A fost condus pe ultimul drum Emilian Popescu, un mare dar al lui Dumnezeu pentru Biserica Ortodoxa Romana

Renumitul profesor și academician Emilian Popescu, personalitate marcantă a teologiei românești, a fost condus pe ultimul drum vineri, 28 august 2020, de ucenici, colaboratori, prieteni și cunoscuți.

Unul dintre ucenicii academicianului a fost chiar cel care a oficiat slujba de înmormântare, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul. Ceremonialul a avut loc după Sfânta Liturghie, la Biserica „Sfânta Vineri”-Drumul Taberei.

Un mare dar al lui Dumnezeu pentru Biserica Ortodoxă Română

PS Varlaam s-a adresat celor prezenți ca delegat al Patriarhului României și a transmis mesajul Preafericirii Sale.

Patriarhul l-a numit pe Emilian Popescu „un dascăl al credinţei creştine-ortodoxe şi al culturii româneşti și un mare dar al lui Dumnezeu pentru Biserica Ortodoxă Română”.

„Alături de profesorii Teodor M. Popescu, Alexandru Elian, Virgil Cândea, Domnul Emilian Popescu reprezintă laicatul ortodox român statornic în credinţă şi deschis spre universalitate, pentru care ştiinţa academică şi spiritualitatea eclesială se împletesc într-o cunună de lumină a lucrării de promovare în societate a valorilor eterne ale Evangheliei iubirii lui Hristos”, a transmis Patriarhul Daniel.

Vezi mesajul integral.

PS Varlaam Ploieșteanul a transmis și un mesaj de condoleanţe din partea Arhiepiscopului Casian al Dunării de Jos, apropiat colaborator al profesorului Emilian Popescu.

La eveniment au luat cuvântul reprezentanți ai Facultăților de Teologie din București, Iași și Sibiu, dar și ai Academiei Române.

Din partea Facultății din București a vorbit Pr. Emanoil Băbuș care a reiterat faptul că cei care l-au întâlnit în ultima vreme, au descoperit în persoana profesorului „un bătrân frumos, îmbătrânirea sa fiind un parcurs al înțelepciunii”.

„Domnul profesor Emilian Popescu este una dintre puținele persoane pe care le-am întâlnit și care fac parte din temelia vieții mele. Pentru acest lucru îi mulțumesc lui Dumnezeu, iar pentru magistrul meu trecut în veșnicie mă voi ruga din Sfântul Altar tot restul vieții mele”, a mărturisit părintele profesor.

„Trei Sfinte Vineri”

Pr. Marcel Cojocaru de la Facultatea de Teologie din Iași a remarcat în viața regretatului profesor trei „Sfinte Vineri” ca reper, amintind că Παρασκευή (Paraschevi) înseamnă Vineri în limba greacă. Una la Iași – Sfânta Parascheva la ale cărei moaște se închina de fiecare dată înainte de cursuri, cea de a doua la București – Biserica „Sfânta Vineri” care a fost unul dintre proiectele de suflet ale regretatului profesor, iar cea de a treia – „Sfânta Vineri de astăzi”.

„Între cele două Sfinte Vineri pendulând domnul profesor, și-a pregătit Sfânta Vineri de astăzi, zi în care a încheiat socotelile cu lumea de aici”, a notat Pr. Marcel Cojocaru.

Din partea Facultății de Teologie de la Sibiu a luat cuvântul Părintele Nicolae Chifăr care a vorbit elogiativ la adresa profesorului Emilian Popescu amintind puterea sa de muncă deosebită, acrivia științifică, entuziasmul pentru cercetare, dar și faptul că acesta și-a însușit de multe ori rolul de „apologet al Bisericii sale”.

Istoricul Constantin Petolescu, membru corespondent al Academiei Române în cadrul Secției de Științe Istorice și Arheologie, a mărturisit că îi datorează în mare parte cariera de cercetător domnului Emilian Popescu care i-a fost alături „în momente grele”.

După slujba de înmormântare oficiată la Biserica „Sfânta Vineri”, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Mănăstirea Cernica, acolo unde a fost înhumat Academicianul Emilian Popescu.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 225

Id: 71127

Data: Aug 28, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).