Acordul Verde European. Cum poate contribui Biserica la protejarea mediului?

La Parlamentul European a avut loc săptămâna trecută un seminar despre Acordul Verde European cu participarea mai multor reprezentanți cultelor religioase.

Aceștia au fost invitați să împărtășească măsurile avute în vedere și să ofere sugestii cu privire la modul în care religia ar putea contribui la diminuarea presiunii exercitate în prezent de activitățile umane asupra mediului.

Potrivit Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene, gazda evenimentului a fost doamna Mairead McGuiness, prim-vicepreședinte al Parlamentului European și responsabilă pentru implementarea de către Parlament a articolului 17 din TFUE (Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).

Comisia Europeană a fost reprezentată de vicepreședintele Margaritis Schinas, Comisarul pentru „Promovarea modului nostru de viață european”.

În deschidere, domnul Schinas a subliniat că Acordul Verde European are în vedere, în principiu, două aspecte principale: obiectivul ca UE să obțină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 și un set de măsuri care să ușureze trecerea la această realitate.

Din partea Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe în Uniunea Europeană (CROCEU) Prof. Dr. Costas Papastavros, de la Universitatea Nicosia, a arătat că, până în prezent, efectele schimbărilor climatice au fost resimțite în special de cei mai săraci și mai fragili membri ai societăților noastre, iar acest lucru conduce la instabilitate socială.

Prin urmare, este crucial, a subliniat Dr. Papastavros, ca aspectele sociale să devină centrale în elaborarea și implementarea politicilor de mediu.

Vorbind în numele Conferinței Bisericilor Europene, Pr. Dr. Peter Pavlovici a subliniat că Bisericile din Europa au făcut deja multe acțiuni climatice în ultimii ani și că bisericile din Europa susțin în general Acordul Verde European.

Sugerând că este nevoie de o schimbare substanțială a comportamentului, Dr. Pavlovici a subliniat că „externalizarea producției în afara Europei nu poate fi o soluție reală; consumul și nu doar producția trebuie diminuată”.


Cunoscut și premiat pentru inițiativele în favoarea mediului, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu este figura cea mai reprezentativă a implicării Bisericii Ortodoxe în ecologie. „Viața Bisericii Ortodoxe este o ecologie aplicată, un respect tangibil și inviolabil pentru mediul natural”, a spus în repetate rânduri Sanctitatea Sa, supranumit „Patriarhul Verde”.


Sursă foto: Parlamentul European

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 284

Id: 69079

Data: Feb 3, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).