9 cugetări de pe patul de suferință, ale unui sfant vindecător: Calinic al Edessei

Mitropolitul Calinic al Edessei este un sfant contemporan, cunoscut incă din timpul vieții sale drept un ierarh ascet, cu viață curată.

La tunderea in monahism și-a ales numele „Calinic” pentru că dorea să le urmeze „bunilor biruitori mucenici” (in greacă, Καλλίνικος inseamnă „bun biruitor”). Alegerea sa a fost profetică, deoarece sfantul a trecut printr-o boală care l-a țintuit la pat, dar care i-a adus purificarea sufletească pe care o dorea.

A fost diagnosticat cu o tumoare canceroasă la creier in jurul varstei de 65 de ani. Urmand să treacă printr-o operație, s-a pregătit sufletește printr-o spovedanie generală pe care a numit-o „baie curățitoare”.

Agonia lui a durat șapte luni, dar și-a dus boala cu multă seninătate, in permanentă rugăciune și trezvie, care este cea mai importantă trăsătură a monahului eremit, după mărturia Sfantului Sofronie de la Essex care l-a vizitat cand era internat la spital in Londra.

Sfantul Calinic a fost toată viața apropiat de Sfantul Munte și de părinții athoniți. Era cinstit de Sf. Paisie Aghioritul, Sf. Efrem Katunakiotul, Părintele Efrem Filotheitul, care ii erau prieteni. Mitropolitul Ierotheos Vlachos, ucenic al sfantului, descrie clipa trecerii sale la Domnul ca o „slujbă cerească”, ca o „priveghere aghiorită in isihie”.

Mitropolitul Iacov al Argolidei mărturisește că in timpul exorcizării unor fete demonizate, vrăjmașul spusese: „Mă arde Calinic! Eu l-am scos in urmă cu cațiva ani dintr-un om și eu l-am luptat toată viața lui! Am reușit să-i mănanc trupul cu boala, dar acum strălucește in cer. L-a sfințit portofelul lui găurit”.

După trecerea sa la Domnul, mormantul lui a devenit loc de pelerinaj. Mărturiile celor vindecați prin rugăciunile lui sunt numeroase. O femeie povestește că sfantul a vindecat-o de dureri de cap pe care le avea de cincisprezece ani.

Vă prezentăm o selecție de cuvinte pe care sfantul le-a rostit pe parcursul lunilor in care a fost bolnav.

9 cugetări de pe patul de suferință

  1. N-avem decat să fim orbi trupește. Ceea ce contează este să avem Lumina lui Dumnezeu in suflet, să avem ochi duhovnicești.
  2. Să vorbești despre bucurie și să spui că trebuie să ne bucurăm pană și in spital, in boală!
  3. Cand s-a trezit din comă, Sfantul Calinic a spus cu lacrimi: „M-a lăsat Dumnezeu in viață ca să mă pocăiesc”.
  4. Sunt mort. Am inșelat lumea cu figura asta a mea, de aceea ingăduie Dumnezeu să sufăr acum. Or să mă mănance șerpii.
  5. Mai bine să vină moartea trupească, decat cea duhovnicească!
  6. Știu foarte bine că pentru păcatele mele am această boală.
  7. Poate Dumnezeu, cu boala aceasta, vrea să-mi spună: „Gata! Nu mai am nevoie de tine!”. Trebuie să facem ascultare.
  8. Nu-mi pasă de boală. Aș vrea să fiu sfant și cu un singur picior și-un singur ochi!
  9. Atata timp am vorbit despre răbdare…Acum trebuie să implinesc ceea ce am spus.

Citește și Moștenirea episcopului nu este tronul, ci crucea: 40 de ani de la adormirea unui sfant tămăduitor – Calinic al Edessei

Sursa datelor biografice și a citatelor: Mitropolitul Ierotheos al Nafpaktosului, Un om al lui Dumnezeu: Sfantul Calinic al Edessei, Editura Bonifaciu, 2023


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 79

Id: 81624

Data: Aug 9, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).