Stavropoleos 300: Sfantul Iustin adună iubitori de ințelepciune, a spus PS Timotei Prahoveanul

Mănăstirea Stavropoleos din Capitală și-a serbat sambătă hramul. Odată cu cinstirea Sfantului Iustin Martirul și Filosoful, au inceput evenimentele aniversare dedicate implinirii a 300 de ani de la inființarea așezămantului monahal.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit sambătă dimineață la altarul amenajat in exteriorul bisericii.

Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre Sfantul Iustin, martirul care „a arătat că cea mai inaltă filosofie este aceea a cuvintelor Evangheliei”.

Sfantul Iustin adună iubitori de ințelepciune

„Niciuna dintre filosofiile vremii nu au fost considerate mai presus decat aceea pe care a propovăduit-o Sfantul Iustin și pe care au propovăduit-o atația slujitori ai Bisericii, dar și mărturisitori care au ințeles că nebunie este filosofia acestei lumi și ințelepciune și apropiere de Dumnezeu, inalta filosofie care ne aduce aproape de El”.

PS Timotei a menționat că Sfantul Iustin este de 17 ani ocrotitor al mănăstirii, alături de Arhanghelii Mihail, Gavril și de Sfinții Atanasie și Haralambie − hramul ales de primul ctitor, arhimandritul grec Ioanichie din Epir, ajuns mitropolit al Stavropolei.

„Sfantul Iustin adună, pe langă credincioșii cu care Biserica noastră a fost mereu alături, și iubitori de ințelepciune”, a subliniat ierarhul.

„Filosof inseamnă să fii iubitor de ințelepciune, să poți deosebi binele de rău, să ințelegi lucrurile importante ale vieții. A fi filosof inseamnă a iubi lumina și a te feri de intuneric, pentru că aceasta este adevărata filosofie”, a continuat PS Timotei.

Preocupările acestei obști

„E mare lucru cand oamenii ințeleg aceste adevăruri apropiindu-se de Dumnezeu intr-un loc unde li se cere participare la Sfanta Liturghie, li se cere atenție față de viața lor duhovnicească și am reținut cateva dintre permanentele preocupări ale acestei obști față de credincioșii care vin aici”.

In primul rand, a notat Preasfințitul Părinte Timotei, „o permanentă interogare a conștiinței fiecăruia”.

„Le cere duhovnicul, le cere și obștea ca fiecare să-și pună intrebări. Așa cum și-a pus intrebare un tanăr important din societatea contemporană a Mantuitorului, care a venit și l-a intrebat, Doamne, ce să fac ca să trăiesc veșnic? Dacă avem și noi astfel de intrebări, inseamnă că gandul nostru spre cer urcă”.

„Mai este apoi preocuparea pentru cuvintele Evangheliei care ne cer să dăm intaietate altcuiva. Acesta este un lucru foarte greu. Dar dacă mănăstirea are in vedere dorința de a oferi cinstire altcuiva, inseamnă că dorește să fie foarte aproape de Dumnezeu”.

„Mai este apoi preocuparea pentru descoperirea frumuseții. Pentru frumusețea arhitecturală, pentru frumusețea cuvintelor, pentru frumusețea cantării, pentru frumusețea intalnirilor, a dialogului. Iată ce preocupări inalte! Și mai este apoi darul deosebirii, despre care cei de la Stavropoleos ne spun că este un dor. Darul deosebirii, darul discernămantului rămane un dor, care ne animă și pe noi, măcar uneori”.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre istoria și frumusețea Mănăstirii Stavropoleos. Delegatul Patriarhului Daniel a apreciat strana mănăstirii care a intonat unele cantări in greacă pentru a aminti de primii ctitori. De asemenea, Preasfinția Sa a ținut să menționeze eforturile a „doi părinți cercetători teologi, profesori, care in ultimii ani s-au ingrijit in mod deosebit de slujba și de viața Sfantului Iustin Martirul și Filosoful”.

„Și unul și celălalt, și părintele profesor Ion Ică și părintele Bogdan Tătaru-Cazaban au alcătuit cate o lucrare cu viața Sfantului, cu referiri la opera sa, la apologii, la dialog cu iudeul Trifon și au prezentat mai multe versiuni ale Sinaxarului Sfinților pe care ii pomenim astăzi, in special a Sfantului Iustin și a celor șase mucenici care au pătimit impreună cu el”.

300 de secunde in Orașul Crucii

Evenimentul a continuat cu acordarea mai multor distincții din partea Patriarhului Romaniei. Maica stareță, Stavrofora Mihaela Luchian, a primit Ordinul patriarhal „Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul” iar monahia Atanasia Văetiși a primit Ordinul Mitropolitan „Sfantul Ierarh Neofit Cretanul”.

După omagierea celor care susțin Mănăstirea Stavropoleos, Stavrofora Mihaela Luchian a prezentat trei volume publicate la Editura Cuvantul Vieții in contextul tricentenarului: Liturghierul grecesc de la Mănăstirea Stavropoleos, Stavropoleos 300. București, Balcani, Europa și Colecția Mănăstirii Stavropoleos – volumul 1, dintr-o serie de cinci.

La final, maica stareță i-a invitat pe credincioși la un scurt moment artistic. Doi violoniști din comunitatea de la Stavropoleos, Leon Mladin și Rebeca Maria Mitrică, au interpretat 300 de secunde in Orașul Crucii – piesă muzicală scrisă de tanărul compozitor Andrei Petrache, special pentru aniversarea de 300 de ani a mănăstirii.

De asemenea, participanții la hram au putut să admire in curtea mănăstirii lucrări de artă contemporană (tablouri cu simboluri și tematică creștine) realizate de pictori apropiați de obștea mănăstirii, intre care Horia Bernea, Paul Gherasim, Ion Dumitriu, Horea Paștina, Ștefan Calția, Sorin Ilfoveanu, Dan Mohanu, Bogdan Vlăduță.

Vezi mai multe date despre istoricul Mănăstirii Stavropoleos aici.

Vezi mai multe imagini de la eveniment in Secțiunea Galerii Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 114

Id: 81139

Data: Jun 2, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Recomandari site-uri partenere:
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).