Academia Română a marcat joi, 4 iunie, printr-o ședință festivă a Prezidiului, un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, prin care s-a recunoscut pe plan internațional unirea Transilvaniei cu România. Cu acest prilej, instituția a făcut public un comunicat în care rememorează evenimentele care, pe fondul destrămării vechilor imperii, au condus la crearea României Mari.
„Unirea cea Mare, înfăptuită de poporul român în anul 1918, a avut nevoie – ca și în cazul actelor similare întreprinse de cehi, slovaci, croați, polonezi, sloveni, lituanieni, letoni, estonieni etc. – de o legitimare internațională, care s-a realizat în anii 1919-1920, prin cele cinci tratate de pace încheiate la Paris”, se menționează în comunicat.
Tratatul de la Trianon, semnat cu Ungaria, ultimul din această serie, a fost semnat în 4 iunie 1920. Acesta „a consfințit destrămarea Imperiului Austro-Ungar și formarea unor state independente ori întregirea altora”, explică membrii Prezidiului Academiei Române. „Între aceste state întregite s-a aflat și România, căreia prin tratatul menționat i s-a recunoscut între altele, frontiera de apus”.
„Decizia românilor de unire a Transilvaniei cu România s-a făcut pe baza aplicării principiului dreptului popoarelor la autodeterminare, recunoscut de comunitatea internațională, în urma inițiativei președintelui american Woodrow Wilson”, reamintesc academicienii.
Cazul românilor nu a fost singular, mai arată ei: „Tratatele de pace dintre puterile aliate și asociate, pe de o parte, și Austria și Ungaria, pe de altă parte, nu au făcut decât să oficializeze – nu fără anumite dificultăți – rezoluțiile popoarelor român, polonez, croat, ceh, slovac, sloven etc., care reprezentau majorități etno-demografice în teritoriile desprinse din fostul imperiu”.
Dar „recunoașterea internațională, în 1920, la Trianon, a hotărârilor fostelor popoare supuse, ajunse să trăiască după 1918 în propriile state independente, a fost mereu confirmată de noile tratate încheiate din perioada de după cele de-al Doilea Război Mondial și până astăzi”, scriu academicienii.
„Astfel, poporul român, fără să se bucure de tristețea nimănui, este liber să-și celebreze împlinirea sa istorică, recunoașterea dreptății sale alături de dreptatea altor popoare din vecinătate, angajate astăzi în construirea noii Europe unite”, mai menționează comunicatul.
Academia Română „aduce în fața națiunii prinosul său de recunoștință față de toți acei mari oameni de stat, români și străini, care au edificat România modernă, unită prin voința poporului român. Important este să nu uităm jertfele lor și să le ducem mai departe mesajul de dreptate, pace și înțelegere”, comunică în încheiere Biroul Prezidiului Academiei Române.
Citește pe site-ul instituției Importanța Tratatului de la Trianon, prelegerea susținută în adunarea Prezidiului Academiei Române din 4 iunie 2020 de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 231
Id: 70368
Data: Jun 4, 2020
Imagine:
Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor desfășoară în perioada 05 – 30 iunie 2020 o campanie de strângere de fonduri pentru susținerea la studii a unui număr de 10 copii cu rezultate foarte bune la învățătură, din familii numeroase .....
Data: Jun 4, 2020
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a împlinit joi 84 de ani. La acest moment important din viaţa Înaltpreasfinţiei Sale, a primit un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Ierarhul s-a născut în 4 iunie 1936 .....
Data: Jun 4, 2020
Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios și Sectorul Teologic-Educațional ale Patriarhiei Române anunță reluarea Concursului Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, ediția a IX-a, 2020. Mai multe detalii despre calendarul înscrierilor și desfășurarea concursului se găsesc în .....
Data: Jun 5, 2020
La nivelul Arhiepiscopiei Sibiului a fost inițiată o campanie de strângere fonduri pentru a veni în ajutorul centrelor medicale dedicate luptei împotriva noului coronavirus.
Acțiunea a fost susținută de clerici, dar și de agenți economici și persoane fizice. Suma .....
Data: Jun 5, 2020
Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, ocrotitorii Episcopiei Tulcii, au fost sărbătoriți la Mănăstirea Cocoș și lângă bazilica de la Niculițel, unde au fost descoperiți.
În ajunul sărbătorii, Preasfințitul Părinte Visarion a oficiat vecernia .....
Data: Jun 5, 2020
Ziua Învățătorului se sărbătorește în România la data de 5 iunie, în onoarea lui Gheorghe Lazăr (5 iunie 1779 — 17 septembrie 1823), personalitate enciclopedică și fondator al învățământului în limba română.
Gheorghe Lazăr a fost cel de-al cincilea copil al țăranilor .....
Data: Jun 5, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).