Biblioteca Academiei Române a lansat marți ediţia facsimilată a „Psaltichiei româneşti” operă scrisă în 1713 de Filothei sin Agăi Jipei (Sfetagoreţul).
Filothei sin Agăi Jipei, s-a afirmat în istoria muzicii psaltice în primul rând pentru „românirea”, cum spunea el, a cântărilor psaltice bisericeşti.
Filothei scrie în Prefaţa „Psaltichiei” că a alcătuit cântările „nu după meşteşuguri latineşti şi rusăşti”, căci „ceale ce să cântă în besearecă, nu numai să să cânte, ci să să şi înţeleagă de pravoslavnicii creştini…”. Expresivitatea limbii utilizate şi bogăţia procedeelor lingvistice îl impun ca pe un rafinat cunoscător al spiritului limbii române şi ca veritabil om de cultură.
”Iubesc acest termen de «românire»
Prezent la eveniment, Vicepreşedintele Academiei Române Răzvan Theodorescu a afirmat că editarea ananstatică a manuscrisului reprezintă o contribuţie la istoria muzicii şi culturii româneşti.
„Şi cei care nu suntem specialişti în istoria muzicii ştim ce a însemnat Filothei sin Agăi Jipei, protopsaltul lui Antim Ivireanul, iar manuscrisul 61 din Bibliotecă, imprimat pe hârtie veneţiană de bună calitate, tot ce era în epoca brâncovenească se leagă de Veneţia, este pur şi simplu o capodoperă din punct de vedere al decoraţiei, cu portretul acela atât de naiv al lui Brâncoveanu, cu decoraţia florală şi cu tot ce înseamnă acest manuscris pentru românirea muzicii româneşti”.
„Iubesc foarte mult acest termen de românire, pentru că stilul brâncovenesc, din toate punctele de vedere, incluzându-l pe Filothei, este un stil cultural al românirii”, a spus Acad. Răzvan Theodorescu potrivit Agerpres.
La rândul său, şeful Cabinetului de manuscrise şi carte rară, Gabriela Dumitrescu, coordonator editorial, a precizat că intenţionează facsimilarea întregului corpus de psaltichii aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române.
Potrivit coordonatorilor ediţiei, volumul de 536 de pagini, tipărit în excelente condiţii grafice, este o antologie de cântări bisericeşti, care poate fi considerată un adevărat tezaur muzical, dar şi un monument de limbă românească.
Tipărirea în ediţie facsimilată a „Psaltichiei româneşti” se înscrie într-un proiect mai amplu al Cabinetului de manuscrise şi carte rară, care îşi propune să pună în circuitul public, atât pentru specialişti, cât şi pentru iubitorii de cultură, vechi şi inedite documente aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române. Proiectul a beneficiat de sprijinul Editurii Sapientia Principium Cognitio şi al Editurii Excelenţă prin Cultură.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 244
Id: 68307
Data: Nov 22, 2019
Imagine:
Cine spune că nu poți fi în același timp fan al Târgurilor de Crăciun și al spiritualității autentice se înșală. Cu Basilica Travel te poți edifica spiritual prin vizitarea locurilor sfinte, a bisericilor și catedralelor din Viena și Budapesta pentru ca mai apoi să îți închei serile .....
Data: Nov 22, 2019
Biblioteca publică Nicolae Colan va fi inaugurată miercuri, 27 noiembrie, în cadrul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântul Gheorghe şi va cuprinde peste 10.000 de volume.
„Biblioteca Nicolae Colan este un nou loc potrivit .....
Data: Nov 22, 2019
Părintele Radu Preda va fi invitatul celei de-a șasea ediții a conferinței teologico-istorice anuale „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste” a
Data: Nov 22, 2019
Miercuri seară, în ajunul sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil după calendarul iulian nerevizuit, a avut loc în comuna Manta din Raionul Cahul, Republica Moldova, o procesiune cu icoana sărbătorii și cu moaștele Sfântului Dionisie, Episcopul Cetății Albe.
.....Data: Nov 22, 2019
În localitatea Nyeri din Kenya a fost înfiinţat un schit în cinstea Sfintei Ana, informează Orthochristian. Deschiderea oficială a aşezământului monahal a avut loc în data de 19 noiembrie.
Schitul face parte din .....
Data: Nov 22, 2019
Biserica „Vovidenia” din Galați și-a sărbătorit joi hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Casian, iar preotul Constantin Căuş a transpus slujba în limbajul mimico-gestual pentru numeroșii credincioși cu deficiențe de auz care au participat.
În .....
Data: Nov 22, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).