La Parlamentul European a avut loc săptămâna trecută un seminar despre Acordul Verde European cu participarea mai multor reprezentanți cultelor religioase.
Aceștia au fost invitați să împărtășească măsurile avute în vedere și să ofere sugestii cu privire la modul în care religia ar putea contribui la diminuarea presiunii exercitate în prezent de activitățile umane asupra mediului.
Potrivit Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene, gazda evenimentului a fost doamna Mairead McGuiness, prim-vicepreședinte al Parlamentului European și responsabilă pentru implementarea de către Parlament a articolului 17 din TFUE (Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).
Comisia Europeană a fost reprezentată de vicepreședintele Margaritis Schinas, Comisarul pentru „Promovarea modului nostru de viață european”.
În deschidere, domnul Schinas a subliniat că Acordul Verde European are în vedere, în principiu, două aspecte principale: obiectivul ca UE să obțină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 și un set de măsuri care să ușureze trecerea la această realitate.
Din partea Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe în Uniunea Europeană (CROCEU) Prof. Dr. Costas Papastavros, de la Universitatea Nicosia, a arătat că, până în prezent, efectele schimbărilor climatice au fost resimțite în special de cei mai săraci și mai fragili membri ai societăților noastre, iar acest lucru conduce la instabilitate socială.
Prin urmare, este crucial, a subliniat Dr. Papastavros, ca aspectele sociale să devină centrale în elaborarea și implementarea politicilor de mediu.
Vorbind în numele Conferinței Bisericilor Europene, Pr. Dr. Peter Pavlovici a subliniat că Bisericile din Europa au făcut deja multe acțiuni climatice în ultimii ani și că bisericile din Europa susțin în general Acordul Verde European.
Sugerând că este nevoie de o schimbare substanțială a comportamentului, Dr. Pavlovici a subliniat că „externalizarea producției în afara Europei nu poate fi o soluție reală; consumul și nu doar producția trebuie diminuată”.
Cunoscut și premiat pentru inițiativele în favoarea mediului, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu este figura cea mai reprezentativă a implicării Bisericii Ortodoxe în ecologie. „Viața Bisericii Ortodoxe este o ecologie aplicată, un respect tangibil și inviolabil pentru mediul natural”, a spus în repetate rânduri Sanctitatea Sa, supranumit „Patriarhul Verde”.
Patriarhul Ecumenic, mesaj de 1 septembrie: Grija pentru mediu este o expresie esențială a vieții bisericești.https://t.co/mxVsAV9Kn0 pic.twitter.com/3D8n53DI7p
— Basilica.ro (@AgentiaBasilica) August 29, 2019
Sursă foto: Parlamentul European
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 284
Id: 69079
Data: Feb 3, 2020
Imagine:
Academia Română a transmis un comunicat prin care își exprimă poziția favorabilă față de înscrierea sitului Roșia Montană în lista patrimoniului mondial al UNESCO:
Academia Română, consecventă cu poziția sa fermă de apărare a valorilor culturale .....
Data: Feb 3, 2020
Cu ocazia comemorării lui Emanoil Gojdu, Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a semnalat cât de dificilă este misiunea de a duce la îndeplinire testamentul marelui filantrop.
Luni, 03 februarie 2020, s-au împlinit 150 de ani de la moartea lui Emanoil Gojdu. .....
Data: Feb 3, 2020
În timpul ședinței Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timișoarei, desfășurate sâmbătă la Centrul eparhial, a fost prezentat bilanțul activităților desfășurate în anul 2019.
Întrunirea a fost precedată de un Te Deum oficiat în biserica „Învierea Domnului” și „Sfântul .....
Data: Feb 3, 2020
Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat duminică o șezătoare culturală despre ia vrâncenească cu participarea etnografului Ion Cherciu, cercetător științific în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei .....
Data: Feb 3, 2020
Membrii comunităţii ortodoxe româneşti din Syracuse şi-au serbat joia trecută ocrotitorii: pe Sfinţii Trei Ierarhi.
Biserica din oraşul american New York este singurul lăcaş de cult cu hramul Sfinţii Trei Ierarhi din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a celor două .....
Data: Feb 3, 2020
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, l-a hirotonit duminică în diacon pe tânărul teolog Alexandru Bordea pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe” – Griviţa din Capitală.
Noul diacon ocupă funcţia de Consilier Patriarhal la Cancelaria .....
Data: Feb 3, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).