Cu ocazia implinirii a trei decenii de la inființarea Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord a organizat vineri o sesiune festivă a Adunării eparhiale.
Intalnirea a avut loc la Academia Catolică din Bavaria și a fost prezidată de Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord.
Evenimentul a reunit numeroși ierarhi, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor centrale.
In cuvantul aniversar, Inaltpreasfinția Sa a vorbit despre rolul Ortodoxiei in societatea Occidentală, precum și despre situația romanilor stabiliți in diaspora și despre confruntările acestora.
„Trăind intr‑o societate multiconfesională, in care foarte mulți romani ortodocși sunt căsătoriți cu etnici germani, am fost de la inceput deschiși dialogului ecumenic, atat la nivel local, cat și central. Deși societatea noastră este una secularizată, cei mai mulți creștini sunt atașați de Biserica in care au primit botezul și de valorile ei duhovnicești”.
„Credem că Dumnezeu ne‑a imprăștiat pe noi, ortodocșii, in toată lumea, cu scopul de a da mărturie despre tradiția vie a Bisericii nedespărțite din primul mileniu, atat in ceea ce privește puritatea credinței, cat și viața mistică, duhovnicească”.
„Tradiția ne inrădăcinează in istorie și ne dă stabilitate și inspirație. Credința și preceptele morale evanghelice nu pot fi adaptate după duhul veacului, ci omul este chemat in toată libertatea să le respecte pentru a nu decădea sub natura lui. Spiritualitatea ortodoxă, mistică și ascetică prin excelență, il ajută pe credincios să iși regăsească și să păstreze echilibrul puterilor fizice și psihice care se concentrează in inima lui”, a mai spus ierarhul.
Prezent la eveniment, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a evocat activitatea Inaltpreasfințitului Părinte Serafim in cele trei decenii de la inființarea Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, despre care a spus că „s‑a dezvoltat intr‑un mod extraordinar, odată cu venirea a peste un milion de romani in această regiune”.
„Lucrarea pastorală a mitropoliei a fost bazată pe o reinnoire duhovnicească prin slujirea Sfintei Liturghii, prin Taina Spovedaniei și prin activități de catehizare”, a mai spus Mitropolitul Iosif.
In semn de apreciere, la finalul cuvantului, Mitropolitul Iosif le-a oferit Inaltpreasfințitului Părinte Serafim și Preasfințitului Părinte Sofian Brașoveanul Ordinul „Mitropolit Visarion Puiu”, din partea Sinodului Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale.
In continuare, a luat cuvantul Excelența Sa Adriana‑Loreta Stănescu, ambasadorul Romaniei la Berlin, a vorbit despre rolul Bisericii Ortodoxe Romane la nivel european.
„Privind retrospectiv, suntem datori să ne exprimăm prețuirea față de Biserica Ortodoxă Romană pentru construirea punților de dialog și cooperare intre țări, culturi, confesiuni și Biserici, reconfirmand incă o dată faptul că proiectul reunificării europene a fost construit pe fundamentul comun oferit de practica dreptului roman, de izvoarele democrației și ale filosofiei grecești și de rădăcinile creștine ale culturii europene”, a spus ambasadorul Romaniei la Berlin.
„Ortodoxia noastră latină este și un important vector de europenizare a societății romanești și de reafirmare armonioasă a identității romane ortodoxe”, a adăugat Excelența Sa Adriana-Loreta Stănescu.
Prezent la eveniment, Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte din Guvernul Romaniei, a vorbit la randul său despre activitatea de 30 de ani a Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord și a evocat eforturile Mitropolitului Serafim in toată această perioadă.
„Nu știu dacă acum 30 de ani Inaltpreasfințitul Părinte Serafim anticipa amploarea și dimensiunea diasporei. Era atunci o comunitate mică, timidă, care iși făcea loc pe un drum al unei Europe mult diferite față de Europa de acum”, a spus Ciprian Olinici.
„In Biserică, drama sau durerea plecării de acasă a romanilor poate fi vindecată, pentru că avem in interiorul comunităților de credință vocația de a cultiva o legătură autentică și profundă cu ceea ce este puternic prezent in interiorul nostru, anume credința”, a adăugat secretarul de stat pentru Culte.
Au mai luat cuvantul Gheorghe‑Florin Carciu, secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, și europarlamentarul Rareș Bogdan.
In continuare au fost prezentate rapoartele de activitate ale principalelor sectoare ale Administrației eparhiale, privind activitatea pastoral-misionară, administrativă, ecumenică, catehetică, filantropică și culturală la nivelul Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
Totodată, au fost prezentate activitățile recente ale Asociației Tinerilor Ortodocși Romani din Germania, precum și rapoartele financiare pentru anii 2023 și 2024.
La final, Mitropolitul Serafim a mulțumit tuturor participanților și și-a exprimat mulțumirea cu privire la datele prezentate.
„Sunt mulțumit de ceea ce s‑a realizat cu darul lui Dumnezeu in anul trecut, dar aștept și doresc să facem mult mai mult pentru că sunt posibilități mult mai mari in anii care urmează”.
„După 30 de ani de slujire imi dau seama tot mai mult că nu avem nici un viitor dacă nu ne ingrijim de copii și de tineri. Pană acum am pus cel mai mult accentul pe construirea sau procurarea de biserici proprii, și cred că de acum trebuie să accentuăm mai mult și catehizarea tinerilor, dar și a părinților și nașilor copiilor”, a spus Mitropolitul Serafim la finalul ședinței de lucru.
Foto credit: Ziarul Lumina / Emilian Apostolescu
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 108
Id: 81133
Data: Jun 1, 2024
Imagine:
In contextul Zilei internaționale a copilului, in această săptămană acțiunile sociale ale Bisericii s-au indreptat cu precădere către ..... Data: Jun 1, 2024 |
Preotul Paul-Cezar Harlăoanu este noul decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Rezultatele ..... Data: Jun 1, 2024 |
Catedrala Arhiepiscopală „Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava iși va serba hramul in perioada 1-2 iunie. Cu această ocazie, Arhiepiscopia Sucevei și ..... Data: Jun 1, 2024 |
Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord a anunțat vineri, in cadrul sesiunii festive a Adunării Eparhiale, oferirea a două burse anuale de studiu şi ..... Data: Jun 2, 2024 |
In Duminica a cincea după Paști, membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane vor sluji după următorul program, transmis de eparhii, prin intermediul Radio ..... Data: Jun 2, 2024 |
Mănăstirea Stavropoleos din Capitală și-a serbat sambătă hramul. Odată cu cinstirea Sfantului Iustin Martirul și Filosoful, au inceput ..... Data: Jun 2, 2024 |
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).