86 de ani de la trecerea in veșnicie a Preotului Iosif Trifa, fondatorul Asociației Oastea Domnului

Părintele Iosif Trifa a trecut la viața veșnică in data de 12 februarie 1938, după ce a suferit mai multe intervenții chirurgicale.

Iosif Trifa s-a născut in data de 3 martie 1888, in satul Certege din fostul județ Turda, actualmente județul Alba. A fost al patrulea copil din cei șase ai familiei lui Dimitrie și Ana Trifa.

In anul 1895, tanărul Iosif a invățat la școala din satul natal. Mai apoi, in anul 1900, el a studiat la școala generală din Beiuș, după care la Seminarul Teologic din Sibiu.

Terminand studiile, in anul 1910, tanărul teolog Iosif Trifa a fost numit invățător in comuna Vidra de Sus, actuala localitate Avram Iancu din județul Alba.

Peste numai un an, s-a căsătorit cu tanăra Iuliana, iar mai apoi a fost hirotonit preot, pe seama localității Vidra. Dintre cei patru copii care s-au născut in familie, doar unul a ajuns la maturitate.

Incepand cu anul 1919, părintele Iosif a inceput să scrie și să publice cuvinte bisericești, colaborand cu o mulțime de reviste și ziare ale vremii. In anul 1920 ii va fi publicată, la Arad, prima carte de talcuiri și predici, numită „Spre Canaan”.

In anul 1921, părintele Iosif Trifa a fost chemat la Sibiu de către mitropolitul Nicolae Bălan, unde a fost randuit duhovnic la Academia Teologică. In anul 1922, Mitropolia Sibiului a hotărat să inființeze o revistă bisericească numită „Lumina satelor”. La conducerea acesteia, ca redactor prim, va fi numit părintele Iosif Trifa.

Oastea Domnului

In noaptea de Anul Nou a anului 1923, la inițiativa părintelui Iosif Trifa, a luat naștere mișcarea bisericească „Oastea Domnului”. Peste doi ani, părintele a plecat intr-un pelerinaj in Țara Sfantă, impreună Mitropolitul Nicolae Bălan și cu alți peste o sută credincioși.

In anul 1935, Mitropolia Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului a intocmit un dosar de caterisire, pe seama părintelui Iosif Trifa, pe care il va inainta Sfantului Sinod. Aceasta hotărare a fost luată de mitropolie in urma unui conflict dintre părintele Trifa și mitropolitul Nicolae Bălan.

Mai apoi, in ședința din data de 13 martie 1936, Sfantul Sinod aprobă caterisirea preotului (hotărarea nr. 4/1935).

In ședința sinodală din data de 28 septembrie 1990, la propunerea Mitropolitului Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Sfantul Sinod hotărăște ridicarea caterisirii preotului Iosif Trifa.

Anual, in data de 12 februarie, Oastea Domnului se reunește intr-o Adunare Generală la Sibiu pentru al comemora pe intemeietorul ei.

Sursă foto: Oastea Domnului Suceava


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 132

Id: 80282

Data: Feb 13, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).