90 ani de viata monahala: Manastirea Rohia (1926-2016)

IMG_0195

La Manastirea Rohia a avut loc joi, 28 iulie 2016, aniversarea a 90 de ani de existenta a vechii vetre monahale. Evenimentul a fost marcat printr-un simpozion la care au participat numeroase personalitati bisericesti si laice, informeaza site-ul oficial al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Manifestarile au inceput cu Sfanta Liturghie, dupa care a fost oficiat un Te Deum. In continuare, a fost savarsita Slujba Parastasului pentru episcopul Nicolae Ivan, preotul ctitor Nicolae Gherman, stareti, ctitori si binefacatori trecuti la Domnul. Parastasul a fost oficiat de Preasfintitul Parinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

In deschiderea primei parti a simpozionului, Preasfintia Sa le-a adresat un cuvant de bun venit oaspetilor. In discursul sau, ierarhul a mentionat ca se implinesc, in 2016, 40 de ani de la intrarea sa in Manastirea Sfanta Ana Rohia si 20 de ani de la rectitorirea bisericii vechi, amintind ca materialele din vechea biserica au fost valorificate la temelia noii biserici, cea in care se desfasoara simpozionul. Totodata, Arhiereul Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului a a vorbit si despre rolul formator pe care l-a indeplinit Manastirea Rohia, o mare parte din cei 30 de ucenici fiind azi plecati la alte manastiri ca stareti sau la alte ascultari, unii la studii in tara sau strainatate.

Ne-am despartit foarte greu de vechea biserica pe care nu am demolat-o, ci am desfacut-o cu mare grija, cu parintii, si tot ce s-a recuperat s-a folosit in noua biserica. Noua biserica a fost o necesitate. Biserica trebuie sa fie regina ansamblului monahal, a spus Preasfintia Sa.

In continuare, Arhiereul Iustin Hodea, fostul staret al Manastirii Rohia, a vorbit despre sfintenia locului de la Rohia, de locul care a sfintit oamenii.

Dintre personalitatile laice care au luat parte la eveniment, in prima parte au vorbit Acad. Alexandru Surdu, vicepresedinte al Academiei Romane, Ioan Chirila, presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, si Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Romane.

Alexandru Surdu a propus ca Nicolae Steinhardt si Ioan Alexandru sa fie membri ai Academiei Romane post mortem, mai ales ca integrala Nicolae Steinhardt, ajunsa la volumul al XVII-lea, a dovedit ca avem in fata un mare eseist si om de cultura rara in cultura romana.

Ioan Chirila, presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai, a vorbit despre  Manastirea Rohia ca fiind o manastire misionara.

Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Romane, bun cunoscator al vietii monahale, a subliniat conditiile istorice in care a aparut Manastirea Rohia, la cativa ani dupa Marea Unire.

In partea a doua a simpozionului a fost prezent si Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului.

Au mai luat cuvantul Şerban Turcus de la Facultatea de Istorie si filozofie Cluj-Napoca, Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, Teodor Adelean, directorul Bibliotecii Judetene Petre Dulfu, Ştefan Iloaie, George Ardeleanu, Florian Roatis si Paula Bud.

In incheiere, Inaltpreasfintia Sa a aratat cat de mare este incarcatura spirituala a acestui loc, numind-ul Sionul Romanesc.

E un miracol locul acesta. Manastirea a fost intemeiata la dorinta unui Inger, fiica preotului Nicolae Gherman, care si-a dorit casa Maicii Domnului. Codrul de cremene a fost ales de Dumnezeu, nu de oameni. Nici chiar preotul Nicolae Gherman nu a inteles la inceput despre ce este vorba, a declarat ierarhul.

[gallery columns="4" ids="138863,138864,138865,138866,138867,138868,138869,138870,138871,138856,138858,138859,138860,138861,138862"]

The post 90 ani de viata monahala: Manastirea Rohia (1926-2016) appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1554

Id: 60780

Data: Jul 30, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).