noastră. Copiii noștri trebuie să fie educați spiritul eroilor romani, pentru că romani suntem și romani vom rămane pentru totdeauna.”

Ceremonia s-a incheiat cu depunerea de coroane și aprinderea de lumanări la mormintele celor 20 de ostași romani.

Parcela de Onoare Romanească din Sociteni adăpostește rămășițele a 20 de militari romani din Regimentul 25 Infanterie, căzuți la datorie in 16 iulie 1941, in timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Sursa foto: Mitropolia Basarabiei

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 213

Id: 79467

Data: Oct 27, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).